Rudbeckia ( Meerjarigen) - Zonnehoed

17 Jun 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Rudbeckia  ( Meerjarigen) - Zonnehoed


Tot het plantengeslacht Rudbeckia behoren zowel een- en tweejarige planten als ook vaste planten. Op deze pagina worden de vaste planten besproken.
Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ is een uitbundige bloeier. De grote oranjegele bloemen hebben een bolvormige, zwartbruine schijf in het midden. De planten worden maximaal 80 cm hoog. Rudbeckia lacinata ‘Goldball’ daarentegen, kan tot 2 m hoog worden en heeft dicht gevulde, bolvormige bloemen. Een prachtige plant voor een landelijke tuin. Rudbeckia nitida ‘Herbst sonne’ kan eveneens 2 m hoog worden. De omgeslagen, enkelvoudige bloemen doen aan parachutes denken. Alle soorten en rassen van deze vaste planten groeien sterk en worden spoedig omvangrijke struiken.
 
De bloemkleur is geel+zwart en de bloeitijd is van ca. augustus tot en met oktober. De bladeren zijn groen en ongeveer 25 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 60 cm. Verdraagt een temperatuur tot -30 gr. C. De geadviseerde plantafstand is 33 cm. (7-9 st. per m2.)
Plantvoorschriften algemeen
Koop stevige, jonge planten. Ze mogen best al wat groter zijn, zolang ze maar een compacte vorm hebben. Jonge rudbeckia's kunt u vanaf maart/april planten. Verrijk de grond van tevoren met compost of verteerde mest.
Volle zon. Rudbeckia's hebben ten minste zes uur directe zon per dag nodig om tot stevige en gezonde planten op te groeien. Doorlatende, voedselrijke grond.
Onderhoud
Strooi voor de bloei een kleine hoeveelheid van een volledige meststof om de planten en werk dit door de aarde. Hoge planten hebben ondersteuning nodig. Geef bij droogte rijkelijk water. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen.
Hoge soorten en rassen snoeit u in het late najaar tot 15 cm terug. Verdeel daarna compost om de planten.
Schud na een regenbui het water van de bloemen, zodat het gewicht de dunne stengels niet al te zeer belast
Ziekten
Bladaaltjes boren zich in de bladeren en laten daarbij vraatgangen en bruine vlekken achter. Verwijder en vernietig de aangetaste bladeren. Gooi deze bladeren in geen geval op de composthoop. Bij een ernstige aantasting hebt u helaas een insecten dodend middel nodig.

FOTO: Rudbeckia fulgida goldstorm
Bladverliezende vaste plant met een polvormende habitus en lancetvormige tot elliptische, getande, donkergroene bladeren. Deze zonnehoed bloeit van augustus tot oktober rijkelijk met donkere, goudgele bloemen met een diepbruin oog aan opstaande bloemstengels. Bladhoogte 30cm, met bloem 0.5-0.8 m.  De plant is goed winterhard


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox