Tuinontwerpen met vaste planten

13 Jan 2022 in Tuin inspiratie

Door TuindingenBeplantingsplan voor vaste planten

Vaste planten zijn kruidachtige meerjarige gewassen, die ondergronds overwinteren en in het voorjaar weer uitlopen.

Bij het bepalen van de plantkeuze wordt veelal gekeken naar de kleur van een plant. In de conventionele border is dan ook meestal de kleur bepalend voor de soortkeuze. Maar in de border is niet alleen de kleur van belang: ook structuur of textuur en de vorm van bloem of blad kunnen bepalend zijn voor geslaagde plantcombinaties


Vaste-planten-border-ontwerpen-bloemen-geel-blauw

Opvallende bloemen en vormen

Schermen (bijv. Flox, Hemelsleutel en Koninginnekruid). Deze hebben een parapluvormige bloeiwijze, vaak samengesteld uit honderden bloemetjes. Het geeft een effect door zachtere en natuurlijke kleuren. Aren (bijv. Salvia). Deze zijn wat vorm betreft tegenovergesteld aan de schermen en hebben een spitse bloeiwijze. Een aar is een stengel vol met bloemen. Het aardige van deze vorm is dat het sterk contrasteert met andere bloeiwijzen. Andere bloeiwijzen zijn knoppen en bollen, margrietachtige bloemen en pluimen. 

Opvallende bladvormen en texturen

Bladvormen geven soms iets extra’s aan een plant, denk bijvoorbeeld aan het grote Hostablad. Zeker ook als het blad zich pas gaat ontplooien in het voorjaar. Naast de bladvorm kan ook de textuur/structuur van het blad een keuze zijn om een bepaalde plant aan te schaffen. Mooie textuur komt vaak voor bij schaduwplanten. Denk aan Varens en Hosta.

vaste-planten-sprietige-stengel-pluimen

Vaste planten kleuren

Met kleuren kun je prima combineren: harmoniërend of contrasterend. Contrasterende kleuren zijn bijvoorbeeld geel tegenover paars, oranje tegenover blauw en rood tegenover groen. Bij harmoniërende kleuren kan je de warmere kleuren oranje en rood bij elkaar plaatsen. Dat zijn dynamische kleuren. Je kan ook de koelere kleuren blauw en paars bij elkaar zetten. Deze bloeien vooral in het voorjaar: denk aan Vergeet-me-nietje, Campanula of Monnikskap. Een zoete kleur als roze kom je veel in de zomerbloeiers tegen. Het is een ideale kleur om mee te combineren.


Gemeenschappelijke groeiplaats eisen

Voor het maken van goede plantcombinaties vormen gemeenschappelijke groeiplaats eisen een belangrijke basis. Elke plantensoort stelt zijn eigen groeiplaatseisen: bijvoorbeeld de hoeveelheid licht en water, de voedingstoestand en/ of zuurgraad van de bodem, de zouttolerantie en de winterhardheid. In de natuur kunnen soorten die dezelfde groeiplaatseisen stellen en in hetzelfde gebied voorkomen een goede plantengemeenschap vormen.

vaste-planten-met-grote-structuur-bladeren

Een vaste plantenborder in de winter

Vaste planten gaan ’s winters in rust, maar dat wil niet zeggen dat er dan niets te zien is. Verschillende vaste planten hebben wintergroen blad. Andere soorten hebben stevige dorre stengels, waarvan de vorm ook in de winter aantrekkelijk is, vooral wanneer er rijp op ligt. Sommige soorten komen bovendien alweer vroeg in het voorjaar op. Om te kunnen profiteren van een aantrekkelijk winterhabitus, moeten de oude stengels pas aan het eind van de winter worden weggehaald, en niet al in het najaar. Hiervan profiteren ook veel insecten, amfibieën en kleine zoogdieren, die tussen het oude loof overwinteren

vaste-planten-winter-uitstraling-border-ontwerp

Het karakter van de plant kan zorgen voor de versterking van een bepaald concept.

Sommige vaste planten doen denken aan een slootkant terwijl andere soorten doen denken aan de onderbegroeiing van een bos. En sommige verwijzen naar een weide. Kortom, vaste planten zijn van groot belang en een beleving zichtbaar te maken, bloei in een tuin te brengen en het concept te ondersteunen.


vaste-planten-met-zaaddozen-winter-borderpakket


Ga goed voorbereid aan de slag en bezoek diverse open tuinen
 

Een onmisbare stap voor iedereen die zijn of haar tuin graag van extra kleur voorziet en de totale sfeer graag naar een hoger niveau tilt
 

Bekijk onze vaste planten blogs 
 

Planten zijn niet alleen rustgevend om naar te kijken, ze kunnen je ook rustig maken.  Deze planten helpen je de stilte in jezelf te vinden 10 rustgevende plant tips 1
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Tuin inspiratie

Confetti van bladeren maken

Ontdek hoe je met zelfgemaakte bladconfetti een duurzame draai kunt geven aan je speciale gelegenheden.


Door Mellisa

Tuin inspiratie

Rode bladplanten in de border

Bloemriet, ofwel Canna, is een indrukwekkende, niet-winterharde vaste plant met schitterend blad waarmee je je tuin een tropisch tintje geeft. Daarnaast trakteert deze plant je van juni tot oktober op witte, gele, oranje, roze, rode of zelfs meerkleurige bloemen.


Tuin inspiratie

Zoete zomer kleurtjes

Zoete zomer kleurtjes in de Vorst Hof. Ontdek een betoverende border vol kleur en diversiteit!


Tuin inspiratie

Oude brocante zinken vuilnisemmers

Ontdek de opvallende comeback van de nostalgische zinken vuilnisemmer, nu als trendy tuindecoratie. Herbeleef de charme van vervlogen tijden!


Door Roel

Tuin inspiratie

Kwekerij en Plantenwinkel van Frans Nienhuis in dieren Gelderland

Frans Nienhuis uit Dieren tuiniert al 45 jaar en zijn interesse gaat vooral uit naar vaste planten en hun toepassing in de tuin. Wat zijn vaste planten, welke eigenschappen hebben ze, hoe kun je ze vermeerderen en ga zo maar door.


Door Tuindingen

Tuin inspiratie

Hobbyist Willem Schilder laat ons kennismaken met zijn fraaie handgemaakte keramiek werken

Een aantal jaar geleden ben ik hobbymatig begonnen met het maken van keramiek stukken. Waaronder papaverbollen, paddenstoelen en schalen. Hieronder vertel ik hoe een dergelijk werk tot stand komt.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox