Oenothera / Theunisbloem (soort)

16 Jun 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr



Teunisbloem is een geslacht van zo'n 125 soorten eenjarige, tweejarige en vaste planten uit de teunisbloemfamilie.
Men gelooft dat de naam refereert aan de giftigheid van de plant die gebruikt kan worden om ezels en andere dieren te vangen. De Nederlandse naam teunisbloem is afgeleid van Sint Antonius van Padua, omdat de plant bloeit rond diens naamdag.
De tweejarige soorten zaaien zich sterk uit.
Bloeien normaal geel maar bestaan ook in het roze, wit en rood
Ze zijn eetbaar, zowel de knollen als de bloemen.
De bloemen zijn mooi in een salade, en zijn ook lekker van smaak.
Van veel soorten teunisbloemen openen de bloemen zich pas laat in de middag. Ze gaan weer dicht als de zon de volgende morgen verschijnt. De bloemen van de moderne rassen blijven echter de hele dag open.
Bij heet weer kunnen teunisbloemen ophouden met bloeien. Zodra het koeler wordt gaan ze er weer mee door.
Oenothera erythrosepala (Grote teunisbloem) is een tweejarige met grote bloemen en komt hier in het wild voor langs bossen en bermen. Worden erg hoog tot 150cm.
Ze bloeien één à twee dagen en sterven dan af, om plaats te maken voor nieuwe bloemen.
Oenothera biennis (Middelste teunisbloem) is een tweejarige waarvan er inmiddels verschillende variëteiten van bestaan voor de tuin.
Het is een veel voorkomende soort. Ze overwintert met een bladrozet op de grond en heeft vanaf juni 80-100 cm hoge scheuten met stralend gele, geurende bloemen, en wordt eveneens erg hoog 100/150cm.
Oenothera parviflora (Kleine teunisbloem) is een tweejarige en zaait zich fel uit. Bloemen zijn kleiner. Deze is zeldzamer dan de Grote teunisbloem.
De roodachtige stengels zijn behaard. Wordt erg hoog tot 150cm.
Oenothera speciosa is een vaste soort met roze bloemen en breidt zich uit via wortelstokken. Is eveneens geurig. Ze worden 30/50cm hoog.
Van deze soort bestaan verschillende variëteiten.
Hebben soms de neiging te woekeren.
Oenothera macrocarpa met haar 10 cm grote gele bloemen boven fluwelige bladeren. Na de bloei verschijnen er grote, gevleugelde vruchten met zaad.
Oenothera fruticosa en Oenothera fruticosa ssp. glauca, zijn beide vaste planten die tot 70 cm hoog kunnen worden. Kenmerkend zijn de bloeiwijzen van gele, 4 cm grote bloemen op aantrekkelijke roodachtige stelen. Vaak zijn ook de knoppen enigszins rood, bijvoorbeeld bij het beproefde ras ‘Fyverkeri’. H 40cm weinig of niet woekerend
Opvallende bloemen, bloemkleur geel.Bloei: juni / sept.
Zeer rijk bloeien de rassen ‘Hohes Licht’ en ‘Sonnenwende’.
Plantvoorschriften algemeen
Koop in maart of april vers zaad of jonge planten met groene bladeren en volle bladrozetten.
Zon - halfschaduw. Teunisbloemen bloeien en gedijen het best in de volle zon. In de schaduw groeien ze langgerekt en bloeien ze minder rijk. Doorlatende grond. Deze is bij voorkeur niet al te voedselrijk en mag zelfs enigszins droog zijn.
In mei en juni zaait u tweejarige teunisbloemen. Meng zaaiaarde en zand. Dek het zaad af met het substraat en houd het vochtig tot het kiemt. Zaailingen een keer verspenen, vanaf augustus planten.
Of zaai vroeg voorjaar binnenshuis. Dek het zaad af met 3 mm zaai aarde en laat het bij 21-24°C kiemen.
TIP: Zet het zaad van vaste planten gedurende twee weken in de koelkast. Dit bevordert het kiemen.
Onderhoud
Weinig onderhoud
Uitgebloeide bloemen verwijderen. Voor de vorst de scheuten inkorten en de planten met compost en takken afdekken.
De plant valt ook niet te scheuren, om meerdere planten te hebben, want ze heeft een pinwortel zoals alle teunisbloen
Ziekten
Teunisbloemen zijn goed bestand tegen ziekten en plagen
 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox