Het hele jaar bloeiende vaste planten in de tuin

13 Jan 2022 in Beplanting

Door TuindingenEen bloeiende tuin van Januari tot December

Met een beetje planning kun je het hele jaar genieten van bloeiende bloemen in je tuin. Met vaste planten heb je wat dat betreft volop keuze.
Vooral 's zomers kun je daar massa's kleur mee creëren. In de winter is de keus minder groot, maar omdat er in de tuin verder niet zoveel is wat de aandacht trekt, kun je deze bloemen toch goed zien. 

  Bekijk >Hier< de informatieve blog over schaduwplanten.

Bloeiende vaste plant in Januari

Latijnse benaming: Eranthis Hyemalis
Nederlandse benaming: Winterakoniet


Van eind winter tot begin voorjaar heldergele bloemen met heldergroene bladeren, na de bloei sterft het blad af. Je plaats de winterakoniet onder bladverliezende bomen en heesters of laat hem verwilderen in het gras. winterakonieten staan het liefts in de volle zon, in een humusrijke grond die zomers niet te droog wordt.  Leuke combinaties maak je met sneeuwklokjes, krokussen en winterharde cyclamen

Bloeiende vaste plant in Februari

helleborus-orientalis-bloeiende-vaste-planten-februari
 

Latijnse benaming: Helleborus orientalis
Nederlandse benaming: Kerstroos of nieskruid

 

Een prachtige opgaande wintergroene vaste plant. De bloeiperiode vindt plaats van midden winter tot het voorjaar met crémegroene bloemen, die roze aanlopen als ze ouder worden, de bloemen worden gedragen op een stevige stengel.
Deze kerstroos dient aangeplant te worden in een gemengde vasteplanten border, op een licht beschaduwde of in de volle zon met altijd een vochtige humusrijke grond tot hun beschikking. Snoei voor de bloemen verschijen het oude blad weg zodat de bloem beter zichtbaar wordt.
Leuke combinaties naast deze winterbloeier maak je met Varens, Sneeuwklokjes, Winterakoniet.

Bloeiende vaste plant Maart

Latijnse benaming: Doronicum x excelsum 'Harper Crewe'
Nederlandse benaming: Voorjaars-zonnebloem

Een margrietachtige sterk opgaande, bossige vaste plant: Elke stengel draagt in het voorjaar 3-4 goudgele bloemen,  de opvallende bloemen steken mooi af tegen de aantrekkelijk, zachtgroenen hartvormige bladeren. Deze voorjaarsbloeier doet het in een natuurlijke tuin geef hem een plek in de halfschaduw, kan wat meer zon verdragen als de grond niet te droog is. Het wordt aanbevolen om elke 3-4 jaar de plant te scheuren om een gezonde krachtige plant te houden.
Leuke combinaties maak je met, Narcissen, Pulmonaria en planten uit de Primula Polyanthus groep

Bloeiende vaste plant April

Latijnse benaming: Dicentra spectabilis
Nederlandse benaming: Gebroken hartje

Spectaculaire overhangende polvormende vaste plant: De bijzondere hartvormige bloemen waarvan de buitenste bloembladeren donkerroze zijn en de binnenste wit, kleuren je border eind voorjaar begin zomer. Ze staat bekend als een echte ‘cottage garden’ plant en heeft bijzonder fris ogend varenachtige bladeren,  plaats het gebroken hartje in een vochtige humusrijke beschaduwde border, heeft een voorkeur voor licht kalkachtige grond. Eens per 4 jaar kun je de plant uitspitten en hem delen om de groeikracht te behouden. Het gebroken hartje is ook verkrijgbaar in een witte variant genaamd Dicentra spectabilis Alba.


Bloeiende vaste plant Mei

Latijnse benaming: Aquilegia vulgaris 'Nora Barlow'
Nederlandse benaming: Akelei

Een ouderwets aandoende vaste plant, met pomponachtige bloemen: deze prachtige driekleurige bloemen (groen,wit,roze) wensen een standplaats in de volle zon of halfschaduw, hier zullen ze de border kleur geven van eind voorjaar tot begin zomer. Zorg altijd voor een voedselrijke en redelijk vochtige grond.  Deze akelei vermeerdert zichzelf en het nieuwe jaar zal hij op diverse andere plekken in de tuin tevoorschijn komen.
Maak spannende combinatie's met Rozen, Lupinen, Riddersporen.

Bloeiende vaste plant Juni

Latijnse benaming: Geum 'Borisii'
Nederlandse benaming:  Nagelkruid
 

Kruidachtige vaste plant met opvallende oranjerode bloemen met een geel hart:  kleur je vaste planten border in juni met steenrode bloemen met daarop een toef goudgele meeldraden. Deze vaste plant plaats je vooraan in je border in een vruchtbare, goed doorlatende grond en volle zon of halfschaduw. Om de plant mooi te houden kun je haar het beste eens in de zoveel jaar rooien en delen de grond opnieuw verrijken met compost en herplanten. Het jaar daarop verschijnen er weer krachtige nieuwe pollen.
Interessante combinaties samen met nagelkruid maak je met de gele bloemen van G.chiloense 'Lady Stratheden'


Bloeiende vaste plant Juli

Latijnse benaming: Phlox paniculata 'Eva Cullum'
Nederlandse benaming: Flox of Vlambloem

Deze Kleurrijke vaste plant is de zomer favoriet van menig tuinliefhebber: De sterk geurende bloemen met een donkerroze hart verschijnen in juli tot midden najaar. Deze extra lange  zomerbloeier voelt zicht thuis op een vruchtbare, vochtige grond in de volle zon of lichte schaduw. Geniet van de vlinders en bijeen die deze compacte zomerbloeier naar je tuin toe lokken. Vlinderrijke planten naast de Phlox zijn Dropplant, Verbena, Rozen, Penstemon, Geranium. 

Bloeiende vaste plant Augustus

Latijnse benaming: Geranium 'Rozanne'
Nederlandse benaming: Ooievaarsbek

Een zee van violetkleurige bloemen die werkelijk blijft aanhouden tot de herfst: Deze bloeiende bodembedekkende vaste plant begint eind mei al met haar bloemen, en blijft doorploeteren met de aanmaak van nieuwe bloemen tot de eerste nachtvorst. De stengels hebben een nogal chaotische manier van groeien (in de beste zin) en vinden hun weg in en door naburige planten. Een scheerbeurt in het midden van de zomer zal het blad opfrissen en nog meer bloemen aanmoedigen.

Geraniums zijn geweldige vullers onder langbenige planten, zoals rozen aan de voet van een toegangspoort of op de hoek van een tuingrens. 'Rozanne's' hittetolerantie maakt haar ook een goede keuze voor rotstuinen en containers of bloembakken. Combinatie met gele bloemen zoals coreopsis, Susan met zwarte ogen en guldenroede, door de lange bloeitijd van de geranium kun je deze plant dus combineren met vele soorten vaste planten deze langbloeier ziet veel vaste planten komen en gaan maar zij blijft gewoon doorbloeien.

Lees meer over deze langbloeiende vaste plant  Geranium Rozanne

Bloeiende vaste plant September

Latijnse benaming: Rudbeckia laciniata 'Herbstsonne'
Nederlandse benaming: Zonnehoed

De opvallende bloemen van deze kruidachtige vaste planten worden bezocht door allerlei bestuivers; of je nu een humusrijke of een kleigrond in je tuin hebt, ze bloeien van de zomer tot aan de late herfst. Hierom is de  Rudbeckia de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de favorieten. Ze zijn te krijgen in hoge en lage soorten, in verschillende kleuren als

  • geel
  • zand
  • oranje
  • rood-bruin
  • bi-color

Rudbeckias zijn makkelijk te vermeerderen door te scheuren. Plant ze op een afstand van 25 cm om een goede sluiting tijdens de bloei te krijgen. Zolang je de uitgebloeide bloemen wegknipt blijft de plant tot laat in oktober doorbloeien
Warme herfskleuren in je tuin krijg je door de Rudbeckia aan te planten in combinatie met herfstasters,sedums, lampepoetsersgras, herfstasters, en als achtergrond tegen een schutting of tuinmuur de wilde wingerd te laten groeien. In de herfstmaanden zorgt dit samen voor een kleurenspektakel

Bloeiende vaste plant Oktober

Latijnse benaming: Achillea millefolium 'Fanal'
Nederlandse benaming: Duizendblad

Langbloeiende insectvriendelijke, met grote schermen rode bloemen met een geel hart;   Vlinders en bijen zijn dol op de grote schermen, en door de uitgebloeide bloemen direct te verwijderen stimuleer je nieuwe bloemen.  De bloemschermen verbleken op den duur maar daarna kun je ze afsnoeien om er een droogboeket van te maken. Duizendblad staat graag in een zonnige border of gemengde vasteplantenborder
Combineer deze insectvriendelijke plant met Phloxen en Hemerocallissen

Bloeiende vaste plant November

Latijnse benaming: Cimicifuga simplex 'White Pearl'
Nederlandse benaming: Zilverkaars

Dit is waarschijnlijk de meest bekende zilverkaars, hetgeen vermoedelijk mede te danken is aan de late bloeiperiode. ; Begin najaar komen de groene knoppen tevoorschijn daarna bloeit deze sierlijke weefplant met opvallende witte bloeiaren. Het bladerdek vormt een goede onkruid onderdrukkende, bodembedekker. Je plaats de Zilverkaars op een beschutte plaats in een humusrijke vochtige border in de halfschaduw.
Combinatie 's maak je met Aster amellus 'Veilchenkönigin' en  Salvia nemorosa.

Bloeiende vaste plant December?


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Tuinieren op zandgrond Avatar

Tuinieren op zandgrond 3 jaar geleden
Voor december? De Kerstroos natuurlijk! 


Tuindingen Avatar

Tuindingen 1 jaar geleden
Dankje,

Is dit je favoriet ?


Beplanting

Schaduwrijke tuinen: Borderpakket van schaduwplanten gecombineerd met struiken

Leer hoe je met schaduwminnende struiken levendige en prachtige donkere gebieden kunt inrichten. Verken plantselectie en verzorgingstips voor een weelderige tuin, zelfs in de schaduw.


Door Tuindingen

Beplanting

Wat zijn Epifyten | welke soorten en waar groeien ze.

Een epifyt is een plant die groeit bovenop een andere boom of plant. Dat kan op de schors, in de schors of bovenop een blad zijn. Wat de epifyt zo bijzonder maakt, is dat ze geen voedingsstoffen onttrekt aan de plant of boom waarmee ze samenleven. Het is geen parasiet; parasieten onttrekken hun voeding wel aan een plant of boom. Een epifyt zoekt alleen maar woonruimte, letterlijk een plekje om te ‘wortelen’.


Beplanting

Nieuw: Rood siergrassen soort.

Miscanthus sinensis "Lady in Red" Dit natuurlijk wuivende siergras, gekweekt door Krzysztof Slowinski, brengt een vleugje elegantie en kleur in elke tuin.


Door Roel

Beplanting

Prachtige Deschampsia pollen - De schoonheid van onze tuin voor jou!

In onze weelderige tuin groeit een overvloed aan prachtige Deschampsia cesp. Goldtau, met gouden pluimen die het hele jaar door schitteren. Deze onderhoudsarme planten trekken diverse dieren aan. We verkopen 10 pollen voor slechts 40,-. Een kans om jouw tuin te verfraaien. Neem contact op en geef je tuin een natuurlijke make-over!


Beplanting

Hortensia soorten die lang bloeien

De hortensia 'Forever and Ever' is een langbloeiende hortensiasoort. De meeste hortensia planten geven bloemen op oud hout. De 'Forever and Ever' blijft echter bloemen geven van juni tot de eerste nachtvorst, zowel op oud als nieuw hout. Dus verkeerd snoeien is verleden tijd.


Door Tuindingen

Beplanting

Akelei een echte tuinnomade

De akelei is een geweldige vaste plant voor tuinliefhebbers die op zoek zijn naar iets bijzonders. Het is alsof de natuur een klein feestje heeft georganiseerd in de vorm van deze kleurrijke plant. Met zijn charmante bloemen voegt de akelei een vleugje speelsheid toe aan elke tuin.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox