Het "slakkenprobleem" oplossen.

02 Jul 2023 in Tuinonderhoud
Afbeelding bij Het "slakkenprobleem" oplossen.


 • Het slakkenprobleem begrijpen: kennismaking met de uitdagingen. 
 • Iemand al eens een stuk natuur gezien dat verwoest is door slakken? Nee, tóch? Waarom is het dan zo'n probleem in onze (moes)tuinen? Probeer zo veel mogelijk de natuur na te bootsen. Gewone groenten zijn door selectie hun afweerstoffen verloren. Onder andere bitterstoffen, omdat we dat lekkerder vinden. Ook slakken eten deze "ontbitterde"  groenten liever, want het zijn opruimers. Zwakke en dode planten, zelfs uitwerpselen staan op hun menu. 
  Kies derhalve voor oude rassen, meerjarige of vergeten groenten en wilde eetbare planten. Deze zijn minder aantrekkelijk voor de slak, weerbaarder en voedzamer voor ons. 

  Plant en zaai van alles door elkaar. 

  Telkens een slak van plantensoort veranderd, moet die zijn spijsvertering aanpassen. Dit vertraagd de vreetbuien en als er voldoende is, blijven ze bij één soort. Maak de weg naar kwetsbare planten onaantrekkelijk door stekelige takjes, kleefkruid, wol, verpulverde bladeren of andere kleine stukjes dat aan hun lijfje blijft hangen.

  Let er op dat het fijn genoeg is, zodat ze er niet onder kunnen schuilen. Ook sterk geurende planten zoals lavendel houdt ze op afstand. In combinatie met "offerplantjes" (iets wat ze lekker vinden en je gemakkelijk zaad van kan winnen) zaaien rond je groenten of wat verlepte plantjes (vinden ze heerlijk) er tussen te leggen. Chop and drop. Ik gebruik hiervoor graag brandnetel, omdat die de bodem voedt, waardoor mijn groenten sterker en dus minder aantrekkelijk voor plagen zijn. 

  Slakken zijn opportunisten, dus ze gaan voor de gemakkelijk te bereiken planten. Zijn die op, gaan ze alsnog over de barrière naar je groenten. Zorg tevens voor een gezonde bodem, waardoor je planten weerbaarder zijn..Mulchen, compost en zo min mogelijk het bodemleven verstoren.Bijkomend voordeel is dat hierdoor je bodem ook langer vocht gaat vasthouden. Te veel mest en te veel compost is als fastfood. Het doet planten te hard groeien, waardoor ze verzwakken. Niet te vaak begieten, want vocht werkt als een magneet op slakken.
  Tips-slakken-vermijden-verwijderen-moestuin-manieren

  Zorg voor inheemse waardplanten en schuilplaatsen voor de vijanden van de slak. Voor vogels, egels, spits- en bosmuizen, kikkers, padden, hagedissen, hazelwormen, spinnen en bepaalde insecten zoals loopkevers en glimwormen. Er zijn zelfs slakken die slakken eten. Zet een bakje water buiten je moestuin. Hiermee lok je veel vogels, maar is het niet te druk om te foerageren in de moestuin. 

  Besef dat je zelf ook een grote vogelverschrikker bent.


  Zet door en heb geduld. Je zal merken dat er jaar na jaar meer natuurlijke vijanden komen helpen en het gemakkelijker wordt. Uiteraard zijn alle gif en bestrijdingsmiddelen uit den boze. Door plagen te bestrijden, blijven natuurlijke vijanden ook weg.

  Veel tuin plezier en een goede oogst gewenst!

  ( dit verhaal is geschreven door Kristel Lenaerts) 


  Blog berichten van Lekker van Eigen Land


  0
  Inloggen is verplicht

  Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

  Log in
  Er zijn nog geen reacties.
  Tuinonderhoud

  Waarom je tuin NIET winterklaar hoeft te maken een goed idee is.

  Dus, voordat je die bladblazer tevoorschijn haalt en je tuin rigoureus opruimt, nodigen we je uit om de voordelen te overwegen van een tuin die een beetje rommelig mag zijn in de winter. Het blijkt dat de natuur zelf vaak de beste tuinier is, en door haar haar gang te laten gaan, kun je een gezondere en levendigere tuin creëren. Laten we samen ontdekken waarom je tuin niet winterklaar maken misschien wel het beste idee is dat je ooit hebt gehad


  Door Tuindingen

  Tuinonderhoud

  Egels lossen slakkeninvasie in de tuin op

  Ontdek de innovatieve methode om op milieuvriendelijke wijze slakken in de tuin te beheersen en tegelijkertijd de natuurlijke balans te behouden.


  Door Tuindingen

  Tuinonderhoud

  De levende bodem voeden

  Je beplanting voorzien van bemesting is goed. Toch? Maar welke bemesting gebruik jij eigenlijk? Zorg voor bemesting die het bodemleven opbouwt, niet sloopt.


  Tuinonderhoud

  Het "slakkenprobleem" oplossen.

  Ontdek hoe je het slakkenprobleem in je moestuin kunt oplossen zonder het gebruik van gif. Leer hoe je een natuurlijke en diverse omgeving kunt creëren waarin slakken en andere plagen minder schade aanrichten.


  Tuinonderhoud

  Hoe en wanneer moet je een laurierhaag snoeien?

  Tips voor het snoeien van de laurier. Ontdek hoe je de laurier op de juiste manier snoeit, of je nu kiest voor een rigoureuze snoeibeurt of een jaarlijkse trimbeurt. Met deze handige tips kun je jouw laurier laten floreren en genieten van een weelderige groei of bloei.


  Door Tuindingen

  Tuinonderhoud

  Potgrond bestaat grotendeels uit veen en dat zorgt voor problemen.

  GOED OM TE WETEN: Welke grond zit er eigenlijk in je potgrond. Ga jij vanaf nu voor de groene optie of maakt het je niks uit?


  Door Jan de B

  De Tuindingen nieuwsbrief

  Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox