Echte kamille

Door Ruben - 10-5-2020 in (On)kruiden
0 reacties

Echte kamille

Echte kamille ( Matrecaria recutita ) ook wel Matricaria chamomilla genoemd.

Het is een plant uit de composietenfamilie/asteraceae. Botanische naam Matricaria is afgeleid v d woorden “mater” wat moeder betekent en “Caria” wat zorg betekent. “Chamai” betekent grond en ‘million’ appel. Wat zou kunnen verwijzen naar de appelachtige geur v d bloesem.

Kamille vind je veelal terug in graslanden, graanvelden, weiden. Op humusrijke en kalkhoudende grond met zouten. De werkzame stoffen zijn er vele. Etherische oliën, flavanoïden, kaemferol, pectine-achtigen slijmstoffen, coumarine, bitterstoffen, looistoffen, aminozuren, fenolzuren, valeriaanzuren, appelzuur, vitamine B1 en C, calcium, fructose en nog vele andere.

Kamille werkt ontstekingsremmend op de slijmvliezen van het spijsverteringsstelsel. Het is eigenlijk een ideaal kruid voor maag en darmen. Tegelijk is het ook rustgevend en zenuwversterkend. Uit vele onderzoeken blijkt dat kamille zeer diverse geneeskrachtige kenmerken heeft. Rusteloosheid, stress, boosheid, slapeloosheid, spanningshoofdpijn. Gunstig effect bij koorts, krampopheffende werking en nog veel meer. Zoals je merkt echt een veelzijdig kruid.

Persoonlijk kan ik blijven genieten van de geur en een heerlijk tasje thee. Maar kamille kan ook door haar zoete smaak dienen in sauzen, siropen of fijngewreven in cakebeslag. Deze vond ik terug op het net en staat op mijn lijstje om te doen.

0,5 l gekookt water
0,5 l koud water
2 el lavendel
1 1/2 el kamille
4 takjes munt
2 el rietsuiker 
Kamille en lavendel in een theehouder steken. En overgieten met het aan de kook gebrachte water.  Rietsuiker en munt toevoegen en een 15-tal minuten laten trekken. Theehouder verwijderen en het koude water toevoegen. Dit alles nog even in de koelkast laten afkoelen en serveren. TIP: je kan mss ijsblokjes opfleuren met lavendel, munt of kamille.

OPGELET: kamille dient niet langdurig gebruikt te worden, zeker niet bij kinderen. Mensen met allergie aan de composietenfamilie dienen deze te mijden, ook ivm kruisallergie ( asteraceae ), mogelijke interactie met bloedverdunners of medicatie die het reactievermogen vertragen. Bij twijfel steeds een vakkundig iemand raadplegen.


WELKOM IN DE WONDERE WERELD VAN PLANTEN EN KRUIDEN �
Met deze informatieve berichten wil ik op een eenvoudige manier, mensen terug voeling geven met de natuur en hun rijkdom die ze te bieden hebben.

Wil je meer over me te weten komen bekijk mijn Facebook pagina > klik hier< 

1 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

Er zijn momenteel geen populaire onderwerpen

Volg ons op social media

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions