Scrooge? of gewoon.

10 Jul 2023 in Moestuinieren
Afbeelding bij Scrooge? of gewoon.


Dubbele opbrengst

Ben ik dan  echt een gierige moestuinder tot het vrekkige toe dat ik ook de stronk van de broccoli helemaal gebruik?  Maakt me dat tot een Scrooge? (Charles Dickens uitvoering van de ultieme vrek). Niets voor niets, alles optimaal tot op het bot uitnutten  tot het ultieme, het gierige toe.

Is de stronk Eetbaar?

Ja de stronk is volledig eetbaar. Je kan bijvoorbeeld de stronk in kleine plakjes, reepjes snijden en dan iets eerder in de pan dan de roosjes al vast koken.  Wat ook kan is Broccoli-lasagne plakken of spaghettini net als courgettini. Broccoli-rijst: Malen tot groenterijst. In de soep kun je de stronken gewoon aan de roosjes laten zitten of de stam in stukjes meekoken. Dipsaus: kook de stronken net gaar dan in de  keukenmachine met wat citroensap, olie, een of twee knoflookteentjes, zout en peper naar smaak toe aan de gekookte broccolistronken. Pesto door er nog wat basilicum en Parmezaanse kaas aan toe te voegen.

Je kan er ook prima een Farmer salade van maken en dan i.p.v. de witte kool de broccoli stronk gebruiken.

broccoli-bloemkool-steel-bladeren-eten-gezond-vitaminen

Of toch een vrek.

Ik voelde me absoluut geen vrek toen ik de broccolistammen opsneed in hele fijne reepjes nadat ik de roosjes al had klaar gemaakt voor de diepvries. Van die reepjes heb ik deze keer een heerlijk rauwkost salade gemaakt met wat appel en ui. Dressing van wat olijfolie en citroensap. Wat smaak betreft voor mij heeft broccoli met een ietwat nootachtige smaak.

Op die manier heb ik dus een kilo roosjes (4 porties van 250 gram) en ook nog ruim 4 voorafjes rauwkostsalades van 2 mooie  broccoli planten.

Gezond.

De stronk is namelijk net zo smakelijk en volgens sommige voedseldeskundigen zelfs voedzamer, gezonder dan de roosjes. Je voorkomt ook nog onnodige voedselverspilling.

Wist je dat Broccoli veel vitamine A, C, E, K, ijzer en calcium bevat. De vitamines komen voor in de hele broccoli. Het is dus niet nodig en pure verspilling als je alleen de roosjes van de broccoli eet en de stronk weggooit.

Er word zelfs geclaimd dat regelmatig broccoli eten, het immuunsysteem versterkt, dat het staar vermindert en de bloedvaten gezond houdt.

Broccoli herbergt enorm veel goede voedingsstoffen, meer dan enig ander soort groente en heeft heel weinig calorieën, dus ook nog eens goed voor het afslanken. 100 gram broccoli bevat slechts 20 kcal, geen vet, 3 gram eiwit en slechts 2 gram koolhydraten.

brocolli-steel-bloemkool-stronk-gezon-opeten-bereidingswijze

Makkelijk of moeilijk te telen

Het ijkt vrij makkelijk, als je de instructies leest. Zaai broccoli zaadjes in kweekpotjes ondiep in met bovenop 0,5 cm grof zand of compost. bij een temperatuur van 15°C)  Het duurt dan gemiddeld (anderhalve week. Als de plantjes 7 tot 10 cm groot zijn, kun je ze in volle grond uitplanten ongeveer  50 cm uit elkaar en wat extra mest de om de paar weken. Maar dan om een mooie kool te verkrijgen, vereist de plant echt wel een voedzame, goed water doorlatende bodem nodig.

Hier heeft het een paar jaar geduurd voor we de goede voedzame bodem hadden bereikt. die mooie redelijk grote broccoli opleverde. In t begin hadden we hier vrij kleine of helemaal geen kolen. De aanhouder wint. Alhoewel we geen grootverbruiker zijn (mijn eega is er niet echt een liefhebber van) vind ik de eigen vele malen smaakvoller dan die van de markt of de winkel. We zeten er dan meestal ook voor een maaltje of 10-12 elk seizoen stuk of 8.

Extraatje

P.s. Bovenstaande geldt evenzo voor bloemkoolstronken. Beide groentes zijn erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Broccoli id een klein beetje gezonder dan bloemkool (meer calcium, vezels en vitamine K). Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen. 

salade-maken-van-bladeren-bloemkool-stronk-brocolli


Vorige Blogs van Lekker van Eigen Land vind je hieronder

Meer lezen over moestuinieren kijk op mijn Facebook pagina Lekker van Eigen Land


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Moestuinieren

Paprika’s. deel 4 van mijn vierluik.

Hoe teel je en waar komt de paprika van origine voor en nog wat meer weetjes van deze super gezonde vrucht, groente


Moestuinieren

de (winter) ui

Ui, zo veelzijdig en met winterteelt al vroeg oogsten


Moestuinieren

Halloween in de moestuin

Halloween in Rick's Moestuin aan Zee!


Moestuinieren

De komkommer

Een werkelijk super gezonde heerlijke zomerse groente, vrucht. Heel productief en eenmaal zelf geteeld, dan geen andere exemplaren meer uit de winkel, markt


Moestuinieren

Variatie op de blokjes in de pastasaus of de soep.

Wat is de courgette, waar komt die vandaan en wat kan meer dan soep of in de pastasaus


Moestuinieren

Scrooge? of gewoon.

Gooi niet de helft van je broccoli en bloemkool oogst weg. Ook de stronk is heerlijk, voedzaam en prima te eten


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox