Water besparen met een regenton - elke druppel telt.

01 Jun 2023 in Tuin Tips

Door Tuindingen

Afbeelding bij Water besparen met een regenton - elke druppel telt.


Water besparen met een regenton - elke druppel telt.

Het is momenteel een periode van bezuiniging, waarbij we proberen te besparen op gas, energie en water. We zijn allemaal bekend met tips zoals korter douchen en het minimaliseren van het gebruik van de droger. Maar heb je er wel eens aan gedacht dat je ook water kunt besparen met behulp van een regenton? Regenwater is namelijk gratis en voor iedereen beschikbaar en gemeentes stimuleren het met verschillende subsidies. Met name voor liefhebbers van planten is een regenton een ideale oplossing. Je hoeft geen gebruik meer te maken van kraanwater om je geliefde planten wekelijks water te geven. Bovendien zullen je planten zich ook veel gelukkiger voelen met regenwater. Regenwater bevat namelijk geen kalk en is zachter, schoner en voedzamer dan kraanwater. Het is eigenlijk veel beter voor je groene vrienden.

Gezond water opslaan in eigen tuin met een duurzame regenton.

De waterbedrijven kondigden eind vorig jaar aan dat de prijzen van ons drinkwater gaan stijgen met ongeveer 20 procent. De gestegen kosten voor energie, materialen en grondstoffen maken dat de waterprijzen omhoog gaan. Ook moeten de waterbedrijven investeringen doen om er voor te zorgen dat we in de toekomst nog drinkwater hebben. Je kunt wel een paar duizend liter kraanwater per jaar besparen door een regenton te gebruiken. In de ton vang je het water op dat vanaf de dakgoot door een regenpijp naar beneden komt. Hiermee maak je de planten in warme perioden blij want regenwater zit vol met goede stoffen voor de tuin. Laat al dat kostbare water niet zomaar via de regenpijp verdwijnen in het riool. Vang het op in een regenton voor drogere tijden. Eigenlijk is het ook zonde om drinkwater te gebruiken voor je tuin.

Waarom een regenton. 

Een regenton past helemaal in het huidige tijdsbeeld waarin we met zijn allen duurzamer gaan leven en naast het besparen van geld ook graag een steentje bijdragen aan een beter milieu. Je kunt met het gebruik van een regenton zelfs nog een stapje verder gaan, waarbij je uiteindelijk ook je kleding gaat wassen met regenwater en het toilet kunt doorspoelen. Hier heb je nog wel wat andere installaties voor nodig, maar het is allemaal mogelijk. Beschik je over een tuin of een buitenruimte dan is de regenton een perfect middel om geld te besparen én je steentje bij te dragen aan een beter milieu. 

Bekijk hier onderstaand model

regenton-met-waterbesparende-functie-kunstof-aanbieding-webshop-winkel

Enkele voordelen uitgelicht.

Besproei je tuin:
Met toenemende hevige regenbuien en langere perioden van droogte is het opslaan van regenwater een slimme zet. Tijdens droogte kun je het opgeslagen regenwater uit de regenton gebruiken om je planten van water te voorzien. Regenwater is geweldig voor de gezondheid van je planten en bloemen. Het bevat geen chloor, fluoriden, zouten of mineralen die de wortels van je planten zouden kunnen beschadigen. Dit betekent letterlijk dat er minder schadelijke stoffen worden gebruikt om deze levende organismen te onderhouden.

Geef kamerplanten gezond regenwater:
Regenwater is ideaal voor het bewateren van kamerplanten. Het bevat geen kalk en is zachter, schoner en voedzamer dan kraanwater, waardoor je groene vrienden er optimaal van kunnen profiteren.

Gebruik regenwater om ramen te wassen:
Regenwater is perfect geschikt voor het wassen van ramen. Doordat het minder kalk bevat dan drinkwater, is de kans op strepen aanzienlijk kleiner wanneer je regenwater gebruikt.

Regenwater geschikt voor wassen auto: 
Programma 1: Het wassen van je auto met regenwater is een effectieve manier om water te besparen. De eerste stap bij het zelf reinigen van de auto is meestal het afspoelen en verwijderen van zand en insecten. Het gebruik van regenwater heeft als extra voordeel dat het geen kalkaanslag achterlaat, zoals vaak het geval is bij het gebruik van gezuiverd kraanwater. 

Subsidie ontvangen voor het gebruik van een regenton.

Enkele voorbeelden random uitgelicht: 

 • Apeldoorn: biedt een subsidie voor het afkoppelen van je regenpijp van het riool. Hoeveel precies hangt af van je dakoppervlak, de subsidie bedraagt voor een dak van minder dan 250m2 minimaal €6 per m2 en maximaal €12 per m
 • Den Bosch: Heeft geen subsidie maar organiseert wel regelmatig regenton kortingsacties waarbij je €25 korting krijgt op de aanschaf.
 • Rotterdam: Biedt subsidie voor het opvangen van regenwater, niet alleen voor regentonnen maar ook voor bijvoorbeeld het plaatsen van een grote regenwatertank en het aanleggen van meer groen. Je kunt €500 per toegevoegde kubieke meter waterberging en €5 per toegevoegde vierkante meter afgekoppeld oppervlak ontvangen.
 • Tilburg: Heeft een subsidie Klimaatbestendig Tilburg, waar ook het afkoppelen van regenwaterafvoer en een waterton onder valt. Voor een waterton tot 500 liter ontvang je €50 euro subsidie
 • Hunze en Aa's: Draagt €5 bij aan de €25 subsidie die gemeente Assen geeft voor het plaatsen van een regenton.

 • Kortom: De hoogte van de subsidie verschilt per gemeente, maar het subsidiebedrag is meestal gebaseerd op het aantal vierkante meter dakoppervlak dat is afgekoppeld. Veel gemeentes hanteren een maximum aan te vragen budget per subsidieaanvraag. check de site van je gemeente (Je kunt hiervoor het beste googlen op ‘subsidie afkoppelen regenwater [jouw gemeente]’) maak gebruik van de subsidie regelingen om je woning te verduurzamen.

  Aankoop van een regenton waar je op moet letten.

  regenton-kunstof-modellenhoe-werkt-een-overloop-in-een-regenton

  Regenton van hout of kunstof? 

  Je hebt de keuze uit houten en kunststof regentonnen. Veel mensen kiezen een houten variant vanwege het design. Het nadeel van dit type is echter dat de prijs wat hoger uitvalt dan de kunststof regenton. Bovendien gaat deze regenton, in tegenstelling tot een regenton van hout, een stuk langer mee. 

  Koop altijd een regenton met een deksel. 

  Zo voorkom je dat muggen zich settelen rondom of in de ton. Bladeren en takken houd je uit de regenton door een panty te plaatsen onderaan de regenpijp.

  Kijk goed naar de hoogte van het kraantje

  Iets wat vaak vergeten wordt, maar wel heel belangrijk is voor een goede regenton, is de hoogte van het kraantje. Bij veel regentonnen zit het kraantje namelijk redelijk laag. En dit is lastig, want dan kan je er vaak alleen een hele kleine gieter onder plaatsen. Dat is niet zo handig als je de hele tuin water wilt geven met het water uit de regenton.


  Heeft een regenton onderhoud nodig. 

  Als je een regenton van hout (zoals oude wijnvaten) aanschaft, is enig onderhoud nodig om deze in optimale staat te houden. Het kan zijn dat de houten regenton in het begin niet volledig waterdicht is, omdat het hout kan krimpen en uitzetten wanneer het eerder droog heeft gestaan. Het is mogelijk dat een droge ton wel een week nodig heeft om volledig dicht te trekken, afhankelijk van het weer, houtsoort en de mate van droogte van de ton. 

  De kunstof regenton: Het grootste voordeel van kunststof regentonnen is dat ze van begin af aan lekdicht zijn. Kunststof gaat bovendien lang mee, dus eenmaal gekocht zal je deze niet snel hoeven te vervangen. Onderhoud hebben deze tonnen niet nodig, op een keertje afborstelen na dan misschien. 

  Conclusie: Regentonnen zijn een geweldige manier om water te besparen.

  Door regenwater op te vangen en te gebruiken voor verschillende doeleinden, zoals het besproeien van de tuin, het bewateren van kamerplanten en het wassen van ramen of auto's, kunnen we ons kraanwaterverbruik verminderen.

  Gelukkig hebben veel gemeentes subsidies beschikbaar gesteld om het gebruik van regentonnen te stimuleren. Deze subsidies maken het nog aantrekkelijker om een regenton aan te schaffen en dragen bij aan een duurzamere levensstijl. Door gebruik te maken van deze subsidies kunnen we niet alleen geld besparen, maar ook een positieve impact hebben op het milieu.

  Het is belangrijk om te beseffen dat elke druppel telt als het gaat om waterbesparing. Met een regenton kunnen we op een eenvoudige en effectieve manier bijdragen aan het behoud van onze watervoorraden. Dus laten we de regentonnen omarmen, gebruik maken van de beschikbare subsidies en samen streven naar een duurzamere toekomst waarin we verstandig omgaan met water.

  Dus waar wacht je nog op? Haal een regenton in huis, begin met water besparen en maak gebruik van de subsidies die beschikbaar zijn.  1
  Inloggen is verplicht

  Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

  Log in
  Er zijn nog geen reacties.
  Tuin Tips

  DIY oppottafel van gebruikte pallets

  Bekijk hier hoe je makkelijk van oud pallethout je eigen oppottafel zelf kunt bouwen. Zet hem in je kas als werkbank en geniet jaren lang van dit zelfgemaakte gerecyclede tuinmaatje.


  Door Tuindingen

  Tuin Tips

  Dopluizen op Hortensia: Ontdek de beste natuurlijke oplossingen

  Zeg vaarwel tegen dopluizen op hortensia's met deze natuurlijke oplossing


  Door Tuindingen

  Tuin Tips

  Planten in de tuin water geven

  Ontdek hoe je met behulp van terracotta potten een eenvoudige zelfgemaakte watervoorziening kunt creëren voor je planten, met speciale aandacht voor moestuinen en het kweken van tomaten.


  Door Mellisa

  Tuin Tips

  Water besparen met een regenton - elke druppel telt.

  De regenton was lange tijd uit het straatbeeld verdwenen, voornamelijk vanwege de overvloed aan gezond kraanwater dat we tot onze beschikking hadden. Echter, in deze tijd realiseren we ons steeds meer dat elke druppel die we kunnen besparen op het gebruik van kraanwater waardevol is. De regenton maakt nu een comeback en gemeentes willen dit stimuleren door middel van subsidies en ondersteuning.


  Door Tuindingen

  Tuin Tips

  Tuinkers ⮜①⮞ In de winkel

  Tuinkers kun je kant-en-klaar in tuinkersjuwelendoosjes kopen, of je kweekt je tuinkers zelf in een mooi bakje. Maar het leukste is natuurlijk je eigen tuinkers zaaien, oogsten en weer opkweken in je zelf gemaakte kweekbakje.


  Door Jan Hupkes

  Tuin Tips

  Tuinkers ⮜②⮞ Kweekbakje maken

  Tuinkerskweekbakjes zijn duur en onhandig. En dat terwijl de plaatselijke Chinees de ideale bakjes gratis weggeeft.


  Door Jan Hupkes

  De Tuindingen nieuwsbrief

  Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox