Tuinkers ⮜②⮞ Kweekbakje maken

11 Apr 2023 in Tuin Tips

Door Jan Hupkes

Afbeelding bij Tuinkers ⮜②⮞ Kweekbakje maken


Kweekbakjes uit de winkel, we zagen het in aflevering ⮜①⮞, zijn onhandig omdat je voortdurend het waterpeil in de gaten moet houden en omdat je de worteltjes moeilijk kunt verwijderen.

We maken een handig kweekbakje waar je (bijna) geen omkijken naar hebt omdat die twee problemen zijn opgelost: onderin het bakje zit genoeg water voor meer dan een week, het keukenpapier zuigt het water regelmatig op zodat de tuinkers niet uitdroogt en na afloop gooi je het keukenpapier met wortels en al weg in de groenbak of op je composthoop. 

Kweekbakje-zelf-maken-tuinkers-zaaien

Foto 2: Hoog bakje, twee deksels, keukenpapier, plantenspuit, water en tuinkerszaad - meer heb je niet nodig

Gebruik het hoogste bakje van de afhaalchinees met twéé deksels. Met één deksel lukt het ook, en met een laag bakje ook, maar toch: hoog bakje, twee deksels. 

Zet het bakje op een handige plaats in de keuken en vul het bakje tot bijna bovenin met water. Handig wil zeggen: het bakje moet kunnen blijven staan (verplaatsen = knoeiboel), en je moet er makkelijk bij kunnen om de tuinkers af te knippen. Zet het bakje niet in de zon.

Tuinkers-zaaien-tips

Foto 3A: Deksel op het keukenpapier leggen; B: Punten onder het deksel vouwen; C: Deksel op het bakje leggen en vochtig maken met de plantenspuit.

Leg het deksel met de bovenkant op het papier zodat de punten van het papier halverwege de zijden komen (foto 3A).

Vouw de punten over het deksel heen, draai het deksel om (foto 3B) en leg hem op het bakje. De punten gaan vanzelf naar de bodem wijzen. Druk het deksel NIET dicht! 

Maak het keukenpapier nat met de plantenspuit. Er ontstaan nu wat ribbeltjes in het papier (foto 3C). Die strijk je er voorzichtig uit, zo goed als het gaat. Op de ribbels blijft namelijk geen zaad liggen en daardoor is het lastig om het zaad goed over het deksel te verdelen.

Strooi nu de tuinkers over het natte deksel. Als je dat een paar keer gedaan hebt, weet je hoeveel zaad je moet gebruiken. Bij te weinig zaad krijg je weinig tuinkers, maar bij te veel zaad drukken de zwellende zaden elkaar van het papier af en die ontkiemen dan niet meer.

Sproei het zaad flink nat en leg het tweede dekseltje erop zodat zaad en papier lekker vochtig blijven (je remt zo de verdamping). Als de zaden na 1 à 2 dagen worteltjes vormen, moet het dekseltje eraf en een paar dagen later is je tuinkers klaar. 

Water geven is de eerste twee weken niet nodig - tenzij je met je stomme kop het bakje toch in de volle zon hebt gezet. Af en toe sproeien met de pantenspuit vindt de tuinkers fijn, maar nodig is het niet. Als de tuinkers op is, gooi je het papiertje op de composthoop of in de groenbak. Bakje in de afwas, en je bent klaar voor de volgende portie. Moeilijker hoeft het niet te zijn. 

Voorlopig zijn drie delen van deze blog gepland:

Tuinkers ⮜①⮞ In de winkel                

Tuinkers ⮜②⮞ Kweekbakje maken

Tuinkers ⮜③⮞ Kweken en oogsten


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Tuin Tips

Dopluizen op Hortensia: Ontdek de beste natuurlijke oplossingen

Zeg vaarwel tegen dopluizen op hortensia's met deze natuurlijke oplossing


Door Tuindingen

Tuin Tips

Planten in de tuin water geven

Ontdek hoe je met behulp van terracotta potten een eenvoudige zelfgemaakte watervoorziening kunt creëren voor je planten, met speciale aandacht voor moestuinen en het kweken van tomaten.


Door Mellisa

Tuin Tips

Water besparen met een regenton - elke druppel telt.

De regenton was lange tijd uit het straatbeeld verdwenen, voornamelijk vanwege de overvloed aan gezond kraanwater dat we tot onze beschikking hadden. Echter, in deze tijd realiseren we ons steeds meer dat elke druppel die we kunnen besparen op het gebruik van kraanwater waardevol is. De regenton maakt nu een comeback en gemeentes willen dit stimuleren door middel van subsidies en ondersteuning.


Door Tuindingen

Tuin Tips

Tuinkers ⮜①⮞ In de winkel

Tuinkers kun je kant-en-klaar in tuinkersjuwelendoosjes kopen, of je kweekt je tuinkers zelf in een mooi bakje. Maar het leukste is natuurlijk je eigen tuinkers zaaien, oogsten en weer opkweken in je zelf gemaakte kweekbakje.


Door Jan Hupkes

Tuin Tips

Tuinkers ⮜②⮞ Kweekbakje maken

Tuinkerskweekbakjes zijn duur en onhandig. En dat terwijl de plaatselijke Chinees de ideale bakjes gratis weggeeft.


Door Jan Hupkes

Tuin Tips

Voedend voedsel, en dus het jaarrond een gezonde bodem

De bodemvruchtbaarheid van elke grond gaat altijd gepaard met miljarden levende organismen.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox