Hoe krijg je diepte in een kleine tuin?


Door Tuindingen

Afbeelding bij Hoe krijg je diepte in een kleine tuin?


Een kleine tuin kan soms een uitdaging zijn om in te richten, vooral als je op zoek bent naar manieren om diepte te creëren en de ruimte interessanter te maken. Maar met een beetje planning en creativiteit kun je zelfs de kleinste tuin omtoveren tot een mooie en uitnodigende plek. In dit tuinblog delen we tips om je te helpen diepte te creëren in een kleine tuin. Door deze tips toe te passen kun je de ruimte optisch vergroten en een sfeervolle en unieke tuin creëren waar je van kunt genieten.

Hieronder vind je vijf stappen om diepte te creëren in een kleine tuin

kleine-tuininrichting-tips-idee-bestrating-wandel-paden

Stap 1: Start met je tuininrichting (schets en maak eventueel een moodboard)

Maak een schets van de beschikbare ruimte en bepaal waar je de belangrijkste elementen zoals paden, terrassen en planten/bomen wil plaatsen. Overweeg ook de zonlicht- en schaduwpatronen in de tuin en hoe je deze kunt benutten.

  • Meet de beschikbare ruimte: Meet de lengte en breedte van de tuin om een idee te krijgen van de beschikbare ruimte. Houd rekening met eventuele vaste elementen, zoals muren, schuttingen en bomen.

  • Bepaal het doel van de tuin: Bedenk wat je met de tuin wilt doen. Wil je een plek om te ontspannen, een speelplek voor kinderen of wil je groenten en fruit verbouwen? Het doel van de tuin bepaalt de uiteindelijke indeling en inrichting van de ruimte.

  • Maak een schets: Maak een schets van de tuin op schaal. Bepaal waar je de belangrijkste elementen zoals paden, terrassen en planten wilt hebben. Denk ook aan de zonlicht- en schaduwpatronen in de tuin en hoe je deze kunt benutten.

  • Kies de juiste planten: Kies planten die passen bij het klimaat en de bodem van je tuin. Denk ook aan de kleur, vorm en grootte van de planten. Plaats de planten op de juiste plekken in de tuin om een mooi geheel te creëren.

  • Bepaal de stijl: Bedenk welke stijl je wilt hebben voor de tuin. Wil je een strakke moderne tuin of juist een romantische cottage-tuin? De stijl van de tuin bepaalt de keuze van materialen, kleuren en planten.

tuininrichting-kleine-tuin-tips-ideeen

Stap 2: Kies planten die in verschillende hoogtes groeien.

Zo kun je bijvoorbeeld hogere planten achterin de tuin plaatsen en kortere planten vooraan. Door de juiste planten te kiezen kun je een belangrijke bijdrage leveren aan het creëren van diepte in je tuin. Het gaat hierbij niet alleen om de hoogte van de planten, maar ook om hun textuur, kleur en vorm. Door verschillende soorten planten te combineren, kun je een interessant en dynamisch geheel creëren. Hierdoor wordt je tuin niet alleen mooier om naar te kijken, maar trekt het ook meer dieren aan en draagt het bij aan een gezonde biodiversiteit. Kortom, de keuze van de planten is cruciaal bij het creëren van een mooie en uitnodigende tuin.

kleine-tuinen-diepte-stijl-inrichting

Stap 3: Maak gebruik van lagen in een kleine tuin.

Het gebruik van lagen is een manier om diepte te creëren in een kleine tuin. Door planten op verschillende hoogtes te plaatsen, ontstaat er visueel meer ruimte en dimensie in de tuin. Zo kun je bijvoorbeeld een border plaatsen  voor hogere planten, bodembedekkende planten daar weer voor plaatst . Ook kun je gebruik maken van verhoogde terrassen of trappen om hoogteverschillen te creëren. Door deze lagen te combineren met de juiste planten en decoratieve elementen, creëer je een interessante en uitnodigende tuin.

kleine-tuinen-inrichting

Stap 4: Gebruik spannende paden in een kleine tuin

Het toevoegen van paden in je tuin is niet alleen praktisch, maar kan ook helpen bij het creëren van diepte. Een pad kan als een visuele gids fungeren die het oog leidt naar verschillende delen van de tuin en daarmee diepte creëert. Je kunt ervoor kiezen om een kronkelend pad aan te leggen dat door de tuin slingert om zo de ruimte optimaal te benutten. Daarnaast kan je een pad aanleggen dat eindigt bij een speciaal element in je tuin, zoals een fontein, vijver of bloembed, om de aandacht te trekken en diepte te creëren. Kies voor een product dat past bij de stijl van je tuin, zoals kiezelstenen, grind, houtsnippers, tegels of beton.

kleine-tuin-groter-laten-lijken

Stap 5: Gebruik decoratieve elementen in een kleine tuin

Decoratieve elementen kunnen ook helpen om diepte te creëren in je tuin. Denk aan een spiegel die je achterin je tuin plaatst om de illusie te wekken dat er meer ruimte is. Een tuinornament of beeld kan ook helpen om de aandacht te trekken en diepte te creëren.

Waterpartijen: Een waterpartij zoals een vijver, fontein of waterval kan een uitstekende manier zijn om diepte te creëren in je tuin. Het bewegende water kan een visueel element toevoegen dat de aandacht trekt en de tuin interessanter maakt om naar te kijken.

Verticale elementen: Verticale elementen zoals een pergola, trellis of een muur met klimplanten kunnen ook helpen om diepte te creëren in je tuin. Door deze elementen te plaatsen in de achtergrond van je tuin, creëer je een visuele laag en een gevoel van diepte.

tuinieren-tuinontwerp-tips-kleine-stadstuinen

Om over na te denken bij de inrichting van een kleine tuin

Ligging van de tuin en de inrichting van de kleine tuin

De ligging van je tuin is van invloed op de hoeveelheid zonuren die je tuin krijgt. Over het algemeen geldt dat een tuin op het zuiden het meeste zonlicht krijgt en een tuin op het noorden het minste. Een tuin op het oosten krijgt vooral ochtendzon, terwijl een tuin op het westen vooral middag- en avondzon krijgt.

Schaduwplekken in een kleine tuin

Een schaduwplek onder een boom kan zorgen voor verkoeling tijdens warme zomerdagen en is daarnaast een ideale plek voor bijvoorbeeld een zitje. Als er geen boom in de tuin aanwezig is, kun je ook een schaduwdoek ophangen om schaduw te creëren. Het is verder aan te raden om niet te grote meubels aan te schaffen die teveel ruimte innemen. Kies liever voor kleinere tuinmeubelen, zoals een bistroset of een tuinbankje, die passen bij de grote van de tuin.

Terras en bestratingsmateriaal voor een kleine tuin

In een kleine tuin is het belangrijk om slim om te gaan met de beschikbare ruimte. Zo is het aan te raden om gebruik te maken van kleinere formaten tegels om het terras groter te laten lijken. Bijvoorbeeld, in plaats van grote terrastegels van 60x60 cm, kun je beter kiezen voor kleinere bestratingsmaterialen van 20 cm, waardoor je er 8 naast elkaar kunt leggen in plaats van 4. Dit zorgt voor een optische vergroting van de tuin en creëert de illusie van meer ruimte en breedte. Door slim om te gaan met bestratingsmaterialen kun je dus het meeste uit je kleine tuin halen en deze groter laten lijken dan hij werkelijk is.

 Creëer ruimte diepte met beplanting

Traditioneel worden borders aangeplant op grootte, waarbij de grote planten achterin en de kleinere planten, zoals bodembedekkers, vooraan worden geplaatst. In een kleine tuin kun je echter beter afwijken van deze traditionele aanpak om diepte te creëren. Door de wat grotere planten en struiken juist naar voren te halen, ontstaan er doorkijkjes en wordt de tuin interessanter om naar te kijken. Dit maakt het ook mogelijk om meer verschillende soorten planten in een kleine ruimte te gebruiken zonder dat het te druk wordt. Het is echter wel belangrijk om te zorgen dat de verschillende planten en struiken goed bij elkaar passen en elkaar niet overwoekeren. Zo kun je een mooie en uitgebalanceerde border creëren die past bij de grootte en stijl van jouw kleine tuin.

planten-die-een-natuurlijke-hoogte-aanbrengen-in-een-kleine-tuin

Het gebruik van weefplanten zoals de Verbena bonariensis kan zorgen voor een speels effect in de border. Deze planten hebben een luchtige uitstraling en creëren hoogte zonder dat ze teveel ruimte innemen. Zo kun je toch wat variatie aanbrengen in de border zonder dat het geheel te druk of rommelig wordt. Daarnaast zijn er nog meer weefplanten die hiervoor geschikt zijn, zoals bijvoorbeeld de siergrassen en varens. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de standplaats van de planten en hun groei- en bloeitijd, zodat je een mooie combinatie creëert.

Beperkingen benutten in een kleine tuin

Door de kleine ruimte heb je maar een klein oppervlak om veel verschillende soorten planten te laten bloeien. Het is belangrijk  bij de aanschaf van vaste planten altijd te kijken naar de bloeitijden en deze te verspreiden over de seizoenen. Je kunt ook juist kiezen voor langbloeiende vaste planten, zoals de Geranium Rozanne, die een enorm lange bloeitijd heeft van mei tot november. De Geranium Rozanne trekt veel insecten naar je tuin, wat bijdraagt aan een positieve tuinbeleving. 

Langbloeiende-vaste-planten-bodembedekkend-voor-kleine-tuinen

Onthoud dat het belangrijk is om creatief te zijn en verschillende elementen te combineren om diepte en interesse te creëren in een kleine ruimte. 

Met een beetje planning en aandacht kun je een prachtige kleine tuin creëren waar je het hele jaar door van kunt genieten.

Veel plezier met het inrichten van jouw kleine tuin!


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Wilma Avatar

Wilma 1 jaar geleden
De tips zijn op zich niet slecht, maar de foto's passen er totaal niet bij. De foto's zouden juist moeten illustreren wat het effect in een kleine tuin is. Ik heb voor een stadstuin een best ruime tuin, maar die is nog altijd flink kleiner dan de tuinen op de foto's. Het was geloofwaardiger geweest als de foto's in een tuin van 4x5m gemaakt waren


Dymph gerritsen Avatar

Dymph gerritsen 1 jaar geleden
In een kleine tuin kun je een kleine boom of struik op stam gebruiken om hoogte te creëren.
verbena is inderdaad leuk als weefplant maar kan zich flink uit zaaien.
Plant vroege bollen in potten die daarna weer voor een jarigen gebruikt kunnen worden.
.


Conny Suijkerbuijk Avatar

Conny Suijkerbuijk 1 jaar geleden
Sorry hoor, maar dit gaat niet over een kleine tuin! :Paden, terassen, waterpartijen! En dan die foto's! Met een kleine tuin moet je al creatief zijn wil je ergens een leuk terrasje met zitje kunnen realiseren.
Jammer, dit artikel. Hoe krijg je diepte in een tuin die toch al diep is? Misschien een ander artikel moeten schrijven of t artikel een andere kop geven.


Marjolein Avatar

Marjolein 1 jaar geleden
Sorry, maar de tuinen op de foto's zijn toch niet klein? Niet echt bruikbaar dus deze site. Kijk bij IKEA, daar zijn ze echt creatief omdat het om echt een beperkte ruimte gaat.


Tuindingen Avatar

Tuindingen 1 jaar geleden
Dag Marjolein. We zijn uitgegaan in de beschrijving van een stadstuin en hierop onze tips gebaseerd. We hebben diverse elementen uitgelicht welke toepasbaar zijn. Mocht je specifiek over je tuin vragen hebben hoe deze in te delen. Stel ze gerust op ons tuinforum en we geven je een gericht advies.


Afbeelding bij Hoe krijg je diepte in een kleine tuin?
Tuinontwerpers

Hoe krijg je diepte in een kleine tuin?

Een kleine tuin kan heel mooi en functioneel worden ingericht met de juiste keuzes van planten en materialen. Creëer een duidelijke structuur. Speel met hoogte. Kies de juiste planten. Maak gebruik van kleur en verschillende structuren.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Welke materialen kies je voor jouw tuin?
Tuinontwerpers

Welke materialen kies je voor jouw tuin?

Als ik door bijvoorbeeld een bouwmarkt loop zie ik overal verschillende materialen die gebruikt kunnen worden in de tuin. Elementen in de tuin kunnen gemaakt zijn van verschillende soorten materialen die de sfeer bepalen in jouw tuin, maar hoe welke materialen passen dan bij jou en kan je materialen ook combineren?


Afbeelding bij Welk doel heeft jouw tuin?
Tuinontwerpers

Welk doel heeft jouw tuin?

Het doel van de tuin bepaalt een groot deel van het ontwerp. Hoe de tuin gebruikt gaat worden is voor iedereen anders. Verschillende factoren hebben invloed op.


Afbeelding bij Tuinarchitect Oudolf
Tuinontwerpers

Tuinarchitect Oudolf

Bijzonder is dat Oudolf evenveel schoonheid ziet in een verwelkende herfsttuin als in een zomertuin in volle bloei.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox