Aubretia / Randjesbloem (soort)

15 Jun 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Aubretia / Randjesbloem (soort)


Deze kleine, fraaie, voorjaarbloeiende zodevormende plantjes zijn vooral afkomstig in de bergachtige streken van het Middelands zeegebied, de Balkan en Klein-Azie.
Vaste plant. h 15 cm en 60 cm breed.Winterhard / Bladhoudend
Leuke voorjaarsbloeier als randplant of in rotstuinen, en ze hangen ook graag over een tuinmuurtje. Groeit met liggende stengels, die gemakkelijk wortelen.
De groeiwijze is bodembedekkend.
Aubrieta’s zijn gemakkelijk te verzorgen planten. Ze zijn zeer populair in rotstuinen en op glooiingen. De planten vormen met hun kleine, grijsgroene, spatelvormige bladeren laagblijvende, altijdgroene zoden. De bloemen verschijnen in april en mei in zulke grote hoeveelheden dat de bladeren nauwelijks nog zichtbaar zijn. De bloemen van deze wintergroene rotsplanten zijn meestal blauw tot rozerood.
Plantvoorschriften algemeen
Aubrieta’s kunnen zelfs nog in de voegen tussen stenen en tegels helderbloeiende tapijten vormen. In een rotstuin zijn aubrieta’s in hun element. Aan een stapelmuur en op muurkappen voelen de planten zich eveneens thuis. Ze hangen er schilderachtig omlaag. Als omlijsting van borders zijn aubrieta’s zeer aan te bevelen, omdat ze laag en compact groeien en lang leven. Langs een tuinpad geplant, komen ze bijzonder goed uit. Ze verzachten de scherpe lijnen van de zijkanten, zonder het pad te overwoekeren.
Het best in volle zon en een kalkhoudende niet te arme grond. Maar eigenlijk is het een plantje dat zowel wat grond als standplaats weinig eisend is. Het groeit compacter in een rotspartij of tussen stenen, maar voelt zich ook goed langs een pad, rand van een border of op een helling.
Heeft goede drainage nodig.
Wie op zware grond zit mengt best wat zand door de grond. ( verh 1/3 )
Voorzie 10-12 planten/m2.
Zaaien:  
Zaai van januari tot april dun in bakken met vochtige zaaiaarde. Het zaad niet afdekken. Opkweken bij een temperatuur van 12-15°C. Na vier tot vijf weken de jonge planten in potten van 8 cm verspenen. Plant de zaailingen zodra ze sterk genoeg zijn. Vroeg gezaaid, bloeien ze al in het eerste jaar.
Onderhoud
Aubrieta moet geregeld worden gestekt of gescheurd. Na drie tot vier jaar wordt het centrum kaler. De groei en bloei verplaatsen zich van binnen naar de buitenrand. Na de bloei kan de plant worden gestekt door stukjes stengel met blad in een licht mengsel van zand en compost te steken. Scheuren van de plant kan ook na de bloei. Jonge of gescheurde planten kunnen ter plaatse worden uitgeplant. Let in het begin goed op het vochtgehalte van de grond en geef zo nodig water.
Geef geen verse mest of mest met een hoog aandeel stikstof.
Ziekten
Kale stukken in de altijdgroene zoden wijzen op vorstschade. Als de planten in de zomer te veel stikstof houdende mest krijgen, zijn ze gevoeliger voor vorst. Geef daarom alleen compost. Graaf beschadigde planten op en zet de nog groene delen van de plant er weer in.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox