Trollius / Kogelboterbloem

08 Oct 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Trollius / Kogelboterbloem


Trollius / Kogelboterbloem behoort tot de ranonkelfamilie.

Bij ons nog niet zo bekend, maar toch zijn er zo'n 30 Trollius-soorten en zeker evenveel kruisingen en hybriden waarvan de oorsprong niet meer te achterhalen valt. De verschillende soorten groeien allemaal in de koudere tot gematigde zones van het Noordelijk halfrond, met de nadruk op Azië. De natuurlijke biotoop voor deze plant zijn natte weilanden of hooilanden, vochtige rivier- of beekoevers en bossen met nog voldoende licht.

Trollius wordt gekenmerkt door vezelachtige, dikke wortels. De bloemstelen komen recht opgaand omhoog uit een rozet of polvormige bladbasis van handvormig gelobde tot gedeelde bladeren, waarvan de delen opnieuw getand zijn. De bolvormige bloemen staan meestal alleen op de steel, zijn radiaal symmetrisch en de kelkblaadjes vervullen hier de functie van kroonblad. De kroonbladen hebben dezelfde kleur als de kelkbladen maar zijn eerder lijnvormig en dragen de honingklieren.

De verschillen tussen de soorten en rassen zijn vooral te merken in de hoogte en de bloemkleur. De kleur kan variëren van wit tot crème, lichtgeel tot felgeel of oranje. Er bestaan zelfs soorten met rode of lila bloemen. Hoogtes kunnen variëren tussen de 20cm-120cm. Alle soorten en rassen zijn giftig. Meerjarig. Bloei: April/aug.

De vochtminnende kogelboterbloemen gedijen het beste aan de rand van een vijver of op andere vochtige standplaatsen. Als de grond voldoende vochtig is, verdragen ze ook zon. In droge grond geven ze de voorkeur aan lichte schaduw.

Een bijzonder rijkbloeiend ras, speciaal voor vochtige plaatsen in de tuin, is ‘Superbus’. Dit ras heeft grote, lichtgele, bolvormige bloemen op 60 cm hoge stengels. De Oosterse trollius (Trollius chinensis) kan een hoogte van bijna 1 m bereiken. De planten bloeien wat later dan de Europese trollius, namelijk van juni tot augustus. Het ras ‘Golden Queen’ heeft grote, schotelvormige, stralend oranjegele bloemen. De lange stamperbladeren steken als een kuif uit de bloemen.

Vaste planten voor de zonnige tuin - online plantenwebshop

Plant en onderhoud voor Trollius / Kogelboterbloem

In het voorjaar, koop kogelboterbloemen met gezonde en diepgroene bladeren in containers.

Vermijd het planten van kogelboterbloemen op de voorgrond van een border, aangezien de bladeren na de bloei verdwijnen, waardoor er lelijke gaten kunnen ontstaan.

Deze planten gedijen het beste in zon tot halfschaduw. Ze kunnen niet goed tegen een hete en droge standplaats. De voorkeur gaat uit naar middelzware, vochtige grond. Kalkhoudende, zandige grond kan verbeterd worden door toevoeging van compost en turf.

Onderhoud Kogelboterbloem

In het voorjaar, werk rond ingewortelde planten een schep compost ondiep door de grond. Geef de planten regelmatig water als het niet regent. Verwijder uitgebloeide bloemen om de ontwikkeling van nieuwe knoppen te bevorderen. Na de bloei kunnen oudere planten worden verdeeld. Geef de opnieuw geplante delen royaal water.

Na de bloei, snijd de planten diep terug en geef rijkelijk water. Dit vergroot de kans dat ze in september weer bloeien.
In het najaar, dek de wortels van kogelboterbloemen af met bladeren of dennentakken om ze te beschermen tegen strenge vorst.
Om de kogelboterbloemen te verjongen, verdeel de planten ongeveer elke vijf jaar.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox