Voeding en onderhoud borders

Door DCM Nederland - 25-11-2019 in Beplanting
0 reacties

bemestingadvies-grondtesten-vaste-planten-border

Het onderhoud van een vasteplantenborder

Ook uw vaste planten hebben voeding nodig, al hoeft u bij deze planten niet te overdrijven. Kies voor uw vaste planten daarom een degelijke voeding met een lange nawerking.

DCM Meststof Vaste Planten, Klimop & Bodembedekkers werkt traag en geeft schitterende resultaten. De zachte werking en de aangepaste samenstelling met kalium zorgen voor een rustige groei en sterke, compacte planten. Het extra magnesium in deze meststof geeft de bladeren een gezonde, diepgroene kleur.

  • Hogere vaste planten kunnen best gesteund worden. Breng de plantensteunen (beugels, bamboestokken, rijshout) in april, mei aan, vooraleer de planten hun maximale hoogte hebben bereikt. Riddersporen zijn planten die bijna altijd en overal steun nodig hebben.
  • Er zijn een aantal vaste planten die opnieuw bloeien wanneer ze na de bloei drastisch worden teruggeknipt. Dat is onder andere het geval met vele Geraniumsoorten, met Alchemilla en Delphinium.
  • Wanneer u vaste planten wilt verplanten en delen, dan doet u dat best in september of in de periode maart-april. Bij het verjongen snijdt u het oud, verhoute gedeelte weg en plant u de jonge delen opnieuw uit.
  • Het opschonen van uw vasteplantenborder doet u best op het einde van de winter of in het vroege voorjaar. De afgestorven stengels en het wegterend blad beschermen de planten in de winter immers tegen vorst. Ze houden een luchtlaagje vast en zorgen zo voor een natuurlijke bedekking.

Kleurrijke-vaste-planten-border

Vaste planten geven je tuin kleur

Met vaste planten kan u prachtige borders aanleggen. De keuze is nagenoeg eindeloos. Over het algemeen vragen ze weinig onderhoud. Vele van die vaste planten zullen bovendien goed hun mannetje staan in de schaduw. Met vaste planten is het dus verrukkelijk tuinieren.

Vaste planten worden heel vaak in pot geleverd en kunnen dus in principe het hele jaar door geplant worden. Toch zijn het voorjaar en de vroege herfst de beste plantperiodes. Als u vaste planten gaat kopen, let dan vooral op de kwaliteit. Een goede plant is gedrongen, uiterlijk gezond en heeft de pot goed doorworteld.

Zuurminnende of kalkminnende planten

De specifieke wensen van de planten in je tuin zijn vaak erg verschillend. Bij de aanplanting en verzorging van je planten, sta je hier best even bij stil. Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk om de zuurtegraad (pH) van je bodem te kennen en vooraf te weten of je planten een kalkrijke bodem vragen of een zure.

Kalkminnende planten = regelmatig bekalken

Kalkminnende planten gedijen het best in een bodem met een zuurtegraad (pH) van 7 of hoger. Ze houden van een goed doorlatende, voedzame grond.

Is de pH van je bodem te laag, of met andere woorden, is de bodem in je tuin te zuur, dan zullen je kalkminnende planten de nodige voedingselementen niet optimaal kunnen opnemen, wat allerlei gebreksverschijnselen kan veroorzaken, zoals vertraagde groei, bladvergeling enz. Een te zure bodem kan je minder zuur maken door hem te bekalken. Aangezien de bodem van nature verzuurt, is een jaarlijkse bekalking met DCM Groen-Kalk® dan ook geen overbodige luxe. Je kalkminnende planten zullen je er in ieder geval dankbaar voor zijn, want op die manier verhoog je de pH van de grond.

Buxus is wellicht een van de meest populaire kalkminnende planten. Om het je kalkminnende planten bij de aanplanting helemaal naar hun zin te maken, ontwikkelde DCM een schitterende bodemverbeteraar, DCM Vivimus® Universeel. Deze veredelde humusbron verbetert de bodemstructuur en creëert de ideale omstandigheden voor een snelle inworteling.

Ook voor de verzorging achteraf, heeft DCM een aantal aangepaste meststoffen op punt gesteld. Met DCM Meststof Buxus (NPK 7-5-7 + 3 MgO) geef je je buxus een langwerkende voeding, verrijkt met magnesium en zeewierkalk voor een compacte groei en diepgroene blaadjes.

Meststoffen voor kalkminnende planten

DCM heeft ook voor een aantal kalkminnende planten meststoffen-op-maat. Zo heeft bijvoorbeeld de DCM Meststof Buxus een speciaal aangepaste samenstelling met kalk. Ook voor clematis en lavendel is er een aangepaste meststof beschikbaar.

Zuurminnende planten = grond regelmatig verzuren

Zuurminnende planten houden van een zure bodem, dit wil zeggen met een pH lager dan 5,5. Bij de aanplanting doe je er meestal goed aan om de bodem nog enigszins te verzuren. Door DCM Vivimus® Heide, Rhodo & alle Zuurminnende Planten in de plantput te mengen, zorg je voor een luchtige wortelomgeving met een zuurtegraad waarin zuurminnende planten zich opperbest voelen.

Om zuurminnende planten te bemesten, gebruik je DCM Meststof Rhodo, Hortensia & Azalea. Het is een zachtwerkende meststof met magnesium en ijzer voor een rustige groei, een rijke bloei en een mooie groene bladkleur. Bovendien zal deze meststof de bodem lichtjes verzuren.

Meststoffen voor zuurminnende planten

Bij een verkeerde pH van de grond vertonen zuurminnende planten vaak lichtgroene of zelfs gele bladeren door bijvoorbeeld ijzergebrek. Naast het corrigeren van de zuurtegraad kan ook een aangepaste bemesting met ijzer dit probleem helpen oplossen. DCM heeft voor de meest voorkomende zuurminnende planten speciale meststoffen ontwikkeld die aangepast zijn aan de specifieke behoeften van deze groep planten.

Elke plant heeft zo zijn lievelingsgrond

De aard van de bodem bepaalt voor een deel hoe je tuiniert en welke planten er vlot groeien. Er zijn namelijk drie soorten planten: zuurminnende, pH-neutrale en kalkminnende. Iedere plant heeft dus een favoriete zuurgraad (pH) om op te groeien. Is een pH voor een plant te hoog of te laag, dan verloopt de opname van voedingselementen niet optimaal. Gelukkig kun je de zuurgraad van de grond beïnvloeden om zo elke plant een ideale voedingsbodem te geven. DCM helpt je hier graag bij.

Doe de PH-check op onze website > PH-wijzer

 

 

1 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions