Ook in het najaar kun je een mooie tuin hebben

Door Tuinieren op zandgrond - 2-10-2020 in Beplanting
0 reacties

Ook in het najaar kun je een mooie tuin hebben
Ook in het najaar kun je een mooie tuin hebben
Ook in het najaar kun je een mooie tuin hebben

Veel tuinen bieden in oktober een troosteloze aanblik. Het enige wat nog herinnert aan de kleurenpracht van de zomer zijn wat treurige bruine stelen. Als tuinliefhebber zou je er spontaan depressief van worden. Toen ik begon met tuinieren deed ik wat de meeste mensen doen. In het voorjaar, zodra het eerste lentezonnetje zich liet zien, haastte ik mij naar het tuincentrum om planten te kopen. De tuincentra weten dat, en zorgen er dus voor dat de rekken en tafels volgepakt staan met planten. Bloeiende planten verkopen het beste, dus die zijn er volop aanwezig. Niks mis mee, maar de bloeiende planten die je in het voorjaar koopt, zijn allemaal vroegbloeiers. Als je daar je tuin mee vol pakt, is het seizoen eind juli al zo'n beetje afgelopen. 

Daar werd ik echt niet vrolijk van. Daarom besloot ik het over een andere boeg te gooien, de focus zou voortaan komen liggen op de (na)zomer en herfst. Door te kiezen voor planten die in die periode op hun best zijn, kan je tuin er tot eind oktober fantastisch uitzien. En als je kiest voor planten met een aardig wintersilhouet, dan valt er zelfs in de wintermaanden nog wat te genieten. Kiezen voor laatbloeiers, heeft een aantal voordelen. Planten die laat bloeien zien er het hele seizoen goed uit. Dus geen lelijke plekken in je border van planten die al zijn afgestorven omdat het seizoen er voor hun al opzit. Door de focus op de zomer en nazomer te leggen, bloeien er veel planten tegelijk wat er een stuk spectaculairder uitziet dan een border waar hier en daar iets bloeit. En, ook niet onbelangrijk: je hebt een heel seizoen voorpret omdat het beste nog moet komen. De laatbloeiers zijn namelijk het meest spectaculair. 

Voorbeelden van laatbloeiers die ook in oktober nog volop kleur geven aan je tuin zijn:

Aster 

Herfstasters bloeien vanaf half september. Ze kennen stuk voor stuk een zeer rijke bloei en de kleuren lijken op een of andere manier naadloos aan te sluiten bij het jaargetijde. Sommige soorten zijn wat meeldauwgevoelig maar de Aster novae-angliae typen hebben daar weinig of geen last van. Mijn favoriet is Aster novae-angliae 'Andenken an Alma Pötschke'. Zeer rijkbloeiend in een zuurstokroze kleur die je hele tuin opfleurt. Fantastisch! Aster novae-belgii is mooi maar een stuk meeldauwgevoeliger. Zelf heb ik Aster novae-belgii 'Crimson brocade' vanwege de unieke paarse kleur, maar deze aster is, zeker in een droog voorjaar, wel gevoelig voor meeldauw. Extra water geven in deze periode, helpt dit voorkomen. Andere goede soorten zijn: Aster lateriflorus 'Prince' en Aster dumosus 'Herbstgruss vom Bresserhof'. Deze asters zijn ook heel resistent tegen meeldauw.  

Najaarsbloeier Aster dumosus 'Herbstgruss vom Bresserhof' 

Aster dumosus 'Herbstgruss vom Bresserhof' 

Gaura lindheimeri 'Whirling butterflies' 

Je ziet hem op de foto's boven dit artikel (de witte plant). Echt geweldig! Deze Gaura begint in juni te bloeien en gaat daarmee door tot de eerste nachtvorst er een eind maakt. Laat in het seizoen is hij op zijn allerbest. In dit blog lees je alles over deze fantastische plant. 

Najaarsbloeier Gaura lindheimeri 'Whirling butterfies'

Gaura lindheimeri 'Whirling butterflies' 

Helianthus 'Lemon Queen' 

Dit is een plant die wel wat ruimte vraagt want hij wordt zo'n twee meter hoog. Bloeit heel rijk met citroengele margrietachtige bloemen. Geeft maandenlang kleur aan de nazomer- en herfsttuin. 

Najaarsbloeier helianthus lemon queen

Helianthus 'Lemon queen' 

Persicaria 

Perscicaria is er in talloze soorten van lage bodembedekkers tot bijna twee meter hoge reuzen. Het zijn hele sterke planten die het op vrijwel elke grondsoort doen. Bloeit met aarvormige bloemen in kleuren variërend van wit tot donkerrood en alles wat daartussen zit. Er zijn ook soorten die door hun prachtig getekende blad extra veel sierwaarde hebben zoals Persicaria microcephala 'Red dragon'. De bloeit van Persicaria start in de nazomer en blijft doorgaan tot de eerste vorst. Dan zakt de plant als een plumpudding in elkaar. Afgezien daarvan is het een fantastische borderplant. 

Najaarsbloeier Persicaria amplexicaulus taurus

Persicaria amplexicaulus 'Taurus' 

Rudbeckia nitida 'Herbstsonne' 

Een reus voor achter in de border. In mijn tuin wordt hij wel zo'n twee meter hoog. Bloeit vanaf eind augustus met grote gele bloemen met afhangende bloemblaadjes. Blijft doorbloeien tot eind oktober en laat met zijn goudgele kleur de hersttuin oplichten. Deze plant heeft ook een mooi wintersilhouet, dus niet afknippen na de bloei! 

Najaarsbloeier Rudbeckia nitida 'Herbstsonne'

Rudbeckia nitida 'Herbstsonne' 

Salvia greggii (syn. Salvia microphylla) 

Een zeer droogtebesendige plant voor de volle zon. Ze zijn er in allerlei kleuren van rood tot roze en paars. Als ik deze plant een najaarsbloeier noem, doe ik hem eigenlijk tekort. De bloei begint namelijk al in juni maar het naseizoen is absoluut het gloriemoment van deze Salvia. Mijn favoriet is Salvia greggii 'Royal bumble'. De bloemen hebben een fluwelige rode kleur die werkelijk overal mee combineert. Van dit type salvia's wordt gezegd dat ze vorstgevoelig zijn maar ik heb mijn planten inmiddels al zeker een jaar zes zonder ze ooit extra vorstbescherming te geven. 

Najaarsbloeier Salvia greggii 'Royal rumble'

Salvia greggii 'Royal bumble' 

Vernonia crinita 'Mammuth' 

Onterecht een wat minder bekende plant. Bloeit in de nazomer met prachtige paarsroze bloemschermen die uitgebloeid ook nog wekenlang mooi blijven. Ik ken geen plant die zo mooi verbloeit als deze! Vernonia crinita 'Mammuth' wordt ongeveer anderhalve meter hoog. Het is geen snelle groeier, dus het duurt even voor je een flinke pol hebt. Mijn advies: plant er drie bij elkaar voor een mooi effect.

Najaarsbloeier Vernonia crinita 'Mammuth' in herfsttooi

De zaadhoofden van Vernonia crinita 'Mammuth' 

Siergrassen 

En vergeet de siergrassen niet! Die zijn in de nazomer en herfst op hun allerbest en zorgen ook nog eens voor structuur in de winter. Deze soorten kan ik je echt aanraden: 

  • Miscanthus sinensis 'Kleine Silberspinne', bloeit rijk in het naseizoen met zilverkleurige pluimen; 
  • Molinia caerulea, is er in verschillende hoogten, heeft een mooie najaarsverkleuring en goed wintersilhouet; 
  • Schyzachyrium scoparium, een blauwachtig halfhoog siergras dat in het najaar purper verkleurt; 
  • Stipa tenuissima, een gras dat het hele seizoen mooi is en ook in de winter zijn structuur houdt.  

Grastuin met Molinia caerulea 'Heidebraut' en Stipa tenuissima 'Ponytails' 

Grastuin met Molinia caerulea 'Heidebraut' en Stipa tenuissima 'Ponytails' 

Benieuwd geworden naar mijn tuin? Of meer lezen over mijn tuinervaringen? Neem dan ook eens een kijkje op mijn tuinblog: 

http://tuinierenopzand.blogspot.com 

 

 

 

2 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions