Mandevilla / Braziliaanse Jasmijn

06 Jun 2020 in Mediterrane planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Mandevilla / Braziliaanse Jasmijn


De Mandevilla is een klimheester die in Nederland en België bloeit van mei tot oktober. Het is een populaire zomerbloeier voor op het balkon of terras. De exotische klimplant komt van oorsprong uit Zuid-Amerika.
De bloemen zijn groot en trompetvormig en de bloeiwijze is een eindstandige tros waar gemiddeld vijf bloemen een voor een uitkomen. De klokvormige bloemen hebben een diameter van vier tot zeven cm. in de kleuren rood, roze, wit, abrikoos, lila en geel die vroeg in de zomer tot ver in het najaar bloeien.
De wortels van de Mandevilla zijn vlezig en lijken enigszins op dahliaknollen. De Mandevilla slaat daar reservevoedsel in op en bij een teveel aan water verrotten de wortels. De Mandevilla heeft diepgroene bladeren die tegenover elkaar staan. Het vijf tot zes centimeter lange blad heeft een gave bladrand en eindigt in een punt.
Het witte melksap van de Mandevilla is licht giftig en ook laat het sap zich niet gemakkelijk uit kleding verwijderen.
Hoogte: Tot 2-2,50m Mandevilla klimt niet vanzelf: bind de stengels aan.
Plantvoorschriften algemeen
Zorg voor een goed doorlatende, humusrijke grond.  De pot of kuip dient gaten te hebben en een laagje potscherven voor optimale afwatering.
Zet in het voorjaar de plant op een plek waar de nachtvorst geen vat heeft op de plant of houd het weerbericht in de gaten en zet de plant binnen bij de voorspelling van nachtvorst of vorst aan de grond. De vorst kan namelijk na half mei (ijsheiligen) onverwachts en verrassend toeslaan.
Onderhoud
Bij heel zonnig weer geef je Mandevilla elke dag water. Ook stelt de plant wat voeding op prijs. Deze voeding kan in het gietwater worden opgelost. Geef hem tijdens het groeiseizoen vanaf juni tot en met augustus elke twee weken mest voor terrasplanten of kuipplanten. Ook kunnen er aan het begin van het seizoen wat gecoate mestkorrels bij de plant in de aarde worden gestoken. De plant in een pot heeft baat bij bemesting en zal de productie van bloemen ten goede komen. 
 
Deze klimplant wil vorstvrij overwinteren om na iedere winter weer opnieuw te gaan bloeien.
Wil men de planten overhouden, dan kunnen we de stengels tot ongeveer 30 cm afknippen. Daarna langzaam aan wat minder water geven. In de winter heel weinig water geven. Bij ongeveer 7°C overwinteren. Vanaf maart kunt u de temperatuur wat verhogen en de scheuten wat inkorten tot ongeveer 5 cm. De plant bloeit namelijk uitsluitend op in het jaar nieuw aangemaakte stengels.
Als plant verder uitloopt kunt u wat vloeibare mest geven.
Stekken
De Mandevilla kan in de zomer gestekt worden. Snijd een rank van ongeveer 15 centimeter af en ontdoe de stengel van alle bladeren, behalve het bovenste groeipunt. Gebruik stekpoeder en na ongeveer vier weken gaat de stek wortelen. Ook is vermeerdering mogelijk door een rank af te leggen. Een jonge rank (stek) wordt in een kuiltje op de aarde gelegd naast de moederplant. Zet de scheut vast met een krammetje en bedek de scheut met aarde. Na een jaar kan de scheut verplant worden.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Annemieke Brantjes Avatar

Annemieke Brantjes 6 maanden geleden
Heb er nu een ! Vind hem zelf heel mooi , vandaar dat ik bij jullie kwam om goede uitleg voor Verzorging.
Lieve Groetjes


Mediterrane planten

Passie voor planten in je woonkamer| De oplossing voor gezonde kamerplanten

De kamerplanten van Deef worden gevoed met wormenpoep en ferma compost. Dat klinkt misschien grappig maar als je er goed over nadenkt kon Dees met zijn manier weleens DE oplossing hebben


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox