Houttuynia cordata 'Chameleon'

08 Oct 2022 in Beplanting

Door Marie Mul



Al sinds jaren en dag wortelt er in mijn tuin een bijzondere plant, waar ik zeer gesteld op ben. Reden voor mij om haar maar eens in het zonnetje te zetten.

Ze is niet mooi, ze is prachtig! De charme die ze uitstraalt, heeft ze niet te danken aan haar bloemen, die klein van vorm zijn, vier zuiver witte bloemblaadjes hebben en na de bloei eindigen in een korte aar. En eigenlijk is het hiermee allemaal wel gezegd.

Nee, haar opvallende verschijning moet ze hebben van het bijna hartvormige blad, dat fris geel/groen gevlekt van start gaat. Eenmaal volwassen, ontwikkelen zich de meest wonderlijke schakeringen: van licht rose tot diep donkerrood en van licht geel/groen tot donkerder groen. En al dit moois zit ook nog aan een bordeauxrood stengeltje. Of je het geloven wilt of niet, geen blaadje is hetzelfde en dat nu is juist wat haar zo razend aantrekkelijk maakt. Maar.... dat is ze gelukkig niet voor iedereen, want noch de luizen, noch de slakken, noch andere hapgrage beestjes willen op haar landen en aan de schrans gaan.

En dat is maar goed ook, want daardoor is ze verzekerd van puntgave, onbeknabbelde bladrandjes. En da's toch ook niet niks.

Houttuynia cordata 'Chameleon

Hoe deze door mij bejubelde dame heet?

Het is de Houttuynia cordata 'Chameleon'.


Houttuynia komt van Martin Houttuyn een 18e eeuwse Nederlandse botanicus en arts, die als eerste deze plant vond en hem onderzocht. Dat gebeurde vroeger heel vaak dat een plant vernoemd werd naar z'n vinder. Cordata betekent hartvormig en verwijst naar z'n bladvorm. Vaak heb ik de vraag gesteld gekregen waarom alle planten- en dierennamen toch altijd in het Latijn moesten.

Dat komt omdat men in welke uithoek van de wereld dan ook kan opzoeken om welke plant of dier het gaat. Voorbeeld:   ergens in de binnenlanden van Nederland heet bijvoorbeeld de Haagwinde:  Pispotje,  in Frankrijk de Liseron. Maar zoek je op de wetenschappelijke naam Calystegia sepium, dan kan iedereen op deze aardbol weten dat het om de Haagwinde gaat. En dat is wel zo handig! En dat geldt dus  voor alle planten en dieren.

lees ook mijn eerder geschreven tuinblogs 


0
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Er zijn nog geen reacties.
Beplanting

Helleborus

Helleborussen in de tuin


Beplanting

Sneeuwklokjes: duizenden door vroege hommels bezochte bloemetjes de lente in optima forma.

Sneeuwklokjes bloeien wit, de wetenschappelijke naam van het gewone sneeuwklokje bevestigt dit. Galanthus is Grieks voor melkwitte bloemen en nivalis betekent: wit als sneeuw. Trouwens, eigenlijk zijn deze bloemetjes niet wit, maar kleurloos. Lucht weerkaatst het invallende licht in alle richtingen, waardoor wij het als wit waarnemen. Als je sneeuw samenperst, krijg je ijs. Fijngeknepen sneeuwklokjesbloemblad is doorzichtig, glashelder, doordat de belletjes lucht tussen de bladcellen weg zijn geperst.


Door Tuindingen

Beplanting

Sneeuwklokjes startsein voor het nieuwe tuinseizoen

Sneeuwklokjes zo mooi en zoveel keuze. De echte galanthofiel steekt er al zijn tijd in.


Door Tuindingen

Beplanting

Een tuin vol herinneringen - bijzondere Dijktuin van Dick en Ineke.

Op de plek waar vroeger de geiten naast de groentetuin, de dijk kort graasden is een bijna sprookjesachtige tuin gecreëerd met een hele persoonlijke signatuur… kunst en een vleugje magie!


Door Roel

Beplanting

Opvallende plantencombinaties in de moderne tuin

Voor het maken van goede plantcombinaties vormen gemeenschappelijke groeiplaatseisen een belangrijke basis. Wat in de natuur geldt, kan ook worden toegepast in tuinen en plantsoenen.


Door Tuindingen

Beplanting

Schaduwplant soorten

Nu zullen sommige mensen af ​​en toe de term "schaduwplanten" gebruiken om grote planten te beschrijven die schaduw geven, zoals een meerstammige heester die een border overschaduwd of een parasolboom die schaduw geeft aan het terras. in dit blog gaan we het hebben over planten die in de schaduwrijke tuin of border het naar hun zin hebben.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox