Solidago / Guldenroede (soort)

08 Oct 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.grGuldenroede is een geslacht van meer dan 100 soorten uit de composietenfamilie. Vrijwel alle soorten hebben gele bloemen. Terwijl de inheemse echte guldenroede (Solidago virgaurea) nooit de weg naar onze tuinen heeft gevonden, zijn de decoratieve rassen, ontwikkeld uit de in Amerika inheemse soorten, wel populair geworden.

De gele tinten van de guldenroede bloemen verfraaien in de late zomer vele tuinen.


Guldenroede behoort tot de groep van bescheiden, sterke vaste borderplanten, die veel van het wilde erfgoed hebben behouden en gemakkelijk verwilderen.
Alle rassen hebben dicht bebladerde, 70-100cm hoge stengels met sterk vertakte, dichte bloempluimen. Deze kunnen verschillende vormen hebben, van strak rechtop tot licht overhangend. Zeer aan te bevelen zijn de gele ‘Golden Mosa’, de donkergele ‘Golden Shower’ en de lichtgele ‘Golden Gate’, die alle losse bloeiwijzen hebben. Strak rechtop met platte pluimen daarentegen groeit ‘Strahlenkrone’. ‘Goldwedel’ bloeit vroeg en lang met lichtgele bloemen.
Solidago caesia draagt sierlijke, goudgele pluimen op ruige, blauw berijpte stengels.

vaste planten geel insectvriendelijk sterke planten


Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar guldenroede-planten in voldoende grote potten
Dit is ook de beste tijd om te planten. Oudere guldenroede kunt u nu delen. Vermeerdering door stekken is eveneens mogelijk. Solidago caesia kunt u nu zaaien. De planten zullen echter pas in het volgende jaar bloeien.

Standplaats Guldenroede.
Guldenroede houdt van een standplaats in de volle zon, maar gedijt ook in de halfschaduw. Doorlatende, voedselrijke grond. Deze moet gelijkmatig vochtig zijn en humus bevatten.

herfstbloeier-Guldenroede-Geel-Plant-Natuur-insectenplanten

Onderhoud Guldenroede
Bij droogte royaal gieten, zodat de planten uitbundig bloeien. Hoge rassen op tijd met stokken of planthouders ondersteunen. Regelmatig wat meststof. Uitgebloeide stengels afsnijden vóór het zaad rijp wordt. Dit voorkomt ongewenste uitbreiding. Na de eerste vorst de planten handbreed boven de grond terugsnijden en met compost bedekken.

Guldenroede breidt zich uit door wortel uitlopers en kunt u het beste om de twee tot drie jaar delen.
Guldenroede kan een lastpak zijn in je tuin, zeker de Canadese guldenroede (Solidago canadensis)  Die verspreiden zich niet alleen via zaad, maar ook via ondergrondse uitlopers. Van die uitlopers is maar een klein stukje nodig om een nieuwe plant te vormen. Niet voor niets staat deze plant op de lijst van invasieve exoten.

Ziekten en aantasting Guldenroede
Bij warm zomer weer en een te droge standplaats kunnen meeldauwschimmels toeslaan. De bladeren en knoppen zijn dan bedekt met een grijswitte schimmelpluis. Geef preventief regelmatig water en spuit met een aftreksel van akkerpaardestaart. Verwijder aangetaste delen van de planten.
 
Foto - Solidago canadensis

  • Vaste plant. Winterhard.
  • Hoogte 90 -120cm. Doorbloeiend. Opvallende bloemen. Uitstekend geschikt als snijbloem.
  • Blad: Lancetvormig, langwerpig-elliptisch, soms licht gezaagd. Lichtgroen. Bladstand kruisgewijs
  • Bloei: Kleine gele bloemhoofdjes in grote pluimen aan het uiteinde van de vertakkende stengels. Juli / okt.

0
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


J van Leeuwen Avatar

J van Leeuwen 3 dagen geleden
Graag wil ik informatie over de teelt van solidago tara
Bestemd voor de buitenteelt
Graag zoveel mogelijk informatie hierover
Met vr gr J van Leeuwen


Vaste planten

Geranium Rozanne is een zeer langbloeiende vaste plant ( Mei tot November)

Fleurt elk stukje van de tuin op met prachtige paarse uitbarstingen van oneindige bloeiperiodes. Het zijn onderhoudsvriendelijke vaste planten. De Geranium ´Rozanne´ valt goed te combineren met andere tuinplanten. De Rozanne bloeit vanaf het voorjaar tot de eerste vorst en produceert constant nieuwe bloemen.


Door Roel

Vaste planten

Wat zijn jouw lievelingsplanten? Jaa die ene plant die net ietsie pietsie meer doet dan de rest.

En dat kan om verschillende redenen zijn. Je zult die schitterende heerlijk geurende roos maar van je zoon gekregen hebben, van je zus of een ander dierbaar iemand. Maar je kunt ook zo trots zijn als een aap met zeven staarten, als je ooit van die kleine stek van 3cm een struise plant van 1.80m hebt weten op te kweken. Vooral kleuren spelen ook een grote rol als het om een voorkeursbehandeling gaat. En dat is bij mij het geval. Ik wil in dit tuinblog een ode brengen aan een bijzondere plant.


Door Marie Mul

Vaste planten

De winterbloeier "Helleborus" vormt botanisch gezien een bijzonderheid.

Vanaf het moment dat Ellen Akkerboom zich ging bemoeien met de Helleborus gebeurde er iets bijzonders. Beleef en proef vooral de passie over haar Helleborussen.


Door Tuindingen

Vaste planten

Kaukasische vergeet-mij-nietje - opvallende bladplanten voor de schaduwtuin

De intense kleur van deze plant leent zich goed voor het oplichten van schaduwachtige plekken. Brunnera macrophylla is een aantrekkelijk plant met grote, hartvormige bladeren, die het onkruid goed onderdrukken.


Door Tuindingen

Vaste planten

Geranium Ooievaarsbek soorten

Er zijn heel veel verschillende soorten waarbij de één vooral mooi is vanwege het blad en de ander vanwege de bloemen. Sommige soorten hebben een prachtige herfstverkleuring. Geraniums zijn gemakkelijke planten die het vrijwel op iedere standplaats goed doen en slakken houden er niet van. Geraniums krijgen vaak een tweede bloei en zorgen voor een zomer vol bloemenpracht.


Door Tuindingen

Vaste planten

Smeerwortel is het manusje van alles

Deze inheemse vaste plant moet in elke tuin staan. o sterk als een smeerwortel Om te beginnen ben ik, de Smeerwortel, beresterk. Ik heb niet veel aanmoediging nodig om te groeien. Ik stel ook niet echt veel eisen aan de grond eigenlijk. Ik word vaak onkruid genoemd, maar dat bestaat niet. Dat weten we al, toch?


Door Paula kok

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox