Eekhoorns in je tuin: Tips om ze te lokken

15 Mar 2024 in Diervriendelijke tuinen
Afbeelding bij Eekhoorns in je tuin: Tips om ze te lokken


Eekhoorns in de tuin.

Met het ontluiken van de lente zien we de charmante eekhoorn weer steeds vaker in onze tuinen en bossen. De gewone of rode eekhoorn, Scularis vulgaris, is de soort die in Nederland voorkomt en met zijn speelse capriolen en levendige persoonlijkheid weet hij al snel de harten van tuinliefhebbers te veroveren.

Hoewel eekhoorns voornamelijk in de vroege ochtend of late middag in het bos te spotten zijn, zijn er ook gebieden in Nederland waar ze regelmatig in tuinen verschijnen. Vooral in Drenthe, Overijssel, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg zijn ze vaak te zien, maar zelfs in de duinen van Noord- en Zuid-Holland kunnen ze soms opduiken.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, houden eekhoorns geen winterslaap. Ze zijn wel minder actief in de winter vanwege het schaarse voedselaanbod. Om deze periode door te komen, leggen ze een wintervoorraad aan door extra veel te eten en voedsel te verstoppen in holle bomen of onder de grond. Een goed reukvermogen helpt ze hun verstopte lekkernijen terug te vinden.

Eekhoorn in de tuin - eekhoornhuis - eekhoornvoer - eekhoorn -

Eekhoorn vriendelijke tuininrichting

Wil je deze roodharige tuinbezoekers aantrekken, dan is het belangrijk om je tuin eekhoornvriendelijk te maken. Zorg voor beschutting in de vorm van loof- en naaldbomen, struiken, en wat rommelige hoekjes met takken en bladeren. Maar zelfs als je geen bomen hebt, kun je eekhoorns lokken met een smakelijk feestmaal. Bied ze grove zaden, naturel noten zoals walnoten, hazelnoten en pijnboompitten, vers water en stukjes fruit en groente zoals komkommer en wortel aan. Vers voedsel heeft de voorkeur, en het is belangrijk om nooit bereid voedsel te geven.

Wist je dat eekhoorns ware acrobaten zijn? Ze kunnen voederbakjes openmaken, over touwen en dunne takken lopen, tussen boomtoppen springen en zelfs over een boom naar boven en beneden manoeuvreren. Hun staart dient als evenwichtsorgaan en om zich op te vangen bij een eventuele val.

Als je echt wilt investeren in een eekhoornvriendelijke tuin, overweeg dan het ophangen van een eekhoorn nestkast. Deze kunnen dienen als een veilige plek voor de eekhoorns om te rusten, leven en nestelen. Plaats de nestkasten op minimaal 4 meter hoogte, bij voorkeur niet gericht naar het zuidwesten of westen om te voorkomen dat regen de ingang binnendringt.

Met een eekhoorn in de tuin haal je niet alleen een speels en levendig dier binnen, maar ook een bron van voortdurende verrassingen en bewondering voor de natuurlijke acrobatiek die deze kleine wezentjes vertonen.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Diervriendelijke tuinen

Creëer een takkenril voor biodiversiteit: tips en materiaal

Ontdek hoe je met een takkenril een diverse dierenwereld in je tuin aantrekt. Lees onze handige tips en bekijk het benodigde materiaal voor succes. Vergroot biodiversiteit, trek vogels, egels, hagedissen en padden aan.


Door Tuindingen

Diervriendelijke tuinen

Creëer een bijenvriendelijke waterdrinkschaal

Bijen spelen een essentiële rol bij bestuiving en zijn cruciaal voor de voortplanting van bloemen en de productie van voedselgewassen. Maar wist je dat bijen ook dorst hebben? Deze eenvoudige doe-het-zelfoplossing biedt bijen een droge en comfortabele plek om te landen en te drinken.


Door Marjo.H

Diervriendelijke tuinen

Rommelhoekjes in de tuin

Ik haak even aan bij de veelbesproken diervriendelijke manier van tuinieren. Ik vind het een zegen dat de tuin niet meer opgeruimd hoeft te zijn.


Diervriendelijke tuinen

Huisdier haren niet geschikt als nestmateriaal voor vogels

LET OP: Huisdier haren liggen toch iets gevoeliger dan je zou verwachten.


Door Liss

Diervriendelijke tuinen

27 - 28 - 29 januari 2023 tellen we de tuinvogels - herkenningstool snel en makkelijk alle (tuin)vogels

Het is bijna zover. Volgende week vindt wederom de jaarlijkse nationale tuinvogeltelling plaats


Door Tuindingen

Diervriendelijke tuinen

Mol in de tuin

Bespaar jezelf en de mol een hoop ellende en lees dit eens.


Door Jan de B

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox