Inrichting plantvakken in schaduwrijke border

13 Jan 2022 in Tuin aanleg

Door Roel

Afbeelding bij Inrichting plantvakken in schaduwrijke border


Niet elke hoek van de tuin krijgt dezelfde hoeveelheid zon. Voor bedden die zich in donkere gebieden bevinden, zijn er genoeg schaduwplanten die je laten genieten van prachtige bloem- en bladdecoraties.

Er zijn ook grote selecties van schaduwplanten voor zonnige locaties of plantvakken op het noorden, waarmee je de borders spannend kunt maken. Veel van deze planten hebben grote, prachtig gekleurde bladeren of heldere bloemen
Schaduwplanten zijn geschikt voor het planten onder bomen, voor het vergroenen van schaduwrijke muren, hellingen en beekjes of voor een natuurlijk aanzicht van vijverranden. De meeste zijn gemakkelijk te verzorgen en komen elk jaar weer trouw terug, zodat je elk jaar kunt genieten van hun zeer speciale uitstraling. Of het nu gaat om bodembedekkingen voor de voorgrond of elegante siergrassen voor de achtergrond er zijn verschillende aantrekkelijke schaduwplanten voor elk stukje tuin.

Schaduwplant-met-mooie-bladstructuren-en-bloemen

Vooral in donkere hoeken van de tuin wil je vaak een beetje kleur. Er zijn echter ook enkele specialisten die in de schaduw geweldig in vorm zijn. Witte schaduw soorten zijn bijvoorbeeld; Ooievaarsbek geranium macrorrhizum, Lievevrouwebedstro, of het lelietje-van-dalen en een populaire schaduwplant met blauwe bloemen is het Kaukasische vergeet-mij-nietje deze zien er het meest stralend uit in de schaduw, maar ook kleurrijke schaduw aanbidders met enkele tinten roze zijn vertegenwoordigd onder de schaduwbloeiers.

De tuin is bijzonder groen in de schaduw, grootbladige sierplanten stelen de show en laten zien welke verscheidenheid aan kleuren en vormen ze te bieden hebben, een schaduwrijke border is dan ook een speeltuin voor vormen en structuren. En er zijn er veel.
 

planten-voor-in-de-schaduw-onder-bomen-en-struiken-bodembedekkers

Zo laat je schaduwplanten het beste gedijen

Meerjarige schaduw-planten kunnen het beste in het voorjaar of de herfst worden geplant. Bollen voor de schaduwborder (Scilla) die in de lente bloeien, worden in de herfst geplant. Werk bij schaduwplanten altijd een portie compost in de grond voor de nodige voedingsstoffen. Omdat de meeste schaduwplanten van vocht houden, moeten ze voor het planten in water worden ondergedompeld en na het planten goed worden bewaterd. Zorg voor een goede watervoorziening in de eerste paar weken na het planten.
Waarschuwing: schaduwplanten hebben ook verschillende toleranties voor de hoeveelheid schaduw. Controleer voor het planten hoeveel licht er in de betreffende border beschikbaar is. Het is beter om vooral witgekleurde vormen van schaduwplanten op een ietwat lichtere locatie te plaatsen.

planten-planttapijt-bodembedekker-schaduw-lichtbehoefte-onder-struiken-bomen

Tip: bij de aanleg van een nieuwe tuin is het verstandig om eerst planten te selecteren die zowel in halfschaduw als in de zon gedijen, zoals de vergeet-mij-nietjes of de vrouwenmantel. Deze kunnen gemakkelijk de tijd overbruggen totdat grotere heester en bomen voldoende schaduw bieden.

Wees voorbereid: helaas voelen niet alleen veel planten, maar ook slakken zich buitengewoon goed in schaduwrijke tuin. Vooral de grote bladeren van de hosta’s worden hierdoor een gatenkaas in het voorjaar. Start daarom de slakcontrole vroeg op vooral in het schaduwbed.

rose-bloemen-schaduw-borders-plantvakken-vaste-planten

De basis van een goed ingerichte schaduwborder staat of valt met een gezond bodemleven. Je voedt namelijk de bodem en niet de planten, zonder een rijk bodemleven is een grond dood en fungeert dan alleen maar als een soort substraat. In een dergelijk substraat is geen bodemvruchtbaarheid en in deze omstandigheden kan een plant zich niet gezond ontwikkelen.  
 

Lees meer over:

- De bodemgesteldheid gezond maken

- Grondverbetering toepassen 

- Het hele jaar een kleurrijke border

- Bekijk ook de vaste planten blogpagina 

- Diervriendelijk je tuin inrichtenLog in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Tuin aanleg

Kleurrijke border met bladplanten

Planten bloeien niet het hele jaar, zo los je dat op


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox