Gaura / Prachtkaars

26 Aug 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr



Gaura is een geslacht uit de Teunisbloemfamilie. De Nederlandse naam ‘Prachtkaars’ refereert naar de prachtige, uitbundige en vooral lange bloei van de planten.

Er bestaan veel cultivars die voornamelijk verschillen in hoogte, blad- en bloemkleur. Zo heb je cultivars die niet hoger worden dan 30cm, maar evengoed kan je er vinden die 120cm bereiken.


Plantvoorschriften algemeen
Het mooist in groepjes aangeplant. 5-7 planten m².
Omdat Gaura lindheimeri inheems voorkomt in Louisiana en Texas verwondert het niet dat de plant houdt van een zonnige standplaats in een goed gedraineerde, niet al te zware bodem. De bodem mag droog tot iets frisser zijn, maar wanneer de grond in de winter te nat is, durven ze verdwijnen uit de border. Op een onbemeste bodem (zoals voor prairietuinen wordt aangeraden) zal de plant langer leven.
Onderhoud
Matig winterhard. Afdekken bij strenge winters met wat mulch.
Het eerste plantjaar snoei je de plant het best diep in zodat er geen energie meer naar de bloei gaat. Op die manier zullen de planten de winter beter doorkomen.
Eind augustus kan de plant tot ca. 20cm worden teruggeknipt, dit om de ontwikkeling van overwinteringsknoppen extra te stimuleren. Het verlengt op deze manier de levensduur van de niet altijd langlevende Gaura. Bovendien zal er een tweede bloei zijn in de herfst.


Gaura lindheimerii crimson butterflies / Prachtkaars "Roze" 
Vaste plant. Matig winterhard. Bladverliezend.
H 30cm. Langbloeiend - Borderplant - Snijbloem.

Gaura lindheimeri groeit als een bossige, vaasvormige plant met rechtopgaande tot gebogen, vertakte bloemstengels. Deze zijn bebladerd met zittende blauwgroene, elliptisch tot lancetvormige bladeren, soms gedeeld ingesneden en weinig grof getand aan de uiteinden. De bladeren zijn zacht behaard. Er zijn verschillende groentinten mogelijk, naargelang de cultivar. Naar het einde van de zomer durven de bladeren roodachtig te verkleuren
De bloeiwijze is een eindstandige, elke bloem is gemiddeld 2 à 3 cm groot.
bloei: juni-okt.

De bloem opent ’s ochtends in een blekere tint om tegen de schemering donkerder te verdorren. Elke bloem bloeit dus slechts 1 dag.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox