Hosta / Hartlelie (soort)

27 Sep 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Hosta / Hartlelie (soort)


Hosta of hartlelie is een geslacht van vijfentwintig tot veertig soorten uit de aspergefamilie. Het geslacht is inheems in noordoost Azië. De botanische naam wordt ook in het Nederlands gebruikt. Hosta’s zijn veruit de meest populaire tuin blad planten, én ze doen het ook erg goed op het terras.

Hosta’s met witte vlekken of strepen in hun blad groeien minder hard dan groene. Dat komt doordat ze minder chlorofyl of bladgroen hebben. Hosta’s zijn niet altijd groot. Je hebt geweldige minihosta’s zoals de blauwgrijze ‘Blue Mouse Ears’ of de geel- of witgestreepte ‘Frosted Mouse Ears’, ‘Holy Mouse Ears’ en ‘Teeny-weeny Bikini’ - alleen al voor de naam zou je die kiezen. Het blad wordt niet hoger dan 10 tot 20 cm.

Door al dat bladgeweld zou je haast vergeten dat hosta's ook bloeien. Sommige al vroeg, in juni, andere pas in augustus. De bloemen variëren van wit tot paars; sommige geuren zoet, zoals de prachtige, spierwitte bloemen van Hosta plantaginea.
De meest opvallende hosta? ‘Fire Island’, met wijnrode stengels en limoengroen blad.
De grootste? ‘Krossa Regal’ en ‘Sagae’: hun bloemen reiken makkelijk 1,5 m hoog.

Plantvoorschriften Hosta's
Meestal doen het overgrote deel van de hosta's het goed in de halfschaduw, sommige soorten kunnen in de volle schaduw of volle zon, maar dit zijn uitzonderingen. Krijgen ze te veel zon, dan worden de randen bruin en verbleken de bladeren. In het algemeen geldt de regel: hoe bonter het blad des te minder zon kan de plant verdragen. Gele of goudkleurige hosta's hebben meer zon nodig. Blauwe variëteiten houden hun kleur best in de schaduw.
Ze verkiezen een vruchtbare zware grond met een hoog humusgehalte. De grond moet vochtig zijn, maar doorlatend. Humusrijke grond wordt vaak op prijs gesteld. Het plantgat ruim genoeg maken. Bij het planten het plantgat aanvullen met de weggehaalde grond en een mulchlaag van organische meststoffen. Na het planten de grond nog geruime tijd vochtig houden.
Hosta's gedijen ook goed in potten. Een potgrond op basis van turf, kompost en klei houd de voedingsstoffen hier goed vast.
Na 5 jaar is een hosta helemaal volgroeid, en behoudt hij dat volume.

Onderhoud Hosta's 
Vragen doorgaans weinig onderhoud, een flinke mulchlaag stelt de plant op prijs.
De groei begint in maart, dus zorg ervoor de neuzen niet te beschadigen
Hosta's hebben graag organische mest. Een eerste bemesting in maart en daarna om de zes weken tot half augustus. Geef geen stikstofrijke meststof , dat bevorderd zacht en weelderig blad,
Verwijder tegen het eind van de zomer de verwelkte bladeren door ze aan de basis los te trekken.
Hosta's hebben ook behoefte aan voldoende water. De grond zou in principe steeds vochtig moeten blijven. In periodes van droogte is watergeven dan ook noodzakelijk. Zelfs al kan je de schade niet zien, vaak is deze ondergronds en blijft de plant het volgende jaar beduidend kleiner.
 
Verplanten - delen in lente bij het eerste uitlopen of in de winter. Een andere goede periode is augustus, bij droog weer en veel zon moeten de planten dan wel goed vochtig gehouden worden.
Haal de hosta uit de grond en verwijder alle grond rond de wortels via schudden of met de tuinslang. Scheuren is daarna de beste manier. Vermijd indien mogelijk het gebruik van snijwerktuigen.

Ziekten bij Hosta planten 
Slakken, de grootste vijand van hosta’s, moeten niets hebben van koper. Een koperrand rond je pot of plant, en de slakken blijven weg.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox