Solidago / Guldenroede (soort)

08 Oct 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.grGuldenroede is een geslacht van meer dan 100 soorten uit de composietenfamilie. Vrijwel alle soorten hebben gele bloemen. Terwijl de inheemse echte guldenroede (Solidago virgaurea) nooit de weg naar onze tuinen heeft gevonden, zijn de decoratieve rassen, ontwikkeld uit de in Amerika inheemse soorten, wel populair geworden.

De gele tinten van de guldenroede bloemen verfraaien in de late zomer vele tuinen.


Guldenroede behoort tot de groep van bescheiden, sterke vaste borderplanten, die veel van het wilde erfgoed hebben behouden en gemakkelijk verwilderen.
Alle rassen hebben dicht bebladerde, 70-100cm hoge stengels met sterk vertakte, dichte bloempluimen. Deze kunnen verschillende vormen hebben, van strak rechtop tot licht overhangend. Zeer aan te bevelen zijn de gele ‘Golden Mosa’, de donkergele ‘Golden Shower’ en de lichtgele ‘Golden Gate’, die alle losse bloeiwijzen hebben. Strak rechtop met platte pluimen daarentegen groeit ‘Strahlenkrone’. ‘Goldwedel’ bloeit vroeg en lang met lichtgele bloemen.
Solidago caesia draagt sierlijke, goudgele pluimen op ruige, blauw berijpte stengels.

vaste planten geel insectvriendelijk sterke planten


Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar guldenroede-planten in voldoende grote potten
Dit is ook de beste tijd om te planten. Oudere guldenroede kunt u nu delen. Vermeerdering door stekken is eveneens mogelijk. Solidago caesia kunt u nu zaaien. De planten zullen echter pas in het volgende jaar bloeien.

Standplaats Guldenroede.
Guldenroede houdt van een standplaats in de volle zon, maar gedijt ook in de halfschaduw. Doorlatende, voedselrijke grond. Deze moet gelijkmatig vochtig zijn en humus bevatten.

herfstbloeier-Guldenroede-Geel-Plant-Natuur-insectenplanten

Onderhoud Guldenroede
Bij droogte royaal gieten, zodat de planten uitbundig bloeien. Hoge rassen op tijd met stokken of planthouders ondersteunen. Regelmatig wat meststof. Uitgebloeide stengels afsnijden vóór het zaad rijp wordt. Dit voorkomt ongewenste uitbreiding. Na de eerste vorst de planten handbreed boven de grond terugsnijden en met compost bedekken.

Guldenroede breidt zich uit door wortel uitlopers en kunt u het beste om de twee tot drie jaar delen.
Guldenroede kan een lastpak zijn in je tuin, zeker de Canadese guldenroede (Solidago canadensis)  Die verspreiden zich niet alleen via zaad, maar ook via ondergrondse uitlopers. Van die uitlopers is maar een klein stukje nodig om een nieuwe plant te vormen. Niet voor niets staat deze plant op de lijst van invasieve exoten.

Ziekten en aantasting Guldenroede
Bij warm zomer weer en een te droge standplaats kunnen meeldauwschimmels toeslaan. De bladeren en knoppen zijn dan bedekt met een grijswitte schimmelpluis. Geef preventief regelmatig water en spuit met een aftreksel van akkerpaardestaart. Verwijder aangetaste delen van de planten.
 
Foto - Solidago canadensis

  • Vaste plant. Winterhard.
  • Hoogte 90 -120cm. Doorbloeiend. Opvallende bloemen. Uitstekend geschikt als snijbloem.
  • Blad: Lancetvormig, langwerpig-elliptisch, soms licht gezaagd. Lichtgroen. Bladstand kruisgewijs
  • Bloei: Kleine gele bloemhoofdjes in grote pluimen aan het uiteinde van de vertakkende stengels. Juli / okt.

0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
J van Leeuwen Avatar

J van Leeuwen 1 jaar geleden
Graag wil ik informatie over de teelt van solidago tara
Bestemd voor de buitenteelt
Graag zoveel mogelijk informatie hierover
Met vr gr J van Leeuwen


Vaste planten

Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Plantadvies: Vaste planten, vooral inheemse soorten, zijn waardevolle toevoegingen aan elke tuin. Ze verrijken de biodiversiteit door vlinders en insecten van voedsel te voorzien en zijn essentieel voor lokale ecosystemen. Denk aan wilde marjolein, wilde geranium en gewone margriet voor een bloeiende en biodiverse tuin. Zorg goed voor hen voor een prachtig resultaat!


Door Tuindingen

Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox