Tuinkers ⮜①⮞ In de winkel

16 Apr 2023 in Tuin Tips

Door Jan Hupkes

Afbeelding bij Tuinkers ⮜①⮞ In de winkel


Tuinkers is een licht pittig smaakmakertje en vrolijk versiersel voor koude gerechten. In de supermarkt kun je tuinkersjuwelendoosjes kopen (à 1 € voor 20 g[*]) en die zijn reuze handig. Maar niet half zo leuk als je eigen tuinkers kweken, natuurlijk. Daar heb je twee dingen voor nodig: tuinkerszaad en een kweekbakje.

Tuinkerszaad

In een gram tuinkerszaad zitten altijd zo'n 400 zaden, maar het verschilt nogal hoeveel gram er in een verpakking zit. Uit het overzichtje hieronder blijkt uiteraard dat hoe meer je koopt, hoe goedkoper het wordt. Pas daar wel een beetje mee op: de kiemkracht neemt langzaam af en zal binnen 4 jaar onder de 80% zakken. Koop dus hooguit een hoeveelheid die je in 5 jaar echt opmaakt. Of kweek je eigen zaad (nog leuker, zie: Tuinkers ⮜③⮞ Kweken en oogsten).

Voor wie echt op de prijs wil letten, gaat voor tuinkers, net als voor quinoa, naar de dierenwinkel: als zangzaad is het véél goedkoper.

Tuinkerszaad-prijzen-zaadhandel-prijsvergelijk

Kweekbakje

Kweekbakjes zijn van tuincentrum tot cadeauwinkel ruimschoots te koop, maar allemaal van een bedenkelijke kwaliteit. 

Om een paar voorbeelden te geven:

  • De meeste kiemschaaltjes (bijvoorbeeld Dille & Kamille € 9,95) bestaan uit een rond glazen bakje met een metalen roostertje waar je het zaad op legt. Die zijn echt niet praktisch:
    ➊ Bij dit soort bakjes moet je dagelijks controleren of het waterpeil wel precies goed is. En om de haverklap bijvullen: één keer vergeten = tuinkers dood.
    ➋ De worteltjes van je kiemen groeien in de gaten en sleuven die voor de bevochtiging bedoeld zijn. Pruts die worteltjes er maar eens uit met je afwasborstel. Je afwasmachine heeft er namelijk geen zin in.
  • Bol.com verkoopt een even originele als krankzinnige kiemtoren (jawel, toren: drie verdiepingen) van maar liefst € 23,75 en dan nog is-ie van foeilelijk plastic. Je kunt er niks mee, want het zaad klotst alle kanten op.
  • Die van AliExpress kosten bijna niks (€ 0,63), maar de gaatjes zijn zo groot dat je zaden er doorheen vallen.
  • Of koop zo'n fijne Römertopf Tuinkersegel (€ 15,95) waarop je tuinkerszaad sneller uitdroogt dan jij kan bijvullen.

Het allerbeste kweekbakje maak je daarom zelf, dat kost geen geld, bijna geen moeite en scheelt je veel, héél véél ergernis. Zie Tuinkers ⮜②⮞ Kweekbakje maken.

[*] De prijzen zijn naar het prijspeil van april 2023.

Voorlopig zijn drie delen van deze blog gepland:

Tuinkers ⮜①⮞ In de winkel                

Tuinkers ⮜②⮞ Kweekbakje maken

Tuinkers ⮜③⮞ Kweken en oogsten0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Tuin Tips

Dopluizen op Hortensia: Ontdek de beste natuurlijke oplossingen

Zeg vaarwel tegen dopluizen op hortensia's met deze natuurlijke oplossing


Door Tuindingen

Tuin Tips

Planten in de tuin water geven

Ontdek hoe je met behulp van terracotta potten een eenvoudige zelfgemaakte watervoorziening kunt creëren voor je planten, met speciale aandacht voor moestuinen en het kweken van tomaten.


Door Mellisa

Tuin Tips

Water besparen met een regenton - elke druppel telt.

De regenton was lange tijd uit het straatbeeld verdwenen, voornamelijk vanwege de overvloed aan gezond kraanwater dat we tot onze beschikking hadden. Echter, in deze tijd realiseren we ons steeds meer dat elke druppel die we kunnen besparen op het gebruik van kraanwater waardevol is. De regenton maakt nu een comeback en gemeentes willen dit stimuleren door middel van subsidies en ondersteuning.


Door Tuindingen

Tuin Tips

Tuinkers ⮜①⮞ In de winkel

Tuinkers kun je kant-en-klaar in tuinkersjuwelendoosjes kopen, of je kweekt je tuinkers zelf in een mooi bakje. Maar het leukste is natuurlijk je eigen tuinkers zaaien, oogsten en weer opkweken in je zelf gemaakte kweekbakje.


Door Jan Hupkes

Tuin Tips

Tuinkers ⮜②⮞ Kweekbakje maken

Tuinkerskweekbakjes zijn duur en onhandig. En dat terwijl de plaatselijke Chinees de ideale bakjes gratis weggeeft.


Door Jan Hupkes

Tuin Tips

Voedend voedsel, en dus het jaarrond een gezonde bodem

De bodemvruchtbaarheid van elke grond gaat altijd gepaard met miljarden levende organismen.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox