Witte wollige luizen onderkant bladeren Hortensia’s


Door Tuindingen

Afbeelding bij Witte wollige luizen onderkant bladeren Hortensia’s


Een plaag die we afgelopen jaar veelvuldig hebben aangetroffen is de Hydrangea-dopluis ofwel Pulvinaria hydrangae. Ze wordt nogal eens verward met wolluis maar het is een wollige dopluis en de verwarring ontstaat in de maand juni omdat dan de wollige eimassa's opvallen.

Hoewel we mogen stellen dat hortensia's in het algemeen niet erg gevoelig zijn voor ziekten, is een aantasting natuurlijk nooit uit te sluiten. Rijk bemeste hortensia's, die daardoor weelderig groeien en zachte bloemen en bladeren hebben, zijn een aantrekkelijker doelwit voor belagers dan planten die schraal worden gehouden. 

Dopluizen zijn luizen met een bolvormig schildje op de rug, de schildjes zijn met de rug vergroeid. Onderkant blad hortensia wit beestje met bruine kop luizen dopluis

Ze zijn ca. 5 mm groot en ca. 5 mm lang. Uit witte wasdraden maken ze eizakken die soms tot 1500 eieren kunnen bevatten. De aangetaste planten kennen een minder goede groei doordat de dopluizen sap uit de planten zuigen. Bij een grote plaag wordt er vaak veel kleverige honingdauw afgescheiden die op zijn beurt een ideale omgeving voor roetdauwschimmels vormt waardoor de bladeren zwart worden en uiteindelijk afvallen.

Zo bestrijd je de hortensia dopluis. 

Bekijk het recept

Als de aantasting gering is en in een beginstadium kunt u overwegen alle bolletjes stuk te knijpen. Is er sprake van een ernstige aantasting van groei en bloei, dan adviseren we direct de aangetaste plant tot de grond toe af te knippen en alle takken en blaadjes af te voeren (beslist niet op  de composthoop !). Controleer de andere planten in de tuin en neem ook hierbij de nodige maatregelen.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Peter Avatar

Peter 11 maanden geleden
Ja ik ga die plant tot de grond afknippen heeft hele goede bloei en prachtige bloemen gehad, maar zit vol met wolluis,hoe is het met de volgend jaar met de bloei


Afbeelding bij Ceanothus 'Italian Skies'  | sierheester met azuurblauwe bloemen
Bladhoudende beplanting

Ceanothus 'Italian Skies' | sierheester met azuurblauwe bloemen

Ontdek hoe Ceanothus 'Italian Skies' jouw tuin kan betoveren met zijn blauwe bloemen! Leer meer over deze bladhoudende heester en laat je inspireren om je buitenruimte tot leven te brengen.


Door Roel

Afbeelding bij Alles wat je moet weten over het verzorgen van een Camellia in jouw tuin
Bladhoudende beplanting

Alles wat je moet weten over het verzorgen van een Camellia in jouw tuin

In dit blog leer je alles over de Camellia, een prachtige plant met kleurrijke bloemen die de tuin kan opfleuren. Ontdek de voorwaarden waaraan je moet voldoen om de Camellia te laten floreren en geniet van de schoonheid van deze bijzondere struik. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, de Camellia is zeker een mooie toevoeging aan elke tuin.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Heksenstruik - Loropetalum chin. 'Fire Dance'
Bladhoudende beplanting

Heksenstruik - Loropetalum chin. 'Fire Dance'

Bijna volledig paarse struik. Een prachtig kleurenfestijn in maart en april.


Door Kim

Afbeelding bij  Australische munt - Prostanthera cuneata
Bladhoudende beplanting

Australische munt - Prostanthera cuneata

Een aromatische bloemenplant die goed gebruikt kan worden als kuipplant.


Door Kim

Afbeelding bij Laurierkers - Prunus l. Titan ('Rentan'®)
Bladhoudende beplanting

Laurierkers - Prunus l. Titan ('Rentan'®)

Laurierkers is een zeer sterkte plant. Ongevoelig voor ziektes en winterhard tot -22 graden Celsius. Geschikt voor kleine hagen


Door Kim

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox