Ook in het najaar kun je een mooie tuin hebben

03 Oct 2020 in Beplanting


Veel tuinen bieden in het najaar een troosteloze aanblik. Het enige wat nog herinnert aan de kleurenpracht van de zomer zijn wat treurige bruine stelen. Als tuinliefhebber zou je er spontaan depressief van worden. Toen ik begon met tuinieren deed ik wat de meeste mensen doen. In het voorjaar, zodra het eerste lentezonnetje zich liet zien, haastte ik mij naar het tuincentrum om planten te kopen. De tuincentra weten dat, en zorgen er dus voor dat de rekken en tafels volgepakt staan met planten. Bloeiende planten verkopen het beste, dus die zijn er volop aanwezig. Niks mis mee, maar de bloeiende planten die je in het voorjaar koopt, zijn allemaal vroegbloeiers. Als je daar je tuin mee vol pakt, is het seizoen eind juli al zo'n beetje afgelopen. 

Daar werd ik echt niet vrolijk van. Daarom besloot ik het over een andere boeg te gooien, de focus zou voortaan komen liggen op de (na)zomer en herfst. Door te kiezen voor planten die in die periode op hun best zijn, kan je tuin er tot eind oktober fantastisch uitzien. En als je kiest voor planten met een aardig wintersilhouet, dan valt er zelfs in de wintermaanden nog wat te genieten. Kiezen voor laatbloeiers, heeft een aantal voordelen. Planten die laat bloeien zien er het hele seizoen goed uit. Dus geen lelijke plekken in je border van planten die al zijn afgestorven omdat het seizoen er voor hun al opzit. Door de focus op de zomer en nazomer te leggen, bloeien er veel planten tegelijk wat er een stuk spectaculairder uitziet dan een border waar hier en daar iets bloeit. En, ook niet onbelangrijk: je hebt een heel seizoen voorpret omdat het beste nog moet komen. De laatbloeiers zijn namelijk het meest spectaculair. 

Voorbeelden van laatbloeiers die ook in oktober nog volop kleur geven aan je tuin zijn:

Aster 

Herfstasters bloeien vanaf half september. Ze kennen stuk voor stuk een zeer rijke bloei en de kleuren lijken op een of andere manier naadloos aan te sluiten bij het jaargetijde. Sommige soorten zijn wat meeldauwgevoelig maar de Aster novae-angliae typen hebben daar weinig of geen last van. Mijn favoriet is Aster novae-angliae 'Andenken an Alma Pötschke'. Zeer rijkbloeiend in een zuurstokroze kleur die je hele tuin opfleurt. Fantastisch! Aster novae-belgii is mooi maar een stuk meeldauwgevoeliger. Zelf heb ik Aster novae-belgii 'Crimson brocade' vanwege de unieke paarse kleur, maar deze aster is, zeker in een droog voorjaar, wel gevoelig voor meeldauw. Extra water geven in deze periode, helpt dit voorkomen. Andere goede soorten zijn: Aster lateriflorus 'Prince' en Aster dumosus 'Herbstgruss vom Bresserhof'. Deze asters zijn ook heel resistent tegen meeldauw.  

Najaarsbloeier Aster dumosus 'Herbstgruss vom Bresserhof' 

Aster dumosus 'Herbstgruss vom Bresserhof' 

Gaura lindheimeri 'Whirling butterflies' 

Je ziet hem op de foto's boven dit artikel (de witte plant). Echt geweldig! Deze Gaura begint in juni te bloeien en gaat daarmee door tot de eerste nachtvorst er een eind maakt. Laat in het seizoen is hij op zijn allerbest. In dit blog lees je alles over deze fantastische plant. 

Najaarsbloeier Gaura lindheimeri 'Whirling butterfies'

Gaura lindheimeri 'Whirling butterflies' 

Helianthus 'Lemon Queen' 

Dit is een plant die wel wat ruimte vraagt want hij wordt zo'n twee meter hoog. Bloeit heel rijk met citroengele margrietachtige bloemen. Geeft maandenlang kleur aan de nazomer- en herfsttuin. 

Najaarsbloeier helianthus lemon queen

Helianthus 'Lemon queen' 

Persicaria 

Perscicaria is er in talloze soorten van lage bodembedekkers tot bijna twee meter hoge reuzen. Het zijn hele sterke planten die het op vrijwel elke grondsoort doen. Bloeit met aarvormige bloemen in kleuren variërend van wit tot donkerrood en alles wat daartussen zit. Er zijn ook soorten die door hun prachtig getekende blad extra veel sierwaarde hebben zoals Persicaria microcephala 'Red dragon'. De bloeit van Persicaria start in de nazomer en blijft doorgaan tot de eerste vorst. Dan zakt de plant als een plumpudding in elkaar. Afgezien daarvan is het een fantastische borderplant. 

Najaarsbloeier Persicaria amplexicaulus taurus

Persicaria amplexicaulus 'Taurus' 

Rudbeckia nitida 'Herbstsonne' 

Een reus voor achter in de border. In mijn tuin wordt hij wel zo'n twee meter hoog. Bloeit vanaf eind augustus met grote gele bloemen met afhangende bloemblaadjes. Blijft doorbloeien tot eind oktober en laat met zijn goudgele kleur de hersttuin oplichten. Deze plant heeft ook een mooi wintersilhouet, dus niet afknippen na de bloei! 

Najaarsbloeier Rudbeckia nitida 'Herbstsonne'

Rudbeckia nitida 'Herbstsonne' 

Salvia greggii (syn. Salvia microphylla) 

Een zeer droogtebesendige plant voor de volle zon. Ze zijn er in allerlei kleuren van rood tot roze en paars. Als ik deze plant een najaarsbloeier noem, doe ik hem eigenlijk tekort. De bloei begint namelijk al in juni maar het naseizoen is absoluut het gloriemoment van deze Salvia. Mijn favoriet is Salvia greggii 'Royal bumble'. De bloemen hebben een fluwelige rode kleur die werkelijk overal mee combineert. Van dit type salvia's wordt gezegd dat ze vorstgevoelig zijn maar ik heb mijn planten inmiddels al zeker een jaar zes zonder ze ooit extra vorstbescherming te geven. 

Najaarsbloeier Salvia greggii 'Royal rumble'

Salvia greggii 'Royal bumble' 

Vernonia crinita 'Mammuth' 

Onterecht een wat minder bekende plant. Bloeit in de nazomer met prachtige paarsroze bloemschermen die uitgebloeid ook nog wekenlang mooi blijven. Ik ken geen plant die zo mooi verbloeit als deze! Vernonia crinita 'Mammuth' wordt ongeveer anderhalve meter hoog. Het is geen snelle groeier, dus het duurt even voor je een flinke pol hebt. Mijn advies: plant er drie bij elkaar voor een mooi effect.

Najaarsbloeier Vernonia crinita 'Mammuth' in herfsttooi

De zaadhoofden van Vernonia crinita 'Mammuth' 

Siergrassen 

En vergeet de siergrassen niet! Die zijn in de nazomer en herfst op hun allerbest en zorgen ook nog eens voor structuur in de winter. Deze soorten kan ik je echt aanraden: 

  • Miscanthus sinensis 'Kleine Silberspinne', bloeit rijk in het naseizoen met zilverkleurige pluimen; 
  • Molinia caerulea, is er in verschillende hoogten, heeft een mooie najaarsverkleuring en goed wintersilhouet; 
  • Schyzachyrium scoparium, een blauwachtig halfhoog siergras dat in het najaar purper verkleurt; 
  • Stipa tenuissima, een gras dat het hele seizoen mooi is en ook in de winter zijn structuur houdt.  

Grastuin met Molinia caerulea 'Heidebraut' en Stipa tenuissima 'Ponytails' 

Grastuin met Molinia caerulea 'Heidebraut' en Stipa tenuissima 'Ponytails' 

Benieuwd geworden naar mijn tuin? Of meer lezen over mijn tuinervaringen? Neem dan ook eens een kijkje op mijn tuinblog: 

http://tuinierenopzand.blogspot.com 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Hanneke Avatar

Hanneke 7 maanden geleden
Fijne tips voor een kleurrijke tuin in het najaar. Het is best moeilijk om een tuin op kleur te houden het hele seizoen. En met stipt op nummer 1 staat het najaar. Ik zie al weer vele gaten ontstaan in mijn tuin. Dank voor het delen van je ervaringen plantlijstje.


Beplanting

Wat zijn Epifyten | welke soorten en waar groeien ze.

Een epifyt is een plant die groeit bovenop een andere boom of plant. Dat kan op de schors, in de schors of bovenop een blad zijn. Wat de epifyt zo bijzonder maakt, is dat ze geen voedingsstoffen onttrekt aan de plant of boom waarmee ze samenleven. Het is geen parasiet; parasieten onttrekken hun voeding wel aan een plant of boom. Een epifyt zoekt alleen maar woonruimte, letterlijk een plekje om te ‘wortelen’.


Beplanting

Nieuw: Rood siergrassen soort.

Miscanthus sinensis "Lady in Red" Dit natuurlijk wuivende siergras, gekweekt door Krzysztof Slowinski, brengt een vleugje elegantie en kleur in elke tuin.


Door Roel

Beplanting

Prachtige Deschampsia pollen - De schoonheid van onze tuin voor jou!

In onze weelderige tuin groeit een overvloed aan prachtige Deschampsia cesp. Goldtau, met gouden pluimen die het hele jaar door schitteren. Deze onderhoudsarme planten trekken diverse dieren aan. We verkopen 10 pollen voor slechts 40,-. Een kans om jouw tuin te verfraaien. Neem contact op en geef je tuin een natuurlijke make-over!


Beplanting

Hortensia soorten die lang bloeien

De hortensia 'Forever and Ever' is een langbloeiende hortensiasoort. De meeste hortensia planten geven bloemen op oud hout. De 'Forever and Ever' blijft echter bloemen geven van juni tot de eerste nachtvorst, zowel op oud als nieuw hout. Dus verkeerd snoeien is verleden tijd.


Door Tuindingen

Beplanting

Akelei een echte tuinnomade

De akelei is een geweldige vaste plant voor tuinliefhebbers die op zoek zijn naar iets bijzonders. Het is alsof de natuur een klein feestje heeft georganiseerd in de vorm van deze kleurrijke plant. Met zijn charmante bloemen voegt de akelei een vleugje speelsheid toe aan elke tuin.


Door Tuindingen

Beplanting

Betoverende Bluebells: prachtige boshyacinten in het voorjaar

Ontdek de betoverende schoonheid van de Bluebell, ook wel bekend als de boshyacint. Deze bloem, met zijn klokvormige bloemen in intense blauwe tinten, creëert een sprookjesachtige sfeer in bossen, weiden en tuinen. Leer meer over de Bluebell en zijn bloeitijd in het voorjaar.


Door Jan de B

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox