Haagplanten, waarvan ik wist dat hij hoog op de lijst van mijn hongerige merel staat.

08 Oct 2022 in Diervriendelijke tuinen

Door Marie Mul

Afbeelding bij Haagplanten, waarvan ik wist dat hij hoog op de lijst van mijn hongerige merel staat.


Het moet zo'n jaar of 20 geleden zijn dat ik een bijna kaal stekje van 15cm met 4 blaadjes en 2 besjes eraan mee naar huis nam en in de grond stak met de bedoeling dat het zou uitgroeien tot een gezellige, mooie, mollige haag van cotoneaster. 

Ja, die met die rode besjes, waarvan er vele soorten bestaan en waarvan ik wist dat hij hoog op de lijst van mijn hongerige merel staat. 

Haagplanten, besjes, eetbaar, diervriendelijk

Inmiddels is dat kleine stengeltje uitgegroeid tot een heuse volwassen -zeg maar rustig- dikke haag van zo'n 10 meter lang en met een heupomvang van zo'n kleine meter. Zijn stengels zijn ondertussen veranderd in arm- en beendikke takken die door de jaren heen steeds langer en langer worden. Hij wordt een paar keer per jaar gesnoeid en geeft eerst een zee van nietige onbeduidend witte bloemetjes om ons daarna jaarin, jaaruit elke keer weer opnieuw blij te maken met al die vurig rode besjes. En dat een haag lang. Ik kan niet meer tellen hoeveel mensen er voor die haag gestaan hebben om die rode gloed te bewonderen. 

Haagplanten, besjes, eetbaar, diervriendelijk

Maar wat ik eigenlijk helemaal heerlijk vind om te zien is, dat mijn musjes die haag gebruiken als het regent, bij gevaar als de kat langs komt of een overvliegende roofvogel, of gewoon maar om uit te rusten, of om te zonnen of om in weg te kruipen. En last but not least komen de merels. Maar dat leidt niet altijd tot gezelligheid. Op het territoir van de een, wordt de ander geweigerd. Maar wat als je met zn drieën zin hebt in zon sappig besje en de eigenaar vindt dat niet echt een goed idee. Dan heb je oorlog. Er wordt geschreeuwd en gescholden - op z'n merels dan- , en voor je het weet heeft hij het pleit gewonnen en kan weer ongestoord verder. Wat ik me als mens nou wel eens heb afgevraagd is - misschien natuurlijk knettergek- zou zo'n merel nou ook iets proeven, want hij slikt dat besje weg als een pilletje. Dan proef je toch niet of hij lekker zoet is of bitter of te zuur of niet om aan te vreten. Nou ja, antwoord krijg ik hier natuurlijk nooit op, dat weet ik wel, maar toch denk ik dat elke keer als ik hem zie: hap-slik-weg. Lieve mensen, dat kleine stekje heeft me al zoveel vreugde bezorgd en daarom deel ik deze lijvige dame graag met julie. 

Waarom dame? Omdat ze van die brede heupen heeft!


3
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Joanne Avatar

Joanne 1 jaar geleden
Welke cotoneastersoort is voor de haag gebruikt?


Marie Mul Avatar

Marie Mul 1 jaar geleden
Hallo Joanne, dank voor je reactie. Het gaat hier om de Cotoneaster Horizontalis. Hoop dat je hier wat aan hebt. Groetjes Marie


Roel Avatar

Roel 1 jaar geleden
Bedankt voor het delen Marie. Leuk omschreven


Diervriendelijke tuinen

Creëer een bijenvriendelijke waterdrinkschaal

Bijen spelen een essentiële rol bij bestuiving en zijn cruciaal voor de voortplanting van bloemen en de productie van voedselgewassen. Maar wist je dat bijen ook dorst hebben? Deze eenvoudige doe-het-zelfoplossing biedt bijen een droge en comfortabele plek om te landen en te drinken.


Door Marjo.H

Diervriendelijke tuinen

Rommelhoekjes in de tuin

Ik haak even aan bij de veelbesproken diervriendelijke manier van tuinieren. Ik vind het een zegen dat de tuin niet meer opgeruimd hoeft te zijn.


Diervriendelijke tuinen

Huisdier haren niet geschikt als nestmateriaal voor vogels

LET OP: Huisdier haren liggen toch iets gevoeliger dan je zou verwachten.


Door Liss

Diervriendelijke tuinen

27 - 28 - 29 januari 2023 tellen we de tuinvogels - herkenningstool snel en makkelijk alle (tuin)vogels

Het is bijna zover. Volgende week vindt wederom de jaarlijkse nationale tuinvogeltelling plaats


Door Tuindingen

Diervriendelijke tuinen

Mol in de tuin

Bespaar jezelf en de mol een hoop ellende en lees dit eens.


Door Jan de B

Diervriendelijke tuinen

Haagplanten, waarvan ik wist dat hij hoog op de lijst van mijn hongerige merel staat.

Het moet zo'n jaar of 20 geleden zijn dat ik een bijna kaal stekje van 15cm met 4 blaadjes en 2 besjes eraan mee naar huis nam en in de grond stak met de bedoeling dat het zou uitgroeien tot een gezellige, mooie, mollige haag van cotoneaster.


Door Marie Mul

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox