Centranthus / Spoorbloem

15 Jun 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Centranthus / Spoorbloem


Centranthus is een geslacht van bloeiende planten in de Kamperfoeliefamilie. Het bestaat uit kruidachtige planten en dwergstruiken. Het geslacht kent 9 tot 12 soorten. De meeste soorten zijn inheems in Zuid-Europa.
Spoorbloemen of rode valeriaan bloeien bijzonder uitbundig. Ze hebben het karakter van wilde bloemen en kunnen zichzelf in de zon en in losse grond zo gemakkelijk uitzaaien, dat er van woekeren gesproken kan worden. Voor de tuin is vooral de soort Centranthus ruber geschikt.
De bloemen verschijnen in dichte pluimen op vertakte stengels. De zuivere soort bloeit in een oudroze tint. Iedere minuscule bloem heeft een lange spoor, wat tot de naamgeving heeft geleid. Als de planten na de bloei worden teruggesneden, krijgen ze spoedig nieuwe scheuten, waarop eind augustus en in september nieuwe bloemen verschijnen.
Naast de zuivere soort zijn er drie rassen die het goed doen in de tuin: ‘Rosenrot’ heeft purperroze bloemen op niet bijzonder rijk vertakte, 90 cm hoge stengels. ‘Coccineus’ bloeit karmijnrood Winterhard / bladverliezend. 60 tot 90cm hoog.
De plant vormt losse pollen met aan de stengels grijsgroene, vlezige bladen. De bladen zijn gaafrandig of zwak getand, die zittend om de stengel zijn gevleid of met een kort steeltje.
Bloei: juni / aug.
De bloemen staan in tuilen en hebben een klein spoor aan de onderzijde. Ze zijn stervormig en diep roze/rood. De bloemen zijn goed houdbaar op vaas.
Trekt vlinders, bijen en hommels aan.
Bladeren verspreiden bij kneuzing een eerder onaangename geur.
Is eetbaar: de bladeren rauw in salades of gekookt als groente, de wortels in soep.
Dezelfde hoogte bereikt ‘Alba’, maar haar bloemen zijn wit
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar zaad of voorgekweekte, bloeiende planten in de door u gewenste kleur.
Kan op de heetste plaats in de tuin in volle zon.
De grond moet droog en kalkrijk zijn om een langdurige bloei te verzekeren, zoals in de gebieden waar de spoorbloem van nature groeit. Een plaats op een schuin vlak, in een stapelmuur of een rotstuin is de ideale plaats voor deze plant.
5-9 planten/m². Plantafstand 40/50cm.
Planten: Sept / okt op hun definitieve plaats. Doe een schepje kiezels in het plantgat als de grond te zwaar is.
Zaaien: van april tot juni in het wachtbed. Bedek met 1cm potgrond en druk licht aan. Begieten met een nevelsproeier.
Hou de grond vochtig tot de eerste blaadjes na circa 20 dagen verschijnen.
Verspenen: Haal in juni/ juli de plantjes voorzichtig uit de grond en verplant ze naar een andere plaats in het wachtbed.
Onderhoud
In het voorjaar een gift van wat kalk en weinig mest.
Na de hoofdbloei in juli de planten terugsnijden. Uw spoorbloemen zullen dan nog een keer bloeien en wel tot in het vroege najaar. Ze hebben geen mest nodig om rijk te bloeien.
Je kan aan het begin van de winter de bijna verwelkte resten tot de grond afsnijden. Maar de bovengrondse delen sterven in het najaar af. Ze gaan kaal de winter in en behoeven geen snoei. Meestal laat je de afgestorven delen liggen als winterbescherming.
Spoorbloemen zaaien zichzelf in een hoog tempo uit. Verwijder daarom in het voorjaar regelmatig alle ongewenste zaailingen  of je kan de jonge plantjes in de zomer sparen tijdens het wieden en in de herfst verplanten.
Om lang plezier te hebben van een spoorbloem is het raadzaam de planten om de drie jaar te scheuren en opnieuw uit te planten in najaar of voorjaar.
Ziekten
Spoorbloemen kunnen onder vochtige omstandigheden door schimmels worden aangetast die bladvlekken veroorzaken. Zieke bladeren moet u verwijderen en vernietigen. Te dicht bij elkaar staande planten uitdunnen. Bij droogte alleen ’s morgens gieten

FOTO: Centranthus Ruber 'coccineus' / Rode spoorbloem
Vaste plant. Winterhard / bladverliezend. 60 tot 90cm hoog.
De plant vormt losse pollen met aan de stengels grijsgroene, vlezige bladen.
De bladen zijn gaafrandig of zwak getand, die zittend om de stengel zijn gevleid of met een kort steeltje. Bloei : juni / aug
De bloemen staan in tuilen en hebben een klein spoor aan de onderzijde. Ze zijn stervormig en diep roze/rood. 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox