Ook in de groente-, fruittuin nu meer en meer “De Ratrace”.

22 Mar 2023 in Moestuinieren
Afbeelding bij Ook in de groente-, fruittuin nu meer en meer “De Ratrace”.


Jaja het valt mij steeds meer op

Zelfs op het terrein van de hobby, het grote genieten, het leeg maken van je hoofd, het relaxen, het één zijn, worden met de natuur zie je dat de ratrace meer en meer terrein wint. Ook in de hobbytuinders wereld, (moes-, fruittuin)  zie je steeds vaker dat het eerder moet, hoger rendement, betere groeicijfers, in april al verse groente van eigen kweek, aardbeien eten voor de ijsheiligen, boontjes in mei buiten uitpoten, (niet zaaien/voorkweken, nee uitpoten) meer en meer, beter en beter en eerder dan eerder.

Ik vraag me dan af

Maar is dat nou net niet het tegenovergestelde van het zelf kweken van groente en fruit. Mijns inziens hoeft het  juist niet te voldoen aan, beantwoorden aan de ratrace. Het hoeft niet volmaakt. Als je dat wil prima hoor, een ieder doet zoals hij/zijn het zelf wil en leuk vindt. Elk vogeltje zingt zoals die gebekt is. Maar ik doe dat nou juist niet.  En niet als extremist, missionaris of zendeling of om af te zetten, maar omdat wij dat graag  met geduld willen.

Het zal dus het moet kunnen

Je moet en zal in Januari al zaaien, met propagator, kunstlicht, warmhoud bakjes kweekbakken met ingebouwde licht/temperatuur tijd schakelaars het kan en het moet dus. Nou wij dus gewoon niet.

Moestuinieren-opbrengst-zaaien-oogsten-moestuinieren

Hoe dan wel van bij ons

Niet spitten, ecologisch, beetje permacultuur, volledige grondbedekking, mulchen, natuurlijke mest en voedingstoffen, wissel-, combinatieteelt, met de seizoenen mee in plaats van de seizoenen dwingen en vooral zo veel mogelijk op zijn eigen tijd, dat is waar wij in onze moes-, en fruittuin voor staan en hoe wij het uitvoeren. Kijken wat de natuur doet en daarop anticiperen. Oude wijsheden  weer in praktijk brengen. Geduld is tenslotte een schone zaak

Alles dus zoals vrogger?

En oh ja dan gaat er van alles ook mis naast de goede dingen die we hebben en krijgen. En nee we doen niet alles meer zoals in de jaren 40-50 van de vorige eeuw of zoals overgrootvader het in 1880 deed. Tuurlijk gebruiken we ook moderne inzichten en moderne hulpmiddelen, maar ingepast in, wat wij denken, de goede manier van gebruik maken van de aarde, de hulpmiddelen en alles wat ons geboden wordt. Wij koken ook niet op een open houtvuur, we jagen niet op de dieren om ons heen, we gaan niet met een olielampje/kaars naar bed, we hebben C.V. en stromend water (warm en koud) en ook een prachtige badkamer i.p.v. het teiltje voor de kolenkachel op zaterdagavond.

Missionaris, andersdenkend

En moet iedereen die dit niet doet en wel meer en meer en sneller wil, dan worden afgekraakt of andersom moeten wij dan maar worden afgekraakt? Dat vind ik van niet. Ik vraag me echter wel af als je zelf kweekt om een hoger rendement en eerder en sneller of je dan nog wel kan genieten van datgene wat je doet, of dat je het doet omdat de wereld dit van je verwacht, je rent maar mee omdat iedereen om je heen ook zo hard en die kant op rent? Durf eens buiten jezelf te stappen, over je schaduw heen, om maar eens een moderne toelichting te gebruiken.

Moestuinieren-zaaien-oogsten-kweken-voorjaar-zomer

Loser?

En ja dan wordt je misschien wel als een “loser” gezien door andersdenkenden en ga je niet ver genoeg in de ogen van de oppositie tegen de consumptiemaatschappij. Maar wat als je jezelf daar wel gelukkig bij voelt en dat nou wel zaligmakend vindt.

Dan toch maar een “loser” op het terrein van zelf gekweekte groente, kruiden en fruit en huisgemaakte jam, taart, seizoensgebonden gerechten en ga zo maar door. En wie weet draag ik dan een nog een heel klein beetje bij aan wat minder CO2 uitstoot, heb een kleinere ecologische voetafdruk en voel ik me daar wel gelukkig bij.

Dus: Naast gezonde onbewerkte gewassen, groentjes en fruit, kweken wij derhalve in onze tuin ook geduld.

En geen gepreek, geen de les lezen, niet andere voorschrijven, niet oordelen, maar schrijven over wat mij, ons tweeën beweegt en wat wij daarbij doen, laten en voor ons wel bijdraagt aan ……………

Mijn Eega zegt: Nu ook dat alles werkelijk gaan toepassen, je weet zelf heel goed hoe moeilijk het is om het te doen wat je voorstaat en volledig los te komen van die ratrace. En inderdaad 😊

Eerdere blogs van Lekker van Eigen Land

Meer lezen over moestuinieren en andere aspecten kijk gerust eens rond op mijn  FB pagina


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Moestuinieren

Paprika’s. deel 4 van mijn vierluik.

Hoe teel je en waar komt de paprika van origine voor en nog wat meer weetjes van deze super gezonde vrucht, groente


Moestuinieren

de (winter) ui

Ui, zo veelzijdig en met winterteelt al vroeg oogsten


Moestuinieren

Halloween in de moestuin

Halloween in Rick's Moestuin aan Zee!


Moestuinieren

De komkommer

Een werkelijk super gezonde heerlijke zomerse groente, vrucht. Heel productief en eenmaal zelf geteeld, dan geen andere exemplaren meer uit de winkel, markt


Moestuinieren

Variatie op de blokjes in de pastasaus of de soep.

Wat is de courgette, waar komt die vandaan en wat kan meer dan soep of in de pastasaus


Moestuinieren

Scrooge? of gewoon.

Gooi niet de helft van je broccoli en bloemkool oogst weg. Ook de stronk is heerlijk, voedzaam en prima te eten


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox