Kniphofia / Vuurpijl / fakkellelie - Soort

29 May 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr



De Kniphofia is een geslacht van vaste planten met grasachtig of riemvormig groen blad. De buisvormige bloemen staan aan het eind van stevige stelen en wijzen recht de hemel in. De kleuren zijn meestal sprekend en helder, knallend en spetterend.
Er zijn vroeg- en laatbloeiers, lage (20cm) en hoge (250cm) soorten, éénkleurige en meerkleurige pijlen, bladhoudend of bladverliezend in de winter. Het kleurenspectrum varieert van groenig, wit, geel, zalm, oranje tot rood.
Het bekendst zijn de rassen, die in veel kleuren en verschillende hoogten worden aangeboden. Beproefde rassen zijn bijvoorbeeld ‘Alcazar’ (rood, 90 cm), ‘Canary’ (lichtgeel, 60 cm), ‘Fyrverkeri’ (oranjerood, 80 tot 100 cm), ‘Lemon Ice’ (zwavelgeel, 90 cm), ‘Royal Standard’ (geel met rood, 100 cm) en ‘Safranvogel’ (zalmroze, 80 tot 100 cm).


Kniphofia uvaria heeft dichte, knotsvormige bloeiwijzen, waarvan de gele kleur in rood overgaat. De planten worden ongeveer 100-120 cm hoog.


Kniphofia galpinii, een dwergvuurpijl, wordt slechts 60 tot 70 cm hoog en heeft slanke bloemen in oranje tinten.


Plantvoorschriften algemeen
Voorjaar: Koop grote, gezonde planten als u wilt dat ze nog in hetzelfde jaar bloeien. Kleinere planten doen dat pas het jaar erna.
Gedijt in droog heet klimaat. Plant liefst op een open plaats met veel zon in goed doorlatende grond en in de zomer veel water.
De vlezige, dikke wortelstok moet verticaal in het plantgat worden aangebracht. Ondiep spreiden van de wortels is het begin van wortelrot en langzaam afsterven.
Voor een goed effect zijn groepjes van minstens 3 planten nodig met een plantafstand van 45 cm.


Onderhoud
Als de bloei na een aantal jaren terugloopt in het voorjaar scheuren en de jongste delen in goed bemeste grond herplanten. Vermeerderen door delen, elk deel met minstens 3 groeipunten.
Geef de plant in de winter een winterdek om de kroon te beschermen.
Geef elk voorjaar een ruime gift organische meststof en vernieuw de mulchlaag om het vocht beter vast te houden.
Zomer: snij de uitgebloeide bloemen zo laag mogelijk weg om de lelijke stengels te vermijden.
Najaar: verwijder de dode bladeren aan de basis van elke plant, en leg een beschermende dikke mulchlaag 15cm boven de plant, markeer de plaats met een etiket .
Haal deze deklaag in het voorjaar terug weg als de groei begint.


Enkele soorten
Kniphofia uvaria nobilis
Matig winterhard. H 1 m en tot 60cm br. Het grasachtige blad wordt niet hoger dan 50 cm. Doorbloeiend.Bloeit van juli tot september.
Het blad sterft in de winter af. Matig snel groeiend.

Kniphofia royal standard
Kniphofia 'Royal Standard' moet in de winter afgedekt worden anders is de kans reeel dat Kniphofia 'Royal Standard' na een vorstperiode niet meer uitloopt.

Kniphofia alcazar
Deze vuurpijl is redelijk winterhard, lokt bijen en vlinders en is goed ziekteresistent.
Occasioneel last van slakken, zwarte luis en wortelrot.

Kniphofia little maid


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox