Hoezo combinatieteelt in de moestuin?
Is dat dan de oplossing voor alle ongemakken en plagen in je moestuin? Nee niet alle, maar wel een manier van omgaan met je gewassen die helpt diverse plagen, ziektes en kwalen te voorkomen. Dit naast het gezond houden van je grond d.m.v. goed bodemonderhoud.
Even ter info
Tevens realiseer ik me dat ook dit onderwerp, combinatieteelt, beladen is. Er zijn namelijk vele meningen, onderzoeken etc. die vaak een ander resultaat opleveren, beschrijven. Hetgeen hier vermeld is zo als ik het in de praktijk breng of weet en waar ik tevreden mee ben. Doe je het anders, vind je wat anders even goede vrienden, vriendinnen.
Prei in de combinatie.
Ik kweek al jaren in combinatie- en ook wisselteelt (hierover later een epistel). Een van de mooiste uitwerkingen is wat mij betreft: Prei in combinatieteelt met wortel, ui, bieten en knoflook. Hierdoor hebben wij bijna geen last van bij ons bekende kwalen. Het gaat hier geweldig goed. Maximale ondersteuning van de planten onderling met als resultaat nog nooit last van preimineervlieg, koolvlieg en zeer weinig last van het koolwitje doordat deze combinatie van gewassen zowel in vorm, hoogte als geur die plaagdieren in verwarring brengen. Gaat hier prima op onze gezonde losse rulle voedzame grond en wat ons aangaat goed resultaat v.w.b. oogst.
Knoflook.
Een andere combinatie die wij hebben staan is knoflook tussen de aardappels, tuinbonen en de aardbeien. Ook hier door de geur en vorm raken plaagdieren in de war.
Inca Cultuur.
Heel bekend uit de literatuur van combinatieteelt is de ‘Drie Zusters’: de maïs, de pronkboon en de courgette/pompoen. (al in gebruik bij de Inca’s). Laat de maïs groeien tot deze ongeveer 30 centimeter hoog is. Plant dan een paar boontje(s) of zet een klein boonstekje naast de maïsplant. De combinatie werkt, omdat de boon zich om de maïs zal krullen. De boon geeft stikstof in de bodem af waar de maïsplant dan weer optimaal van gaat groeien. Her en der een courgette en/of pompoen, die houden het zonlicht richting de bodem goed tegen. Daardoor droogt de bodem minder uit en krijgt onkruid minder kans. De Azteken gebruikten deze combinatie al bij hun teelt.
Kolen.
Om de kolen heen gaan we dit jaar nog gemaaid gras mulchen. (Tip gekregen van een lezer) om knolvoet te voorkomen en ook daar staat wat ui, prei, sla en knoflook tussen, naast het feit dat we diverse kolen in dezelfde rij plaatsen. Allemaal om afleiding en verwarring strooien bij o.a. het koolwitje.
Lokplanten
En dan hebben we ook geheel willekeurig of soms zelfs een hele rij met Afrikaantjes, goudsbloem en Oost-Indische kers in onze moestuin. Dit voornamelijk als lokbloemen voor vlinders, vliegen en ook de slakken en dat werkt hier. Deze blijven dan bij onze groentes weg.
Helemaal zonder?
Nee. Geheel slak,-rups-, vlinderloos zijn we niet. Dat kan niet en streven we ook niet na. Wel hebben we een proactief beleid in relatie tot vogels, kikkers, padden en egels om slakken en rupsen als plaag te voorkomen.
En dan wisselteelt.
Ook zoiets waarvan sommigen beweren dat het niet echt nodig is, niets toevoegt. Dat zou misschien wel kunnen, maar wij doen het hier wel. Waarom niet als het kan.
Note.
Kan niets van alle bovenstaande ervaringen wetenschappelijk aantonen, maar wij zijn er zeer content mee. Binnenkort meer inzake wisselteelt waarom wij het wel doen en hoe. P.s. Wij spitten ook niet laten alles door de bodemorganismen doen, die de grond door elkaar woelen en verrijken.
Geinteresseerd in de belevingen van Lekker van eigen land, volg dan mijn Facebook pagina: >> Lekker van Eigen Land <<
Interesse in mijn eerder geschreven blogberichten
- Erger u niet, verwonder u slechts. Rendement op de moestuin?
- Waarom seizoensgebonden en wat eet je dan?
- Wip is een tegel - Doe het
- Nog steeds tomaten uit de koude kas
- Walnoot, de Noot die eigenlijk geen noot is
- Veel mooie rijpe pepers, paprika’s, tomaten en komkommer
- Hoe kan je groene tomaten nog afrijpen?
- Pittige (winter)kost Kool
- Tafel van Weldadigheid
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log inJess 10 maanden geleden
Super leuke info
Txs
lekker van eigen land 10 maanden geleden
Dank voor je reactie. Graag gedaan. :-)