De courgette een vrucht

15 May 2023 in Moestuinieren
Afbeelding bij De courgette een vrucht


Algemeen

courgette ook wel “zukini” of mergpompoen, genoemd is de (sommige beweren onrijpe) vrucht van de courgetteplant die familie, een neefje. nichtje is van de komkommer. De Nederlandse benaming staat voor het Franse woord voor pompoen: courge. De vrucht kent drie kleurvarianten, bijna wit, geel en groen en kent meerdere verschijningsvormen van rond tot langwerpig of zelfs pompoenachtig. Ook zijn er enkele gestreepte varianten, oftewel van alle markten thuis. Op de keper beschouwd is dit eenmaal gekiemd een makkelijk te telen gewas.

Kan ik nu al courgettes zaaien?

Bij een temperatuur van rond de 15 graden kiemt het courgettezaadje in gemiddeld 1 tot 1,5 week. Als er geen nachtvorst meer verwacht word en dat is dan mede afhankelijk van waar je woont heel verschillend, kan je ze dan ook buiten (uit)planten. Ze houden echter wel van een warm en zonnig plekje.

Op de vraag: kan je eind maart, begin april, zaaien, is niet een éénduidig antwoord te geven. Ook hier geen exacte wetenschap dus.

Voorkweken

Ja dat kan weer wel. Je kan de zaden van de courgette al wel binnen in een verwarmde omgeving voorkweken, maar houd er wel rekening mee dat een courgette bij lagere temperaturen niet veel doet (kiemen, groeien en dat hij/zij absoluut geen nachtvorst kan velen. Dus erg afhankelijk van waar je woont, teelt, hier in Zuidwest Drenthe pas op zijn vroegst na half mei buiten uitpoten of in een koude kas zetten begin mei maar dan kan het nog wel eens vriezen.


Opbrengst

Ook hier geldt weer dat het geen exacte wetenschap is, maar gemiddeld, mede afhankelijk van je grondsoort, voeding, het weer, de hoeveelheid vocht en de plek (zonnig, meer schaduw), levert de courgetteplant in een groeiseizoen 30 -40 vruchten. Eet, bereid ze het liefst net geoogst, dan zijn ze het lekkerst, maar enige dagen bewaren kan ook om te voorkomen dat ze te groot worden. Oogst de vruchten bij een lengte van ca. 15-20 cm. De planten zijn niet bestand tegen nachtvorst.

Voor goede bevruchting, dus mooie en veel courgettes kan je beter 2 planten uitzetten. Dit in verband met het hebben van zowel mannelijke en vrouwelijk bloemen aan een plant die niet altijd tegelijk bloeien en met 2 planten heb je dan meestal beter bevruchting.

Rendement

Een biologisch zaadje kost je per 10-12 stuks € 2,09 tot € 5,25 (Bio) Klimcourgette zaad tussen de € 2,07 tot € 2,99. Even opletten dus waar je ze haalt, besteld. Een eco-, bio courgette kost je op de super-, markt, bio-winkel afhankelijk van  het seizoen tussen de € 1,75 tot € 4,00. Tel uit je “winst” niet uitgegeven euro’s bij 2 planten kan dus oplopen tot € 90,- a € 120,- per seizoen.

Verzorgen

De courgetteplant is een relatief grote plant en erg productief in de ongeveer 4 maanden dat er vruchten groeien.  Dus aardig wat water, veel voeding en ook een luchtige bodem zijn echt wel voorwaarden om optimale oogst te verkrijgen. Let er wel op dat het ook weer niet te nat word om te voorkomen dat de wortels verrotten. De plant gedijt het beste op een zonnige, goed gecomposteerde, bemeste plek.

Stam of stok?

De originele courgette is een grondversie maar er is ook klimvariant die omhoog langs gaas of hekwerk kan groeien. Deze courgette is derhalve uitermate geschikt voor wat kleinere, moestuinen, of als het bukken wat moeizamer gaat. Hij/zij kan wel 5 meter groeien, houd daar wel enigszins rekening mee


Gezond en lekker?

Wat mij betreft 2 keer volmondig ja dat zijn ze: Zo zijn  ze rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor hart en bloedvaten. En vitamine B1, B2, B6, B11 en C, welke bijdragen bij aan een goede stofwisseling en immuunsysteem. Ook bevatten ze veel vezels en bijna geen koolhydraten. Lekker ja dat is natuurlijk geheel persoonlijk, maar zo veelzijdig te bereiden dat het wat mij betreft absoluut geen saaie smaakloze groente hoeft te zijn.

Wokken, grillen, drogen als chippies, bakken of stomen en bereiden kan met allerlei soorten kruiden. Als rolletjes met kaas en/of vleeswaren, gevuld uit de oven, groente koekje, vega burger, lasagnevellen, in een salade (dunne reepjes), als spaghetti (met een spiraalsnijder), als mie met kaasschaaf gesneden en dan reepjes en zelfs in cakes i.p.v. meel. Zo veelzijdig. Er zijn ook vele recepten inzake courgette soep, maar dat staat bij ons niet op de menukaart. Nieuw voor mij is dat er zelfs recepten zijn van courgette frietjes uit de oven. Die heb ik nog niet geprobeerd

Hier zijn geen echte favorieten: we maken ze op allerlei manieren klaar. De gevulde rolletjes uit de oven, de spaghetti, de pittige courgettes en als lasagnevel. Eigenlijk alles wel. En hebben we te veel dan geven we weg of we bereiden ze als pittige courgettes en vriezen dat dan in.

Voedingswaarde

100 gram courgette (onbereid ) bevat:18 kcal, 0,2 gram vet (50% verzadigd en 50% onverzadigd), 2,3 gram koolhydraten (suikers), 0,9 gram vezels en 0,2 gram zout. Doordat ze erg weinig calorieën en extreem veel vezels bevat is dit een prima vrucht, groente voor een dieet. Vezels zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en een optimale darmflora. Dus past prima in een koolhydraat arm dieet, Keto en omdat granen niet passen binnen een Paleo dieet, kan je pasta, meel prima vervangen door courgette.


Weetjes

Het formaat van courgettes en de hoeveelheid vocht die ze bevatten kan nog wel eens uitmaken. Snel gegroeide exemplaren zijn doorgaans wat waterig. Biologische daarentegen groeien gemiddeld wat langzamer en zijn dan vaak wat steviger en smaakvoller Zelf gekweekt, zeker als je ze regelmatig oogst, heb je dat haast helemaal zelf in de hand.

Zucchini of courgette in het Verenigd Koningsrijk aan de andere kant van het kanaal, Zuchine Italiaans, Calabacin op het Spaanse gedeelte van het Iberische schiereiland en abobrinha in het portugees.

Bij ons in de lage landen Courgette, ook in Vlaanderen en Wallonië, voor zover bij mij bekend.

Als die eenmaal groeit en goed bemest kan groeien, dan heb je echt wel 4 maanden oogsten en serieus vaker dan 1 keer per week een vrucht. Gemiddeld tussen de 20 en 40 vruchten per plant per seizoen. Ben je met zijn  tweeën, zoals bij ons misschien zijn dan 2 planten best wel genoeg en kan je ook veel vrienden, buren, kennissen en anderen heel gelukkig maken. Das ook een van de leuke zaken van moestuinieren.

De voorouders van de courgette komen uit Mexico en het noorden van Zuid-Amerika. De kolonisten brachten de zaden mee naar Europa, en de huidige courgettes werden in de 19e eeuw in de buurt van Milaan in Italië ontwikkeld.

Meer lezen over moestuinieren kijk op mijn Facebook pagina Lekker van Eigen Land


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Moestuinieren

Paprika’s. deel 4 van mijn vierluik.

Hoe teel je en waar komt de paprika van origine voor en nog wat meer weetjes van deze super gezonde vrucht, groente


Moestuinieren

de (winter) ui

Ui, zo veelzijdig en met winterteelt al vroeg oogsten


Moestuinieren

Halloween in de moestuin

Halloween in Rick's Moestuin aan Zee!


Moestuinieren

De komkommer

Een werkelijk super gezonde heerlijke zomerse groente, vrucht. Heel productief en eenmaal zelf geteeld, dan geen andere exemplaren meer uit de winkel, markt


Moestuinieren

Variatie op de blokjes in de pastasaus of de soep.

Wat is de courgette, waar komt die vandaan en wat kan meer dan soep of in de pastasaus


Moestuinieren

Scrooge? of gewoon.

Gooi niet de helft van je broccoli en bloemkool oogst weg. Ook de stronk is heerlijk, voedzaam en prima te eten


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox