Wilgenroosje is een historische aantrekkelijke overblijvende plant

21 Oct 2021 in Vaste planten

Door Paula kok

Afbeelding bij Wilgenroosje is een historische aantrekkelijke overblijvende plant


Hallo, ik ben het wilgenroosje. (Chamerion angustifolium)


Ik kom vaak zomaar aanwaaien. Ik begroei makkelijk open plekken en verspreid mezelf ook erg makkelijk. Je zou me daarom onkruid kunnen noemen maar eigenlijk ben ik veel te mooi om onkruid te zijn. Heb je even voor me?

natuurlijke-terreinen-in-nederland-met-veel-inheemse-vaste-planten-wilgenroosje

Ik ben een mooie sierlijke plant die lang bloeit en soms ook hoog groeit als ik de kans krijg. Met van die lieve roze bloemetjes. Ik ben ook een vaste, meerjarige plant want ik kom elk jaar terug. 
Net als de paardenbloem maak ik pluisjes aan mijn zaadjes dus je moet wel uitkijken dat ik niet heel je tuin overneem. Gelukkig ben ik makkelijk te herkennen en ook makkelijk te verwijderen dus ik zie geen reden waarom wij geen vriendjes kunnen zijn. 

Ik ben lid van de teunisbloemfamilie en kom eigenlijk bijna overal in de wereld voor. Je zou me daarom een allemansvriend kunnen noemen. 

Jullie hebben mij wilgenroosje genoemd omdat mijn blaadjes veel op wilgenblaadjes lijken. Mijn Engelse naam daarentegen is veel spannender, namelijk fireweed, omdat ik na een brand als eerste weer terug tevoorschijn kom. Een andere Engelse naam is bombweed, omdat ik de bomkraters als eerste weer begroeide. Ik groei nu eenmaal makkelijk op kale plekken en wordt daarom ook vaak pionierplant genoemd. Maar wilgenroosje is ook ok hoor. Maak je geen zorgen. 

Wist je dat ik ook een waardplant ben? Voor galmuggen en ook voor de vlinder Groot Avondrood. Dat is een prachtige nachtvlinder met een opvallende rups die soms wel 8 cm groot wordt. 

avondrood, olifantrups, olifantspijlstaart, grote rups

Ik ben zelfs eetbaar!

Allereerst zit ik bomvol met nectar voor alle insecten om te komen eten. 
Daarnaast zijn herkauwende grazers ook altijd blij om mij te zien. Ik ben voor hen een bron van onmisbare en anders zo zeldzame natrium. 
Maar zelfs voor jullie mensen zijn mijn jonge blaadjes of scheuten eetbaar.

eetbare-vaste-inheemse-planten-wilgenroosje

Je kan ze los (gekookt) eten als groente of lekker in de soep. Je kan zelfs thee van me zetten. Al moet je me dan wel eerst even bewerken. 
Er zijn berichten dat ik dan een positieve invloed op je weerstand heb. Dat ik je kan helpen beter worden bij griep of verkoudheid. In de Middeleeuwen dachten ze dat ik kinkhoest kon genezen. 
Eigenlijk was er, lang geleden, een tijd dat ik als thee normaler was dan de Chinese thee die jullie nu normaal vinden. Die goeie ouwe tijd. Maar goed, nu hebben jullie Google. Ook niet verkeerd. Google maar eens voor recepten met mij. T zal je verbazen hoeveel toepassingen je kan vinden. Ik hoop dat je me lekker vindt want ik wil graag vrienden worden zodat ik een vast plekje in je tuin kan bemachtigen. Met mij erbij is het immers zoveel gezelliger. 


Was getekend, je allemansvriend, het Wilgenroosje

Lees ook mijn vorige tuininspiratie blogs

❌ 🌱  Jacobskruiskruid heeft me toch een reputatie 

🐝 De wesp,  dapper en slim met karakter wist je dat

🌏 Wat zijn uitheemse exoten en waarom gaat dit fout

🍃 Wat is onkuid

🌼 Nuttige  weetjes over de paardebloem

🌳 Uw trouwe dienaar, de boom

🤝 De Pissebed aan het woord

🍃 Hallo ik ben de brandnetel
 

🌱 Wil je mij volgen en meer nuttige tips lezen? 

 >> bezoek mijn eigen pagina <<<

Tuinexpert voor inheemse vaste planten kruidenplanten en insecten


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Smeerwortel is het manusje van alles

Deze inheemse vaste plant moet in elke tuin staan. o sterk als een smeerwortel Om te beginnen ben ik, de Smeerwortel, beresterk. Ik heb niet veel aanmoediging nodig om te groeien. Ik stel ook niet echt veel eisen aan de grond eigenlijk. Ik word vaak onkruid genoemd, maar dat bestaat niet. Dat weten we al, toch?


Door Paula kok

Vaste planten

Wilgenroosje is een historische aantrekkelijke overblijvende plant

Ik kom vaak zomaar aanwaaien. Ik begroei makkelijk open plekken en verspreid mezelf ook erg makkelijk. Je zou me daarom onkruid kunnen noemen maar eigenlijk ben ik veel te mooi om onkruid te zijn. Deze bezitten ook allemaal honingrijke, helder roze of rode bloemen


Door Paula kok

Vaste planten

Erysimum / Muurbloem / steenraket (soort)

Steenraket (Erysimum) is een geslacht uit de kruisbloemenfamilie,en bestaat uit een geslacht van een tachtigtal soorten van één jarige en overblijvende, struikachtige vaste planten. Het zijn kortlevende vaste planten die zich vaak als tweejarige gedragen. Bijzonder dankbare zomerbloeier voor perken.


Door tuin.fr.gr

Vaste planten

Berenklauw opgepast

Laat de planten zien aan je kinderen en vertel ze erover


Door Tuindingen

Vaste planten

Phytolacca / Karmozijnbes

In onze tuinen komen over het algemeen twee soorten voor: de westerse karmozijnbes (Phytolacca americana),en de oosterse karmozijnbes (Phytolacca esculenta).


Door tuin.fr.gr

Vaste planten

Phuopsis / Perzische kruisjesplant

Phuopsis is een plantengeslacht dat uit slechts één soort bestaat, namelijk Phuopsis stylosa. De planten zijn meerjarig. Deze vaste plant groeit sterk woekerend en over de grond kruipend. Alleen de bloeiende stengels staan rechtop. Na verloop van tijd ontstaan er grote tapijten. Phuopsis vermeerdert zichzelf via de jonge planten die aan de vierkante scheuten ontstaan.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox