Trollius / Kogelboterbloem

Door tuin.fr.gr - 17-6-2020 in Vaste planten
0 reacties

Trollius / Kogelboterbloem
Trollius / Kogelboterbloem

Trollius behoort tot de ranonkelfamilie. Bij ons nog niet zo gekend, maar toch zijn er een 30-tal Trollius-soorten en nog zeker eens zoveel kruisingen en hybriden waarvan de oorsprong niet meer te achterhalen valt.
De verschillende soorten groeien allemaal in de koudere tot gematigde zones van het Noordelijk halfrond met de nadruk op Azië. De natuurlijke biotoop voor deze plant zijn natte weilanden of hooilanden, vochtige rivier- of beekoevers en bossen met nog voldoende licht.
Trollius wordt gekenmerkt door vezelachtige, dikke wortels. De bloemstelen komen recht opgaand omhoog uit een rozet of polvormige bladbasis van handvormig gelobde tot gedeelde bladeren waarvan de delen opnieuw getand zijn. De bolvormige bloemen staan meestal alleen op de steel, zijn radiaal symmetrisch en de kelkblaadjes vervullen hier de functie van kroonblad. De kroonbladen hebben dezelfde kleur als de kelkbladen maar zijn eerder lijnvormig en dragen de honingklieren.
De verschillen tussen de soorten en rassen zijn vooral te merken in de hoogte en de bloemkleur. De kleur kan variëren van wit tot crème, lichtgeel tot felgeel of oranje. Er bestaan zelfs soorten met rode of lila bloemen. Hoogtes kunnen variëren tussen de 20cm-120cm
Alle soorten en rassen zijn giftig. Meerjarig. Bloei: April/aug.
De vocht minnende kogelboterbloemen gedijen het beste aan de rand van een vijver of op andere vochtige standplaatsen. Is de grond voldoende vochtig, dan verdragen ze ook zon. In droge grond geven ze de voorkeur aan lichte schaduw.
Een bijzonder rijkbloeiend ras, speciaal voor vochtige plaatsen in de tuin is ‘Superbus’. Dit ras heeft grote, lichtgele, bolvormige bloemen op 60 cm hoge stengels.
De Oosterse trollius (Trollius chinensis) kan een hoogte van bijna 1 m bereiken. De planten bloeien wat later dan de Europese trollius, namelijk van juni tot augustus. Het ras ‘Golden Queen’ heeft grote, schotelvormige, stralend oranjegele bloemen. De lange stamper bladeren steken als een kuif uit de bloemen.
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar kogelboterbloemen met gezonde en diepgroene bladeren in containers.
Plant kogelboterbloemen liever niet op de voorgrond van een border. Na de bloei verdwijnen de bladeren, zodat er lelijke gaten ontstaan.
Zon tot halfschaduw. De planten zijn niet bestand tegen een hete en droge standplaats. Middelzware, vochtige grond. Kalkhoudende, zandige grond kunt u met veel compost en turf verbeteren.
Onderhoud
Voorjaar: Werk rond ingewortelde planten een schep compost ondiep door de grond.
Als het niet regent geeft u de planten regelmatig water. Verwijder uitgebloeide bloemen om de ontwikkeling van nieuwe knoppen te bevorderen. Na de bloei kunt u oudere planten delen. Geef de opnieuw geplante delen royaal water.
Na de bloei snijdt u de planten diep terug en geeft u rijkelijk water. De kans is dan groot dat ze in september weer bloeien.
Najaar:Dek de wortels van kogelboterbloemen af met bladeren of dennentakken. Zo beschermt u ze zelfs tegen strenge vorst.
Verjong de kogelboterbloemen door de planten ongeveer elke vijf jaar te scheuren.
Ziekten
De sterke kogelboterbloemen worden vrijwel nooit aangetast door ziekten en plagen. Een enkele keer, vooral bij droog weer, kunnen bladluizen voorkomen.

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions