Dopluizen op Hortensia: Ontdek de beste natuurlijke oplossingen


Door Tuindingen

Afbeelding bij Dopluizen op Hortensia: Ontdek de beste natuurlijke oplossingen


Wat zijn dopluizen?

Hortensia-dopluis, ook bekend als Pulvinaria hydrangae, is een veelvoorkomend probleem bij hortensia's. Deze kleine insecten, vaak te herkennen aan hun donkere, schildvormige lichaam en witte, wasachtige afscheiding, kunnen de gezondheid van je geliefde planten beïnvloeden.

Luis-dopluis-herkennen-verwijderen-bestrijden-bestrijdingsmiddel

Schadebeeld aan planten van de wolluis

Wolluizen kunnen een probleem vormen voor planten. Vrouwtjes van de wolluis voeden zich met plantensap en hechten zich vast aan de plant, terwijl ze een poedervormige waslaag aanbrengen (vandaar de naam wolluis) voor bescherming tijdens het voeden. Aan de andere kant zijn mannetjes minder problematisch, omdat ze zich als volwassenen helemaal niet voeden en alleen leven om de vrouwtjes te bevruchten.

Planten die worden aangetast door wolluis verliezen hun groeikracht en vertonen gele bladeren. De bladeren kunnen vervormd raken en in sommige gevallen kan er zelfs bladverlies optreden. Het is van groot belang om wolluisbesmetting vroegtijdig aan te pakken om verdere schade aan je planten te voorkomen.

Woldopluis-planten-middel-bestrijding-luizen-wit-wollig

Natuurlijke oplossingen tegen hortensia dopluizen

Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke methoden om dopluizen te bestrijden zonder schadelijke chemicaliën te gebruiken. Een handige oplossing is om een mengsel van water en milde zeep te maken en dit op de aangetaste delen van de hortensia aan te brengen. Deze oplossing verstikt de dopluizen en helpt hun populatie te verminderen.

Recept verhelpen dopluizen is eenvoudig en effectief. 

Volg de onderstaande stappen om het te bereiden:

Benodigdheden:

 • 1 liter water
 • 1 eetlepel milde vloeibare zeep (bijvoorbeeld castillezeep)

Bereiding:

 • Meet 1 liter water af en giet het in een spuitfles.
 • Voeg 1 eetlepel groene vloeibare afwasmiddel toe aan het water.
 • Roer voorzichtig om de zeep goed te mengen met het water. Zorg ervoor dat de zeep volledig oplost.
 • Het mengsel is nu klaar voor gebruik.
 • Gebruiksaanwijzing:

 • Identificeer de hortensia's met dopluisbesmetting.
 • Spuit het zeepwatermengsel direct op de aangetaste delen van de plant, zoals de bladeren en stelen, waar de dopluizen zich bevinden.
 • Zorg ervoor dat je alle delen grondig bedekt, inclusief de onderkant van de bladeren.
 • Laat het zeepwater op de plant zitten gedurende enkele uren.
 • Spoel de plant vervolgens af met schoon water om de zeepresten te verwijderen.
 • Herhaal deze procedure indien nodig, afhankelijk van de ernst van de besmetting.
 • Groene zeep helpt bij het verstikken van de dopluizen en vermindert hun populatie op de hortensia's. Zorg ervoor dat je het zeepwater alleen gebruikt op hortensia's en niet op andere planten, omdat sommige planten mogelijk gevoelig zijn voor zeepoplossingen.

  Een andere natuurlijke methode is het gebruik van nuttige insecten, zoals lieveheersbeestjes en roofwantsen, die dol zijn op dopluizen. Het introduceren van deze natuurlijke vijanden in je tuin kan helpen bij het beheersen van de dopluispopulatie en het herstellen van de gezondheid van je hortensia's.

  Voorkomen van dopluizen op de Hortensia’s 

  Om te voorkomen dat dopluizen zich vestigen op je hortensia's, is het belangrijk om enkele preventieve maatregelen te nemen. Ten eerste is het essentieel om regelmatig je planten te inspecteren op tekenen van dopluisbesmetting, vooral in de lente en de vroege zomer wanneer ze het meest actief zijn.

  Daarnaast kun je ervoor zorgen dat je hortensia's gezond blijven door ze goed te verzorgen. Geef ze voldoende voeding en water, zorg voor een goede luchtcirculatie rondom de planten en zorg voor een optimale standplaats met voldoende zonlicht. Sterke, gezonde planten zijn minder vatbaar voor plagen en ziekten, waaronder dopluizen.

  Door regelmatig inspecteren, natuurlijke oplossingen te gebruiken en je planten gezond te houden, kun je dopluizen op je hortensia's effectief bestrijden en voorkomen dat ze zich verspreiden. Zo kun je blijven genieten van prachtige en gezonde hortensia's in je tuin


  0
  Inloggen is verplicht

  Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

  Log in
  Diana Beekhuizen Avatar

  Diana Beekhuizen 1 jaar geleden
  Ik heb dit ook enkele jaren in hortensia sgehad (lees nu voor het eerst wat het is) maar het is ook heel erg afhankelijk van het soort zomer (temp, vocht) en sommige hortensias zijn er überhaupt niet gevoelig voor ook al staan ze naast een besmette soort. Denk met name de natuurlijke bestrijding en feitelijk doet de natuur dat zelf als je maar lang genoeg wacht want alle planten zijn nu vrij


  I Hermsen Avatar

  I Hermsen 1 jaar geleden
  Ga het proberen is een plant waard heb een heg van hortensia's dank u


  Irsanti Avatar

  Irsanti 1 jaar geleden
  Ik heb pruim bom en plotseling heeft zo zwarte beest daarvoor groene . Wat moet spuiten?


  Afbeelding bij Gratis Kadastergegevens: Perceelafmetingen van tuinen, percelen en erfgrenzen bekijken.
  Tuin Tips

  Gratis Kadastergegevens: Perceelafmetingen van tuinen, percelen en erfgrenzen bekijken.

  POPULAIRE WEB-APP: Gebruik de officiële kadasterkaart om de grenzen van elke tuin in Nederland te bekijken. Op de kadastrale kaart ziet u grenzen, percelen en perceelnummers zoals die in het kadaster zijn opgeslagen.


  Door Tuindingen

  Afbeelding bij DIY oppottafel van gebruikte pallets
  Tuin Tips

  DIY oppottafel van gebruikte pallets

  Bekijk hier hoe je makkelijk van oud pallethout je eigen oppottafel zelf kunt bouwen. Zet hem in je kas als werkbank en geniet jaren lang van dit zelfgemaakte gerecyclede tuinmaatje.


  Door Tuindingen

  Afbeelding bij Dopluizen op Hortensia: Ontdek de beste natuurlijke oplossingen
  Tuin Tips

  Dopluizen op Hortensia: Ontdek de beste natuurlijke oplossingen

  Zeg vaarwel tegen dopluizen op hortensia's met deze natuurlijke oplossing


  Door Tuindingen

  Afbeelding bij Planten in de tuin water geven
  Tuin Tips

  Planten in de tuin water geven

  Ontdek hoe je met behulp van terracotta potten een eenvoudige zelfgemaakte watervoorziening kunt creëren voor je planten, met speciale aandacht voor moestuinen en het kweken van tomaten.


  Door Mellisa

  Afbeelding bij Water besparen met een regenton - elke druppel telt.
  Tuin Tips

  Water besparen met een regenton - elke druppel telt.

  De regenton was lange tijd uit het straatbeeld verdwenen, voornamelijk vanwege de overvloed aan gezond kraanwater dat we tot onze beschikking hadden. Echter, in deze tijd realiseren we ons steeds meer dat elke druppel die we kunnen besparen op het gebruik van kraanwater waardevol is. De regenton maakt nu een comeback en gemeentes willen dit stimuleren door middel van subsidies en ondersteuning.


  Door Tuindingen

  Afbeelding bij Tuinkers ⮜①⮞ In de winkel
  Tuin Tips

  Tuinkers ⮜①⮞ In de winkel

  Tuinkers kun je kant-en-klaar in tuinkersjuwelendoosjes kopen, of je kweekt je tuinkers zelf in een mooi bakje. Maar het leukste is natuurlijk je eigen tuinkers zaaien, oogsten en weer opkweken in je zelf gemaakte kweekbakje.


  Door Jan Hupkes

  De Tuindingen nieuwsbrief

  Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox