Physalis alkekengi / lampionplant

17 Jun 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr



De echte lampionplant (Physalis alkekengi) is een vaste plant, maar het zal je waarschijnlijk niet meevallen deze plant langer dan een jaar in de tuin te houden.

Van het geslacht Physalis is alkekengi in Nederland de meest bekende soort.
De vierkantige stengels bevatten verspreid staande, gesteelde bladeren. De bladstelen zijn 1-6 cm lang. De plant is verspreid behaard. De okselstandig geplaatste, 2-3 cm grote, witte stervormige, bloemen groeien om de beurt. De bloeiperiode loopt van juni tot in september. Tijdens de bloei zijn de groene kelkbladen 5-8 mm lang en hebben ze driehoekige tanden. Na de bloei groeit de kelk uit tot ze de vrucht omvat. De kelk en de vrucht vormen de oranje, 4-5 cm grote lampion waaraan de plant zijn naam te danken heeft. De bekende lampionnen verschijnen in augustus. Laat ze niet te lang aan de plant zitten, want door neerslag kunnen ze gaan schimmelen, en dan heb je er niets meer aan. De plant heeft ook medicinale krachten. De vruchten zijn werkzaam tegen blaasaandoeningen en helpen tegen reumatische klachten
Physalis alkekengi var. franchetii gedijt het best als tuinplant en wordt daarom het meest gekweekt en verkocht.

chinese-lantern-plant-physalis alkekengi lampionplant

Plantvoorschriften lampionplant (Physalis alkekengi)
Koop in het voorjaar jonge lampionplanten in potten, dit is een gunstige plant tijd.
Volle zon. Lampionplanten krijgen alleen veel bloemen en vruchten als ze per dag minder dan drie uur in de schaduw staan. Doorlatende, voedselrijke grond. Deze planten geven de voorkeur aan kalkhoudende grond.
Onderhoud
De planten zijn bestand tegen enige droogte, maar ze gedijen beter en krijgen grotere lampionnen als ze regelmatig water krijgen.
Najaar: Snij de planten die u wilt drogen pas als de lampionnen volledig zijn ontwikkeld en gekleurd. Verwijder de bladeren. Laat de stengels ondersteboven of rechtopstaand in een vaas op een warme plaats drogen.
Oudere lampionplanten kunt u nu delen. U kunt ze ook door zaad vermeerderen. Zaai direct op de bestemde plaats of kweek de planten binnenshuis voor.

lampionplant (Physalis alkekengi)

Ziekten lampionplant (Physalis alkekengi)
Gevlekte, gele bladeren en slechte groei kunnen duiden op een aantasting door het komkommermozaïekvirus. Dit virus wordt door bladluizen en andere insecten overgebracht en kan niet worden bestreden. Aangetaste planten daarom vernietigen.
 


1
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Tineke Lokhorst Avatar

Tineke Lokhorst 10 maanden geleden
Prachtig! Ben dol op dit plantje. Heb een vraag: Hoe krijg je zo'n gedroogd lampionnetje zo mooi doorzichtig zoals op de laatste foto?


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox