Creëer een takkenril voor biodiversiteit: tips en materiaal

15 Aug 2023 in Diervriendelijke tuinen

Door Tuindingen

Afbeelding bij Creëer een takkenril voor biodiversiteit: tips en materiaal


Wist je dat? Een takkenril is een ongelofelijke verrijking voor onze inheemse dierenwereld!

🦔 Het biedt onder andere leefruimte voor egels, vogels, hagedissen en padden. Je zult versteld staan van de hoeveelheid leven die zich daar met de tijd zal verzamelen!

Takkenril-snoeihout-schutting-levende-schutting-schuilplaats-nestplaats

Tips voor het creëren van de ultieme takkenril

  • Plaats 'm strategisch: Kies een plek waar dieren zich op hun gemak voelen, niet midden op het tuinpad waar je constant mensen voorbij ziet stappen.
  • Mix en match: Variatie is de sleutel. Grote, kleine, dunne en dikke takken zorgen voor een gevarieerde hotspot voor dieren.
  • Relax, maak het niet te netjes: Een beetje rommelig is juist goed! Dieren houden van avontuurlijke hoekjes en kantjes.

Welk materiaal gebruiken voor een takkenril

Voor een takkenril heb je een aantal dikke palen nodig, bijvoorbeeld onbehandeld kastanjehout, die je in twee evenwijdige rijen diep genoeg in de grond plaatst. De breedte van de ril kun je zelf bepalen. De lengte van de palen ondergronds is 1/3 van de bovengrondse lengte.

Hoe aan te leggen

De lengte van de ril is afhankelijk van de locatie en het beschikbare snoeihout. Ga uit van minimaal 2 tot 10 meter of zelfs nog langer.


Maak de ril maximaal 1,5 meter hoog. Zijn er veel takken, realiseer dan elders een tweede ril. Twee kleine rillen hebben meer waarde voor de natuur dan één grote.


Al het snoeihout van de struiken en bomen kan worden gebruikt. Het wordt afgeraden om takken dikker dan 15 cm te gebruiken. Deze kunnen gebruikt worden als stookhout of blokken voor een bijenhotel.


Stapel de takken in de lengterichting, leg de dikkere takken onderin en de dunnere daarbovenop. Stort de takken niet los op elkaar, maar steek ze zo vast mogelijk in de hoop. Er kunnen meer takken in en de ril is steviger.

  • Werk de takkenril netjes af door ze tussen palen te klemmen. Het hout zakt goed in en verteert langzaam. Na een volgende snoeibeurt kan de takkenril worden aangevuld met vers snoeihout.

Een takkenril waardevolle toevoeging voor de permacultuur tuin

Wist je dat een takkenril ook wordt ingezet in de permacultuur? Dit is vanwege het feit dat een takkenwal op vele fronten biodiversiteit stimuleert en aantrekt. Want zoals gezegd maken naast vele vogels, ook reptielen, vlinders en andere insecten gebruik van deze natuurlijke omheining. Zelfs vele planten vinden er een plekje. De gedachte vanuit de permacultuur is dat een afrastering van takken en snoeihout een eigen ecosysteem vormt en nog productiever wordt als deze naast een ander ecosysteem staat, bijvoorbeeld een moestuin of vijver.

Een extra reden dus om aan de slag te gaan met je eigen takkenril! 🌳🏡🌿


0
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Er zijn nog geen reacties.
Diervriendelijke tuinen

Creëer een bijenvriendelijke waterdrinkschaal

Bijen spelen een essentiële rol bij bestuiving en zijn cruciaal voor de voortplanting van bloemen en de productie van voedselgewassen. Maar wist je dat bijen ook dorst hebben? Deze eenvoudige doe-het-zelfoplossing biedt bijen een droge en comfortabele plek om te landen en te drinken.


Door Marjo.H

Diervriendelijke tuinen

Rommelhoekjes in de tuin

Ik haak even aan bij de veelbesproken diervriendelijke manier van tuinieren. Ik vind het een zegen dat de tuin niet meer opgeruimd hoeft te zijn.


Diervriendelijke tuinen

Huisdier haren niet geschikt als nestmateriaal voor vogels

LET OP: Huisdier haren liggen toch iets gevoeliger dan je zou verwachten.


Door Liss

Diervriendelijke tuinen

27 - 28 - 29 januari 2023 tellen we de tuinvogels - herkenningstool snel en makkelijk alle (tuin)vogels

Het is bijna zover. Volgende week vindt wederom de jaarlijkse nationale tuinvogeltelling plaats


Door Tuindingen

Diervriendelijke tuinen

Mol in de tuin

Bespaar jezelf en de mol een hoop ellende en lees dit eens.


Door Jan de B

Diervriendelijke tuinen

Haagplanten, waarvan ik wist dat hij hoog op de lijst van mijn hongerige merel staat.

Het moet zo'n jaar of 20 geleden zijn dat ik een bijna kaal stekje van 15cm met 4 blaadjes en 2 besjes eraan mee naar huis nam en in de grond stak met de bedoeling dat het zou uitgroeien tot een gezellige, mooie, mollige haag van cotoneaster.


Door Marie Mul

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox