Pulmonaria / Longkruid (soort)

17 Jun 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr



Longkruid, zoals Pulmonaria in de volksmond heet, is van oorsprong Europees. Deze plant wordt al sinds de Middeleeuwen gecultiveerd in Europa vanwege zijn (vermeende) medicinale eigenschappen.
Het zijn meerjarige vaste planten. Er zijn een stuk of 14 soorten beschreven.
Longkruid verfraait de tuin met trechtervormige, witte, blauwe of rode bloemen. Bijzonder aantrekkelijk is ook het zilverachtige blad.
Pulmonaria breidt ondergronds uit met behulp van korte rizomen, waardoor het een goede bodembedekker is. De langwerpige bladeren zijn behaard, groen of zilverig van kleur, vaak gespikkeld of gevlekt. De buisvormige bloemetjes kunnen wit, roze, violet of blauw zijn. Ze tellen vijf bloemblaadjes en staan met meerdere aan het uiteinde van de steel. Omdat het zo’n dankbare voorjaarsbloeier is, mag hij eigenlijk in geen enkele tuin ontbreken.
De bloeitijd is van ca. maart tot en met april. De bladeren zijn ongeveer 15 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 20 cm. Verdraagt een temperatuur tot -35 gr. C. De geadviseerde plantafstand is 30 cm. (8-11 st. per m2.)
Pulmonaria komt van nature voor op beschaduwde plaatsen, waar de grond rijk is aan organisch materiaal. Terwijl P. officinalis van kalk houdt, zal P. angustifolia het beter doen op zuurdere bodems (bossen en weiden). P. longifolia geeft dan weer de voorkeur aan kleigrond. Na een jaar of vijf kan het nodig zijn om de planten te scheuren en te herplanten. Het zijn sterke tuinplanten die weinig verzorging behoeven, op voorwaarde dat hun standplaats nooit uitdroogt. Enkel P. saccharata verdraagt meer zon. De andere moeten echt in de (half)schaduw
Plant longkruid groepsgewijs in uw tuin als vroege nectarbron voor bijen!
Pulmonaria saccharata is de bekendste soort. De planten hebben matgroene bladeren met opvallende, zilvergrijze vlekken. De kleur van de bloemen is aanvankelijk karmijnrood, in de uitbloeifase bleek violet. Er zijn echter ook rassen die in andere kleuren bloeien, bijvoorbeeld ‘Alba’ (wit), ‘Pink Dawn’ (roze) of ‘Frühlingshimmer’ (blauw). De populaire ‘Mrs. Moon’ valt op door duidelijk gevlekte bladeren en de lange, roodviolette bloemen.
Pulmonaria officinalis lijkt sterk op P. saccharata, maar is op alle punten wat bescheidener. Bekende rassen zijn ‘Sissinghurst White’ (wit), ‘Cambridge Blue’ (licht blauw) en ‘Rosea’ (roze).
Pulmonaria angustifolia is thuis in de vochtige bossen van Noord- en West-Europa en vormt dichte tapijten van groene bladeren. Uit roze knoppen verschijnen blauwe bloemen. Beproefde rassen zijn ‘Munstead Blue’, ‘Azurea’, ‘Mawson’s Variety’ en ‘Blaues Meer’.
Pulmonaria rubra heeft vanaf april steenrode bloemen boven tapijten van lichtgroene bladeren.
Plantvoorschriften algemeen
Longkruid is een plant voor het bos of de bosrand. Ze verdraagt geen sterke zon en houdt van koele, humusrijke grond. De planten zijn ideaal voor de doorgaans problematische zones onder hoge bomen of struiken, waar de meeste vaste planten zouden verkommeren. Longkruid is daar op z n plaats en vormt in korte tijd flinke zoden.
Koop in het voor- of najaar jonge longkruid-planten met krachtige wortels.
Halfschaduw tot schaduw. Longkruid reageert gevoelig op hitte in de zomer en op droogte. Losse, humusrijke grond. De planten geven de voorkeur aan koele, vochtige grond, die daarnaast rijk is aan organische materialen.
Onderhoud
Zomer: snij de bloemstengels na de bloei af. Verwijder dan ook de oudere bladeren om de groei van nieuwe te bevorderen. Houd de grond gelijkmatig vochtig.
Najaar: de planten breiden zich uit door kruipende wortelstokken. Het verdient aanbeveling om ze om de vier tot vijf jaar te delen. Een laag bladeren beschermt de planten tegen strenge vorst.
Ziekten
De planten breiden zich uit door kruipende wortelstokken. Het verdient aanbeveling om ze om de vier tot vijf jaar te delen. Een laag bladeren beschermt de planten tegen strenge vorst.

0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox