Rendement van je moestuin

Door Lekker van Eigen Land - 11-11-2020 in Eten uit eigen tuin
2 reacties

Rendement van je moestuin
Rendement van je moestuin
Rendement van je moestuin

Lees ook mijn vorige Blog: Winterkost ook prima te doen uit eigen tuin

 

Vraagstelling:

Kan een Moestuin eigenlijk wel uit, levert het geld op of kost het geld?

Goed beschouwd moet je, jezelf dat niet afvragen, niet willen weten, (Rendement, ROI) want juist het los (durven, kunnen) laten van de altijd maar “we moeten groeien”, wat levert me dit op want anders doe ik het misschien wel niet,  het moet wat opleveren gedachte in de economie, je baan, je salaris, je “alles” moet groeien, wat opleveren zou niet één van de redenen moeten zijn voor het hebben van een moestuin. En toch kan ik me voorstelen dat je gewoon uit nieuwsgierigheid wil weten wat een moestuin nu daadwerkelijk oplevert en/of kost.

Ik zelf bijvoorbeeld, wilde het derde jaar van ons wonen en moestuinieren in Drenthe nu eigenlijk ook wel eens weten wat kost het nu zo’n jaar in de moestuin en wat levert dat nu op? 

T'is geen werk

Mijn eega daarentegen vindt dat soort dingen absoluut niet belangrijk en zegt dan ook jij met je berekeningen, tis geen werk, meneer de moestuinmanager, dit is juist het tegenover gestelde! Omdat het persé geld moet opleveren, of mag een hobby geld kosten? Is het hebben van een moestuin rendabel of alleen maar ideologisch, zelfvoorzienend? Op voorhand zeg ik volmondig JA, dit kan met gemak uit. Veel buiten bezig, weten wat je eet, ecologisch zonder chemische bestrijdingsmiddelen, vers van de pers. Zo veel meer smaak en meer voedingswaarde, wat is dat wel niet waard dan? Soms in minder dan een uur op tafel in plaats van na één week na te zijn geoogst vers in het schap bij de groenteboer, op de markt of de supermarkt. Maar goed dat allemaal helemaal waar, maar is niet in harde euro’s uitgedrukt. Dat wat we verstaan onder rendement. Dat is allemaal geluk, plezier, genieten en dat is niet in geld uit te drukken maar het ging, gaat me nu een keer om de harde centen

Waar te beginnen

Zoeken leverde niet echt resultaat behalve wat algemeenheden als je geeft ongeveer gemiddeld € 1,50 aan groente uit dus dat is dan per jaar per jaar € 540. Of je schep, kruiwagen, zaad etc in een keer alle kosten nemen in een jaar is dat reëel? Dus niet echt wat ik zocht, wilde weten en op een gegeven moment besluit je dan ik stop met zoeken ga het zelf een jaar bijhouden. Ik weet het, dat is een beste klus, maar wil ik het een beetje nauwkeuriger berekenen wat een moestuin kost en oplevert zie ik geen andere mogelijkheid.

Het eerste wat ik gedaan heb is wat zijn nu daadwerkelijke kosten en daarin ik heb het volgende meegenomen:

-Hulpmiddelen en deze afschrijven in 7 jaar
-Compost en mest
- Aanschaf klein fruit (aardbei, framboos, bessen, bramen) en afschrijven in 20 jaar
- Aanschaf zaad (gebruik in 2 jaar)

Welke hulpmiddelen heb je dan nodig en wat kost dat dan: In Totaal 330,11
Bijna al deze hulpmiddelen gebruik ik ook in onze siertuin dus het is reëel om de helft van de € 330,11 te weten € 165,05 mee te nemen in de moestuin. En dat gedeeld door 7 is dan € 23,58

Compost en mest hebben wij gratis en als je een beetje oplet (gratis ophalen advertenties Marktplaats) en zelf composteert kan iedereen dit voor niks vinden en anders is mest kopen tegen 45 € de kuub een alternatief maar niet nodig.

Zacht Fruit.

 

Klein fruit heeft ons bijna niets gekost, stond overal wel wat in de oude moes-, en gewone tuin, behalve de bramen en 4 nieuwe bessenstruiken. In het tweede jaar zijn we gaan stekken, splitsen en afleggen en dan heb je vrij snel een mooie aanplant van klein fruit. De kosten bedroegen het eerste jaar (braam € 4,25) we hebben nu 3 volwassen volgroeide struiken die heel mooi vrucht dragen en kunnen regelmatig nieuwe loten oogsten en dan verkopen of weg geven en 1e jaar 2 blauwe bessen 1 rode bes en 1 zwarte bes gekocht en die stekken we nu ook regelmatig). Kosten 23,65 en dat gezamenlijk in 20 jaar afschrijven is dan € 1,39 per jaar. Aardbeien hebben we als uitloper van moederplanten gekregen (50 stuks) van een buurman eindje verder die meer dan genoeg planten had en ze anders weg gooide.

Grond.

De grond hebben we zelf bij ons huis en dat hoorde bij de koop dus dat kan ik niet apart berekenen maar als je wilt huren bij een vereniging dan ben je daar vanaf € 200,- tot € 750,- jaar aan kwijt (hoeveel luxe wil je, met of zonder huisje met of zonder mogen overnachten etc. etc.) [bron, internet: huurprijzen volkstuin]
En dan nog je zaad, pootgoed. Ik doe gemiddeld 2 jaar met mijn zaad en al heb ik dan misschien nog wel zaad over dan koop ik toch nieuwe i.v.m. teruglopen kiemkracht. En als je daarop wilt bezuinigen dan kun je zelf zaad oogsten bij vrij veel gewassen. Pootgoed (aardappels (circa 100 stuks), komkommer (2 stuks), pompoen (2 stuks)) koop ik elk jaar opnieuw. Ik was daar jaarlijks gemiddeld 39,50 euro aan kwijt (over 3 jaar gemeten). 

De opbrengsten (niet uitgegeven €) bedroeg in 2019 aan groente € 1.473,- aan klein fruit € 927,- en aan ruilhandel en verkoop (jam, eieren, komkommer, courgettes etc.) € 265,- in totaal € 2.665,- 

Klopt dit wel?

Ik betwijfel of dit helemaal reëel is want ik denk niet dat ik zo vaak zo veel klein fruit (blauwe, zwarte rode bessen, frambozen, aardbeien, bramen zou hebben gekocht als dat ik nu zelf oogst, als ik zie wat dit kost (Biologisch), ik vind dat namelijk redelijk onvoorstelbaar. Ik begrijp dat het allemaal handwerk is maar dat is niet voor iedereen te realiseren in die hoeveelheden.

Maar al met al is het dus wel zo dat wij € 2.665 aan opbrengsten hadden en € 65 aan kosten ,- Dus in ons geval absoluut super rendabel.

Wat en hoeveel ik daarvoor heb geoogst aan groentes en klein fruit (in kilo’s en stuks) zal ik een volgende keer uitwerken (hopelijk binnen 2-3 weken) omdat het nu anders een wel erg lang verhaal wordt om in 1 keer te lezen
 
Hoe we dit allemaal beleven kunt u terug vinden op mijn Facebook pagina: Lekker van Eigen Land

Lees ook mijn volgende blog: Bodemleven of Levende bodem

 

 

3 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.


Lekker van Eigen Land 12-11-2020
ligt voor pampus in het gras
Marie Mul schreef op: 12-11-2020 11:47:05

Leuk blog en inderdaad ook handig om te weten wat het allemaal kost, alhoewel ik er eerlijkheidshalve verder nooit op let. Het plezier, de rust, de lol van het tuinieren blijft voor mij onbetaalbaar. Bedankt voor het delen! 

Graag gedaan het Delen. En het gaat ons ook niet om de eurietjes in het geheel niet zelfs. Maar dan heb  ik de discussie dat een moestuin ook veel geld kost, plat geslagen :-)


Marie Mul 12-11-2020
zet de spinnetjes buiten

Leuk blog en inderdaad ook handig om te weten wat het allemaal kost, alhoewel ik er eerlijkheidshalve verder nooit op let. Het plezier, de rust, de lol van het tuinieren blijft voor mij onbetaalbaar. Bedankt voor het delen! 


De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions