De juiste manier om aardbeien te stekken

Door HelemaalRonald - 5-10-2020 in Moestuinen
2 reacties

De juiste manier om aardbeien te stekken

Aardbeien stekken

Een aardbei bloeit en geeft aardbeien (als het goed is) en zodra de aardbeien er af zijn gaat de plant lange stengels maken die we lopers noemen. Aan deze lopers groeien een heleboel jonge plantjes wat weer nieuwe aardbei planten worden. Ik zie in de verschillende facebook groepen waar ik in zit dat mensen deze nieuwe plantjes weer in potjes zetten en denken dat ze zo een goede aardbei plant gekweekt hebben. Op deze maniet kweek je wel nieuwe planten maar elke keer een slechtere variant dan de moederplant. Dit kom omdat de plant zijn energie heeft gegeven aan aardbeien maken en eigenlijk op is voor dat jaar.

De Plant kan dus geen goede stekken geven als deze al aardbeien heeft gegeven dat jaar.


Hoe stek je de aardbeiplant goed?

Als je goede en sterke stekken wilt kweken dan moet je er dus voor zorgen dat de plant maar 1 taak heeft dat jaar, stekken maken. Dat wil dus zeggen dat je van de plant die je wilt gaan stekken de bloemen er uit knipt zodat de plant goed gaar groeien en groot en sterk word. De plant zal dan ook extra veel lopers gaan maken met plantjes want een plant wil zich voortplanten. Deze stekken zijn enorm goede stekken die ook weer zorgen voor een enorme opbrengst, in aantal en in formaat van de vrucht.

Je kunt de stekjes meteen in de grond zetten of in een potje poten maar voor het poten van de stekjes heb ik nog een paar tips voor je om ze goed op weg te helpen.

Knip de wortels af tot 3 cm

Doordat je de wortels af knipt stimuleer je de plant om snel nieuwe wortels te maken. Die heeft de plant nodig want wat er boven aan zit aan blad moet er ook zeker als wortel aan zitten om genoeg vocht op te nemen.

Knip het blad af

Doordat je de wortels afgeknipt hebt heeft de plant minder blad nodig en dat is heel goed. Een plant verdampt water door de bladeren en extra blad vraagt dus veel vocht. Doordat je het blad en de wortels terug knipt kan de plant rustig een nieuwe start maken op zijn nieuwe plek in het tempo dat past bij de omstandigheden waarin de plant staat.

Zet 3 stekjes bij elkaar

In de winkel koop je altijd mooie volle planten. Dat komt omdat er meerdere stekjes in een potje staan. Ik zet altijd 3 in een pot 9 en zo krijg ik volgend jaar een mooie plant die in elk tuincentrum in een mum van tijd verkocht zou zijn.

Zet de plantjes zo koel mogelijk

Aardbeienplanten zijn winterhard en ze hebben dus echt die koude periode nodig om goed te kunnen groeien. Als ze in potjes staan kun je ze een beetje beschermd weg zetten want als de aarde te nat word en het gaat vriezen dan word het 1 klomp ijs maar in de volle grond hebben ze daar geen last van. Een aardbeiplant kan -20 graden makkelijk hebben in de volle grond. Doordat ze koel staan groeien ze ook gedrongen en krijg je minder lange planten. Als ze te warm staan starten ze ook te vroeg met groeien waardoor je kans hebt dat het blad er toch weer af vriest en dan moet hij weer helemaal opnieuw beginnen.

In de onderstaande video laat ik precies zien hoe ik de aardbeien stek.

 

Heb je nog vragen over aardbeien stekken? stel ze dan hier onder!!

Of stuur me een berichtje via:

Instagram:  HelemaalRonald

Facebook:  Facebook

En natuurlijk kun jij je gratis en zonder verplichtingen abonneren op mijn youtube kanaal zodat je elke week een nieuwe moestuin video kunt zien.

Abonneer gratis op mijn YouTube kanaal

 

1 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.


HelemaalRonald 10-10-2020
ligt voor pampus in het gras
Marie Mul schreef op: 6-10-2020 07:49:44

Hallo Ronald,

Wat een leuk informatief blog heb je geschreven. Maar ik heb nog een vraag. Heb ik het nu goed begrepen dat jij met die moederplant verder gaat om te stekken en niet om te oogsten. En van die kinderen straks wel oogst?

Alvast dank voor je antwoord.

Groene groet, Marie Mul (ook een blogster bij Tuindingen)

Klopt helemaal. 

De moederplant gebruik ik 2 jaar voor het stekken. Ik kies hierveer de grootste en gezondste plant uit di eik hier voro gebruik zodat die eigenschappen ook worden meegegeven aan de baby`s  :) 

Na 2 jaar is de plant eigenlijk "op" en zoek ik eer een nieuwe uit om te gebruiken als stek plant 


Marie Mul 6-10-2020
zet de spinnetjes buiten

Hallo Ronald,

Wat een leuk informatief blog heb je geschreven. Maar ik heb nog een vraag. Heb ik het nu goed begrepen dat jij met die moederplant verder gaat om te stekken en niet om te oogsten. En van die kinderen straks wel oogst?

Alvast dank voor je antwoord.

Groene groet, Marie Mul (ook een blogster bij Tuindingen)


De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions