Het nut van de roos

27 May 2020 in (On)kruiden
Afbeelding bij Het nut van de roos


Hondsroos ( rosa canina )

Op 1 van mijn vele wandelingen kwam ik deze prachte struik tegen. En om de een of andere reden had ik geen zin om te wachten tot het najaar. Om gebruik te maken van haar rozenbottels. Ik voelde me aangetrokken tot haar geur en schoonheid. Rozen dragen reeds een lange geschiedenis met zich mee. Van gebruik in het oude Mesopotamië tot Keizer Nero, die er een zwak voor had. In de middeleeuwen was er sprake van dat haar wortels hondsdolheid zouden kunnen behandelen. Maar zo waren er toen wel meerdere planten. Zoals hondsdraf en hondstong.


Zelf maak ik meestal gebruik van de rozenbottels, die te plukken zijn in augustus en september. Die gebruik ik dan weer in een Winterthee of heerlijke jam. De belangrijkste stoffen hiervan zijn vitamine C, (10xmeer dan sinaasappel). Flavanoïden, vruchtenzuren, looistof, koolhydraten en vitaminen B1, B2,B3, en B5. Vitamine K en E.

Vandaag maak ik echter gebruik van de blaadjes om jam en azijn te maken. Een ander deel zal gebruikt worden om te drogen voor thee.

Neem ongeveer 225 gr blaadjes, doe hier de citroen in schijfjes gesneden. En overgiet het geheel met 1 liter kokend water. Laat dit dan 24 uur trekken. Filter het geheel door een neteldoek. En breng het daarna weer aan de kook met 0,5 kg geleisuiker. 15 min zachtjes koken en dan 5 minuten doorkoken. Je kan het ook voelen aan de veranderlijke dikte tijdens het roeren of door de druppeltest. Wil je de kleur donkerder kan je er eventueel enkele klaprozenblaadjes aan toevoegen. Dit kan met iedere goed welriekende roos.

Rozenblaadjesazijn: kan je zowel met gedroogde als verse maken. Net als met gewone azijn of appelazijn. Bij deze laatste heb je die zijn voordelen er ook nog eens bij. Je kan deze gebruiken tegen bv zonnebrand, gelijke verhoudingen van water en azijn in een spray. Insectenbeten, badwater of om een lekkere vinaigrette te maken.
Breng de hoeveelheid azijn die in de pot past aan de kook. In tussentijd vul je het potje met de rozenblaadjes. Eenmaal de azijn begint te koken, haal je hem van het vuur en overgiet je de blaadjes. Daarna laat je dit een 4-tal weken trekken. Mag de eerste week gerust in de zon. Belangrijk om mee te geven is dat je geen gebruik mag maken van een ijzeren deksel, omwille van de mogelijke reactie tss azijn en metaal. Je kan dit simpel oplossen door een stukje vershoudfolie tss pot en deksel te zetten.

Zo zie je maar dat je van die heerlijke rozen langer, anders en intenser kan genieten.

WELKOM IN DE WONDERE WERELD VAN PLANTEN EN KRUIDEN �
Met deze informatieve berichten wil ik op een eenvoudige manier, mensen terug voeling geven met de natuur en hun rijkdom die ze te bieden hebben.

Wil je meer over me te weten komen bekijk mijn Facebook pagina > klik hier<

Lees ook mijn vorige Blogberichten 


Heb je een vraag stel ze hieronder door een reactie te plaatsen. 

Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Beplanting

Narcissen bloemen worden opgegeten

Narcis bloemen worden opgegeten door slakken | wat kan ik hier tegen doen

Mediterrane planten

Aeonium arboreum

Schimmel op wonde afgebroken tak

Dieren in de tuin

Mededeling Egelhuisjes van steen niet geschikt voor winterslaap

Wij raden stenen egelhuisjes af. Bij het ontwaken van de winterslaap kunnen er long problemen zijn ontwikkeld. Lees alle informatie over egelhuisjes op het tuinforum

Moestuinieren

Knoflook telen

Nu is het tijd om de knoflook te planten. Misschien al iets te laat, want er is een handig ezelsbruggetje om het te onthouden: 10-10-10-10. Op 10 oktober plant je de tenen tien centimeter diep en tien centimeter uit elkaar.

Vijvertuin

Blad uit vijver houden

Zoeken naar een oplossing om blad uit een grote vijver te houden

Tuinaanleg

Daktuin aanleggen met de buurt

Met de buurt hebben we meerdere groendaken aangelegd. Erg leuk om te doen en verbetering van de leefomgeving.

Hoe snoei ik mijn

Sering op stam snoeien

Mijn sering is al aantal jaar niet goed gesnoeid dus worst kaal van onder

Planten

Bruine vlekjes op bladeren, weet jij wat dit is?

Bruine vlekken op bladeren philodendron Geen beestjes te zien

Onderhouden van en werken in de tuin

Klusje van de dag

Hoe blijft mijn tuin bloeien tot een stuk in oktober

Volg ons op social media

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox