Houttuynia cordata 'Chameleon'

08 Oct 2022 in Beplanting

Door Marie MulAl sinds jaren en dag wortelt er in mijn tuin een bijzondere plant, waar ik zeer gesteld op ben. Reden voor mij om haar maar eens in het zonnetje te zetten.

Ze is niet mooi, ze is prachtig! De charme die ze uitstraalt, heeft ze niet te danken aan haar bloemen, die klein van vorm zijn, vier zuiver witte bloemblaadjes hebben en na de bloei eindigen in een korte aar. En eigenlijk is het hiermee allemaal wel gezegd.

Nee, haar opvallende verschijning moet ze hebben van het bijna hartvormige blad, dat fris geel/groen gevlekt van start gaat. Eenmaal volwassen, ontwikkelen zich de meest wonderlijke schakeringen: van licht rose tot diep donkerrood en van licht geel/groen tot donkerder groen. En al dit moois zit ook nog aan een bordeauxrood stengeltje. Of je het geloven wilt of niet, geen blaadje is hetzelfde en dat nu is juist wat haar zo razend aantrekkelijk maakt. Maar.... dat is ze gelukkig niet voor iedereen, want noch de luizen, noch de slakken, noch andere hapgrage beestjes willen op haar landen en aan de schrans gaan.

En dat is maar goed ook, want daardoor is ze verzekerd van puntgave, onbeknabbelde bladrandjes. En da's toch ook niet niks.

Houttuynia cordata 'Chameleon

Hoe deze door mij bejubelde dame heet?

Het is de Houttuynia cordata 'Chameleon'.


Houttuynia komt van Martin Houttuyn een 18e eeuwse Nederlandse botanicus en arts, die als eerste deze plant vond en hem onderzocht. Dat gebeurde vroeger heel vaak dat een plant vernoemd werd naar z'n vinder. Cordata betekent hartvormig en verwijst naar z'n bladvorm. Vaak heb ik de vraag gesteld gekregen waarom alle planten- en dierennamen toch altijd in het Latijn moesten.

Dat komt omdat men in welke uithoek van de wereld dan ook kan opzoeken om welke plant of dier het gaat. Voorbeeld:   ergens in de binnenlanden van Nederland heet bijvoorbeeld de Haagwinde:  Pispotje,  in Frankrijk de Liseron. Maar zoek je op de wetenschappelijke naam Calystegia sepium, dan kan iedereen op deze aardbol weten dat het om de Haagwinde gaat. En dat is wel zo handig! En dat geldt dus  voor alle planten en dieren.

lees ook mijn eerder geschreven tuinblogs 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Beplanting

Prachtige Deschampsia pollen - De schoonheid van onze tuin voor jou!

In onze weelderige tuin groeit een overvloed aan prachtige Deschampsia cesp. Goldtau, met gouden pluimen die het hele jaar door schitteren. Deze onderhoudsarme planten trekken diverse dieren aan. We verkopen 10 pollen voor slechts 40,-. Een kans om jouw tuin te verfraaien. Neem contact op en geef je tuin een natuurlijke make-over!


Beplanting

Hortensia soorten die lang bloeien

De hortensia 'Forever and Ever' is een langbloeiende hortensiasoort. De meeste hortensia planten geven bloemen op oud hout. De 'Forever and Ever' blijft echter bloemen geven van juni tot de eerste nachtvorst, zowel op oud als nieuw hout. Dus verkeerd snoeien is verleden tijd.


Door Tuindingen

Beplanting

Akelei een echte tuinnomade

De akelei is een geweldige vaste plant voor tuinliefhebbers die op zoek zijn naar iets bijzonders. Het is alsof de natuur een klein feestje heeft georganiseerd in de vorm van deze kleurrijke plant. Met zijn charmante bloemen voegt de akelei een vleugje speelsheid toe aan elke tuin.


Door Tuindingen

Beplanting

Betoverende Bluebells: prachtige boshyacinten in het voorjaar

Ontdek de betoverende schoonheid van de Bluebell, ook wel bekend als de boshyacint. Deze bloem, met zijn klokvormige bloemen in intense blauwe tinten, creƫert een sprookjesachtige sfeer in bossen, weiden en tuinen. Leer meer over de Bluebell en zijn bloeitijd in het voorjaar.


Door Jan de B

Beplanting

Een beplantingsplan maken? Zo doe je dat in 5 stappen

Een beplantingsplan voor je nieuwe tuin maken? Of je tuin opfrissen met nieuwe planten? Met een goed beplantingsplan weet je zeker dat jouw project gaat slagen! Hier lees je in 5 stappen hoe je een beplantingsplan maakt


Beplanting

Forsythia

Verschillende soorten wanneer je goed kijkt.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox