Phlox Paniculata / Vlambloem (soort)

17 Jun 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr



Phlox paniculata is een van de overbekende geurende tuinplanten.

Phlox paniculata heeft krachtige scheuten met lancetvormige bladeren. De platte bloemen met vijf bloembladeren staan in dichte, kegelvormige bloeiwijzen bij elkaar. Vooral ’s avonds verspreiden ze een eigenaardige geur die veel nachtvlinders aantrekt. Er zijn talrijke rassen verkrijgbaar. Deze zijn voor een deel nakomelingen van de zuivere soort en voor een ander deel door kruisingen met Phlox maculata ontstaan.
De oorspronkelijke Phlox was vlammend purperrood vandaar de Nederlandse benaming. De meeste soorten hebben een contrasterend oog.
Het is een gemakkelijk te houden plant, bloeit ieder jaar. Kan lang op dezelfde plaats blijven staan en komt trouw ieder jaar weer op.
Alle hieronder staande varieteiten zijn winterhard en bladverliezend. Ze hebben een rechtopgaande groeiwijze en donkergroene, getande, lancetvormige bladeren.

phlox-paniculata-vlambloem-soort-phlox-vlambloem

Bloeien tussen juli en september.

Eenkleurige bloemen: hebben ‘Dusterlohe’ (donker violette bloemen, vroeg, 90 cm), ‘Füllhorn’ (roze bloemen, vroeg, 80 cm), ‘Furioso’ (lilarode bloemen, middelvroeg, 100 cm), ‘Hochgesang’ (zuiverwitte bloemen, laat, 120 cm), ‘Le Mahdi’ (violetblauwe bloemen, middelvroeg, 70 cm), ‘Orange’ (oranjerode bloemen, middelvroeg, 80 cm), ‘Pax’ en ‘Fujiyama’ (beide zuiverwit, laat, 90 cm), ‘Sommerglut’ (rode bloemen, middelvroeg, 80 cm), ‘Starfire’ (rode bloemen, middelvroeg, 90 cm) en ‘Jules Sandeau’ (karmijn-roze bloemen, vroeg, 70 cm).
Tweekleurig bloemen:  ‘Dorffreude’ en ‘Bright Eyes’ (roze met rode bloemen, laat, 120 cm), ‘Kirmeslandler’ (wit met rode bloemen, laat, 120 cm), ‘Landhochzeit’ (roze met rode bloemen, middelvroeg, 100 cm), ‘Sternhimmel’(zacht violet met witte bloemen, middelvroeg, 80 cm) en ‘Wilhelm Kesselring’ (violet met witte bloemen, vroeg, 80 cm).
Phlox maculata heeft wat kleinere bloemen, die in langwerpige, cilindrische pluimen bij elkaar staan. De planten uit de Phlox Maculata Groep zijn ontstaan uit kruisingen met Phlox carolina. Zeer aan te bevelen zijn ondermeer ‘Mrs. Lingard’ (witte bloemen, vroeg, 80 cm, meeldauw resistent), ‘Omega’ (wit met rode bloemen, vroeg, 100 cm) en ‘Rosalinde’ (karmijnroze bloemen, middelvroeg, 100 cm).


Plantvoorschriften algemeen
De stralende kleuren van phloxen mogen eigenlijk in geen enkele tuin ontbreken. In borders met vaste planten zijn ze ideale, dominante planten. De lage rassen kunt u in het midden planten, de middelhoge en hoge passen beter op de achtergrond.
Koop in het najaar of vroege voorjaar compacte jonge planten met informatie over het ras, de hoogte en de kleur van de bloemen.
Zon - halfschaduw.
Humusrijke grond, goed doorlatend vruchtbare grond.
Op kalkrijke kleigrond doen ze het minder goed, daarom is het beter om dan tuinturf, compost of zand door de grond te mengen.
Op een zonnige plaats moet de grond voldoende vochthoudend zijn.
Let op: kunnen door veel vocht in de winter wegvallen.
Voorzie 6-9 planten/m2

phlox-Flox Bloemen-Tuin-Groententuin-Bloeien-Bloem

Onderhoud Floxen
In het voorjaar bemesten.
Als men de zwakkere stengels uitknijpt in het voorjaar kan men grotere bloemen verwachten.
Verwelkte bloemen verwijderen en uitdunnen om schimmel te vermijden
In het najaar de stengels tot de grond afknippen.
Steun voorzien als de planten alleen staan of niet omringd zijn door andere hogere planten.
 
Uitstel bloei Phlox.
Alle bloemstelen van hoge phloxen kunnen half mei / begin juni tot ongeveer de helft, tot net boven een blad teruggeknipt worden. Hiermee stel je de bloeitijd uit en de phlox zal later bloeien. Meestal 4 weken later. Een langere bloei van phlox verkrijg je door slechts een deel van de bloemstelen terug te knippen en een ander deel niet af te knippen. Ook dit moet half mei / begin juni gedaan worden, maar niet later.
 
Wie Phlox wil vermeerderen, kan de plant in het najaar scheuren of delen.
Wie vele jaren van zijn vlambloemen wil genieten, scheurt vlambloemen eens in minstens vier jaar.
Echte liefhebbers maken wortelstek in april.

Ziekten
De twee meest voorkomende problemen zijn: meeldauw en aaltjes.
Voor meeldauw, kan vochtige grond en wind tussen de planten dit al veel kan verhelpen.
Voor aaltjes: is de enige remedie de planten rooien en tenminste 2 seizoenen wachten om weer op dezelfde plek Phloxen te planten.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox