Kniphofia / Vuurpijl / fakkellelie (soort)


Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Kniphofia / Vuurpijl / fakkellelie (soort)


De Kniphofia is een geslacht van vaste planten met grasachtig of riemvormig groen blad. De buisvormige bloemen staan aan het eind van stevige stelen en wijzen recht de hemel in. De kleuren zijn meestal sprekend en helder, knallend en spetterend.
Er zijn vroeg- en laatbloeiers, lage (20cm) en hoge (250cm) soorten, éénkleurige en meerkleurige pijlen, bladhoudend of bladverliezend in de winter. Het kleurenspectrum varieert van groenig, wit, geel, zalm, oranje tot rood.
Het bekendst zijn de rassen, die in veel kleuren en verschillende hoogten worden aangeboden. Beproefde rassen zijn bijvoorbeeld ‘Alcazar’ (rood, 90 cm), ‘Canary’ (lichtgeel, 60 cm), ‘Fyrverkeri’ (oranjerood, 80 tot 100 cm), ‘Lemon Ice’ (zwavelgeel, 90 cm), ‘Royal Standard’ (geel met rood, 100 cm) en ‘Safranvogel’ (zalmroze, 80 tot 100 cm).
Kniphofia uvaria heeft dichte, knotsvormige bloeiwijzen, waarvan de gele kleur in rood overgaat. De planten worden ongeveer 100-120 cm hoog.
Kniphofia galpinii, een dwergvuurpijl, wordt slechts 60 tot 70 cm hoog en heeft slanke bloemen in oranje tinten.
Plantvoorschriften algemeen
Voorjaar: Koop grote, gezonde planten als u wilt dat ze nog in hetzelfde jaar bloeien. Kleinere planten doen dat pas het jaar erna.
Gedijt in droog heet klimaat. Plant liefst op een open plaats met veel zon in goed doorlatende grond en in de zomer veel water.
De vlezige, dikke wortelstok moet verticaal in het plantgat worden aangebracht. Ondiep spreiden van de wortels is het begin van wortelrot en langzaam afsterven.
Voor een goed effect zijn groepjes van minstens 3 planten nodig.
Plantafstand 45 cm
Onderhoud
Als de bloei na een aantal jaren terugloopt in het voorjaar scheuren en de jongste delen in goed bemeste grond herplanten. Vermeerderen door delen, elk deel met minstens 3 groeipunten.
Geef de plant in de winter een winterdek om de kroon te beschermen.
Geef elk voorjaar een ruime gift organische meststof en vernieuw de mulchlaag om het vocht beter vast te houden.
Zomer: snij de uitgebloeide bloemen zo laag mogelijk weg om de lelijke stengels te vermijden.
Najaar: verwijder de dode bladeren aan de basis van elke plant, en leg een beschermende dikke mulchlaag 15cm boven de plant, markeer de plaats met een etiket .
Haal deze deklaag in het voorjaar terug weg als de groei begint.
Ziekten
Occasioneel last van slakken, zwarte luis en wortelrot.
 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Afrodita Avatar

Afrodita 1 jaar geleden
Ik keek na uit dat kniphofia gaat bloeien- had ik kleine plant een jaar geleden gekocht dus moest idd wachten een jaar. Maar zodra een begin van bloemstengel kwam mieren en naakte slakken begon aan te eten … heb bestrijdingsmiddelen moeten gebruiken een tocht een halve kroon bloem kunne reden.
Kan ik rondom de plant iets strooien om te zorgen dat als volwassen bloem blijft heel?


Afbeelding bij Bossalie (Salvia nemorosa)
Vaste planten

Bossalie (Salvia nemorosa)

Ontdek de veelzijdige Bossalie (Salvia nemorosa), een winterharde plant die schittert in elke tuin met zijn prachtige bloemen en heerlijke geur. Leer meer over de verschillende variëteiten en eenvoudige verzorgingstips. Ideaal voor biodiversiteit en lange bloeiperioden!


Door Kim

Afbeelding bij Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst
Vaste planten

Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Plantadvies: Vaste planten, vooral inheemse soorten, zijn waardevolle toevoegingen aan elke tuin. Ze verrijken de biodiversiteit door vlinders en insecten van voedsel te voorzien en zijn essentieel voor lokale ecosystemen. Denk aan wilde marjolein, wilde geranium en gewone margriet voor een bloeiende en biodiverse tuin. Zorg goed voor hen voor een prachtig resultaat!


Door Tuindingen

Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos
Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox