Monarda / Bergamot (soort)

16 Jun 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr



Bergamotkruid of Monarda is een van oorsprong Amerikaans plantengeslacht uit de familie van de lipbloemigen. Tot het geslacht Monarda horen zeker 17 verschillende soorten. De Monarda is van oorsprong terug te vinden in Canada en in het noorden van Amerika. Daar vindt men ze op vochtige plaatsen langs beken en rivieren waar ze het zeer naar hun zin hebben en erop los woekeren.
Vaste plant. Winterhard niet wintergroen.
H 80 cm br 45 cm polvormende plant - vermeerderd gemakkelijk - snijbloem
Tuinplant met lange bloeitijd en zeer decoratieve bloemen.
De Monarda valt in de tuin op vanwege de eigenaardig gevormde in kransen staande bloemen. Vrij speciaal daaraan is dat er vanuit het midden van zo'n bloemenkrans terug een stengeltje omhoog kan schieten waarop terug een kleinere krans met bloemen zal verschijnen. De sterk geurende bloemen trekken veel insecten aan zoals vlinders, bijen en vliegen. De bloemen staan aan stevige vierkante stengels.
De plant is tevens ook aantrekkelijk voor zijn sterk aromatische bladeren. Uit deze kan men olie persen. Deze olie ruikt hetzelfde als deze die men perst uit de schillen van de vruchten van de bergamotboom
Ook na de bloei nog zeer decoratief.
De plant is met zijn lange stengels ook zeer geschikt als snijbloem. Aangezien deze zeer lang houdbaar is kun je ze ook gebruiken om te bloemschikken.
Plantvoorschriften algemeen
Zon - halfschaduw.
Monarda's gedijen het best op een voedselrijke en vochthoudende bodem. Op een droge zandgrond zullen ze het echter ook goed doen. Als ze het echt naar hun zin hebben zullen ze zich al snel over de bodem verspreiden. Toch hoef je zeker geen schrik te hebben dat je de controle over deze plant zou verliezen want ze zijn door hun zeer oppervlakkig wortelgestel ook gemakkelijk uit te trekken.
Te vochtige bodems kunnen in de winter voor problemen zorgen.
Onderhoud
In de zomer vochtig houden, en in de winter beschermen tegen te veel vocht .
Na de bloei terugsnoeien
Na enkele jaren de plant delen, gooi het oude hart weg en plant de buitenste delen opnieuw. Indien dit niet gebeurt zal de bloei verminderen.
Ziekten
Spijtig genoeg zijn de meeste Monarda's gevoelig voor de meeldauwziekte. Tot op heden is er nog maar slechts één cultivar die meeldauwresistent is en dat is de rode Monarda 'Gardenview Scarlet'. bij al de andere soorten moet je preventief spuiten wil je uw planten vrij willen houden van meeldauw.
Foto's
Monarda 'Cambridge Scarlet'

Monarda 'Beauty of Cobham'

      


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox