Tiarella / Schuimbloem

Door tuin.fr.gr - 17-6-2020 in Vaste planten
0 reacties

Tiarella / Schuimbloem
Tiarella / Schuimbloem

Het is een bladhoudende, wintervaste vaste plant met groen blad, vaak gemarkeerd met donkere bladmotieven en daar bovenop clusters van meestal witte, maar ook roze bloempluimen in het voorjaar.
De bloemen staan in fragiele pluimen langs een opgerichte stengel. Afhankelijk van de soort zijn bloemstengels twintig tot dertig centimeter lang.
Het is een bodembedekker gedurende de zomer. Al voor het begin van het najaar verkleurt het blad naar purperrood. In de winter is het blad verdwenen of blijft in een oranjerode kleur achter. In de zomer is het blad lichtgroen. De bladen zijn gelobd, getand en licht behaard.
Plantvoorschriften algemeen
Het is een rijk bloeiende plant, buitengewoon goed te gebruiken in schaduwrijke situaties, Liefst nooit in de volle zon.
Het is van nature een bosplant met een voorkeur voor vochtige, rulle bosgrond.
Plant deze soort op een onderlinge afstand van dertig centimeter. In een grote groep of als een tapijt uitgeplant onder heesters doet de schuimbloem het prima.
De meeste variëteiten breiden zich door middel van worteluitlopers zelf uit.
Andere zijn dan weer polvormend.
T. cordifolia is de meest aangeplante soort in onze tuinen. 

bodembedekkende bloeiende vaste planten die onkruid onderdrukken


Onderhoud
Tiarella groeit vanuit een wortelstok. Deze bodembedekker kan je jarenlang ongemoeid (ongesnoeid) zijn gang laten gaan. Uitlopers die te ver uitdijnen wegsnoeien en opruimen. Deze planten terug inknippen om compacte planten te behouden of om nieuw jong blad te laten vormen (esthetisch). Na een tijd kunnen de planten onregelmatig in hoogte uitgroeien. Daarom regelmatig bijknippen om de planten lager en gelijkmatiger te houden.
Te oud geworden en rommelige planten kunnen eens teruggesnoeid worden tot 5-10 cm boven de grond.
De plant is gemakkelijk te vermeerderen door scheuren in de late herfst.
Ziekten:
Tiarella cordifolia heeft de neiging na enkele jaren weg te kwijnen door een te droge (warme) standplaats of bij gebrek aan kalk (een te zuur geworden standplaats, bijvoorbeeld door het gebruik van boomschors). Geef jaarlijks in het najaar een kleine gift kalk.
Enkele soorten:
De cordifolia's breiden zich uit door middel van worteluitlopers, blad verkleurd in het vroege najaar naar purperrood en verdwijnt in strenge winters.
De wherryi daarentegen maakt geen worteluitlopers, is groenblijvend in de winter maar verkleurt naar roodachtig/bronskleur.
 

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions