Wilgenroosje is een historische aantrekkelijke overblijvende plant

Door Paula kok - 21-10-2021 in Vaste planten
0 reacties

Wilgenroosje is een historische aantrekkelijke overblijvende plant

Hallo, ik ben het wilgenroosje. (Chamerion angustifolium)


Ik kom vaak zomaar aanwaaien. Ik begroei makkelijk open plekken en verspreid mezelf ook erg makkelijk. Je zou me daarom onkruid kunnen noemen maar eigenlijk ben ik veel te mooi om onkruid te zijn. Heb je even voor me?

natuurlijke-terreinen-in-nederland-met-veel-inheemse-vaste-planten-wilgenroosje

Ik ben een mooie sierlijke plant die lang bloeit en soms ook hoog groeit als ik de kans krijg. Met van die lieve roze bloemetjes. Ik ben ook een vaste, meerjarige plant want ik kom elk jaar terug. 
Net als de paardenbloem maak ik pluisjes aan mijn zaadjes dus je moet wel uitkijken dat ik niet heel je tuin overneem. Gelukkig ben ik makkelijk te herkennen en ook makkelijk te verwijderen dus ik zie geen reden waarom wij geen vriendjes kunnen zijn. 

Ik ben lid van de teunisbloemfamilie en kom eigenlijk bijna overal in de wereld voor. Je zou me daarom een allemansvriend kunnen noemen. 

Jullie hebben mij wilgenroosje genoemd omdat mijn blaadjes veel op wilgenblaadjes lijken. Mijn Engelse naam daarentegen is veel spannender, namelijk fireweed, omdat ik na een brand als eerste weer terug tevoorschijn kom. Een andere Engelse naam is bombweed, omdat ik de bomkraters als eerste weer begroeide. Ik groei nu eenmaal makkelijk op kale plekken en wordt daarom ook vaak pionierplant genoemd. Maar wilgenroosje is ook ok hoor. Maak je geen zorgen. 

Wist je dat ik ook een waardplant ben? Voor galmuggen en ook voor de vlinder Groot Avondrood. Dat is een prachtige nachtvlinder met een opvallende rups die soms wel 8 cm groot wordt. 

avondrood, olifantrups, olifantspijlstaart, grote rups

Ik ben zelfs eetbaar!

Allereerst zit ik bomvol met nectar voor alle insecten om te komen eten. 
Daarnaast zijn herkauwende grazers ook altijd blij om mij te zien. Ik ben voor hen een bron van onmisbare en anders zo zeldzame natrium. 
Maar zelfs voor jullie mensen zijn mijn jonge blaadjes of scheuten eetbaar.

eetbare-vaste-inheemse-planten-wilgenroosje

Je kan ze los (gekookt) eten als groente of lekker in de soep. Je kan zelfs thee van me zetten. Al moet je me dan wel eerst even bewerken. 
Er zijn berichten dat ik dan een positieve invloed op je weerstand heb. Dat ik je kan helpen beter worden bij griep of verkoudheid. In de Middeleeuwen dachten ze dat ik kinkhoest kon genezen. 
Eigenlijk was er, lang geleden, een tijd dat ik als thee normaler was dan de Chinese thee die jullie nu normaal vinden. Die goeie ouwe tijd. Maar goed, nu hebben jullie Google. Ook niet verkeerd. Google maar eens voor recepten met mij. T zal je verbazen hoeveel toepassingen je kan vinden. Ik hoop dat je me lekker vindt want ik wil graag vrienden worden zodat ik een vast plekje in je tuin kan bemachtigen. Met mij erbij is het immers zoveel gezelliger. 


Was getekend, je allemansvriend, het Wilgenroosje

Lees ook mijn vorige tuininspiratie blogs

❌ 🌱  Jacobskruiskruid heeft me toch een reputatie 

🐝 De wesp,  dapper en slim met karakter wist je dat

🌏 Wat zijn uitheemse exoten en waarom gaat dit fout

🍃 Wat is onkuid

🌼 Nuttige  weetjes over de paardebloem

🌳 Uw trouwe dienaar, de boom

🤝 De Pissebed aan het woord

🍃 Hallo ik ben de brandnetel
 

🌱 Wil je mij volgen en meer nuttige tips lezen? 

 >> bezoek mijn eigen pagina <<<

Tuinexpert voor inheemse vaste planten kruidenplanten en insecten

 

1 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions