Wilgenroosje is een historische aantrekkelijke overblijvende plant

21 Oct 2021 in Vaste planten

Door Paula kok

Afbeelding bij Wilgenroosje is een historische aantrekkelijke overblijvende plant


Hallo, ik ben het wilgenroosje. (Chamerion angustifolium)


Ik kom vaak zomaar aanwaaien. Ik begroei makkelijk open plekken en verspreid mezelf ook erg makkelijk. Je zou me daarom onkruid kunnen noemen maar eigenlijk ben ik veel te mooi om onkruid te zijn. Heb je even voor me?

natuurlijke-terreinen-in-nederland-met-veel-inheemse-vaste-planten-wilgenroosje

Ik ben een mooie sierlijke plant die lang bloeit en soms ook hoog groeit als ik de kans krijg. Met van die lieve roze bloemetjes. Ik ben ook een vaste, meerjarige plant want ik kom elk jaar terug. 
Net als de paardenbloem maak ik pluisjes aan mijn zaadjes dus je moet wel uitkijken dat ik niet heel je tuin overneem. Gelukkig ben ik makkelijk te herkennen en ook makkelijk te verwijderen dus ik zie geen reden waarom wij geen vriendjes kunnen zijn. 

Ik ben lid van de teunisbloemfamilie en kom eigenlijk bijna overal in de wereld voor. Je zou me daarom een allemansvriend kunnen noemen. 

Jullie hebben mij wilgenroosje genoemd omdat mijn blaadjes veel op wilgenblaadjes lijken. Mijn Engelse naam daarentegen is veel spannender, namelijk fireweed, omdat ik na een brand als eerste weer terug tevoorschijn kom. Een andere Engelse naam is bombweed, omdat ik de bomkraters als eerste weer begroeide. Ik groei nu eenmaal makkelijk op kale plekken en wordt daarom ook vaak pionierplant genoemd. Maar wilgenroosje is ook ok hoor. Maak je geen zorgen. 

Wist je dat ik ook een waardplant ben? Voor galmuggen en ook voor de vlinder Groot Avondrood. Dat is een prachtige nachtvlinder met een opvallende rups die soms wel 8 cm groot wordt. 

avondrood, olifantrups, olifantspijlstaart, grote rups

Ik ben zelfs eetbaar!

Allereerst zit ik bomvol met nectar voor alle insecten om te komen eten. 
Daarnaast zijn herkauwende grazers ook altijd blij om mij te zien. Ik ben voor hen een bron van onmisbare en anders zo zeldzame natrium. 
Maar zelfs voor jullie mensen zijn mijn jonge blaadjes of scheuten eetbaar.

eetbare-vaste-inheemse-planten-wilgenroosje

Je kan ze los (gekookt) eten als groente of lekker in de soep. Je kan zelfs thee van me zetten. Al moet je me dan wel eerst even bewerken. 
Er zijn berichten dat ik dan een positieve invloed op je weerstand heb. Dat ik je kan helpen beter worden bij griep of verkoudheid. In de Middeleeuwen dachten ze dat ik kinkhoest kon genezen. 
Eigenlijk was er, lang geleden, een tijd dat ik als thee normaler was dan de Chinese thee die jullie nu normaal vinden. Die goeie ouwe tijd. Maar goed, nu hebben jullie Google. Ook niet verkeerd. Google maar eens voor recepten met mij. T zal je verbazen hoeveel toepassingen je kan vinden. Ik hoop dat je me lekker vindt want ik wil graag vrienden worden zodat ik een vast plekje in je tuin kan bemachtigen. Met mij erbij is het immers zoveel gezelliger. 


Was getekend, je allemansvriend, het Wilgenroosje

Lees ook mijn vorige tuininspiratie blogs

❌ 🌱  Jacobskruiskruid heeft me toch een reputatie 

🐝 De wesp,  dapper en slim met karakter wist je dat

🌏 Wat zijn uitheemse exoten en waarom gaat dit fout

🍃 Wat is onkuid

🌼 Nuttige  weetjes over de paardebloem

🌳 Uw trouwe dienaar, de boom

🤝 De Pissebed aan het woord

🍃 Hallo ik ben de brandnetel
 

🌱 Wil je mij volgen en meer nuttige tips lezen? 

 >> bezoek mijn eigen pagina <<<

Tuinexpert voor inheemse vaste planten kruidenplanten en insecten


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox