Echinacea / Zonnehoed (soort)

15 Jun 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Echinacea / Zonnehoed (soort)


Echinacea is een geslacht bestaande uit negen soorten bloeiende planten in de familie Asteraceae.


De 10-12 cm grote, margrietachtige bloemen van de echinacea hebben een opvallend, stekelig lijkend, hart en karmijnrode, gele, of groene straalbloemen. Daarmee zijn ze een opvallende verschijning. De bloemen zitten afzonderlijk op stevige, onvertakte stengels. De bladeren zijn donkergroen, getand en behaard.
Echinacea past evengoed in een perk met sierplanten als in een tuin met wilde bloemen. Ook in een border met vaste planten kunt u echinacea’s planten. Door de lange bloeiperiode passen de planten zelfs in een bed met zomerbloemen. En als uitstekende snijbloem completeert echinacea ook ieder snijbloemenbed.
Echinacea is een nazomerbloem, ze bloeit vanaf juli tot diep in september. Knip de zaaddozen niet af want ze blijven heel lang mooi. De bloeitijd van de soorten Echinacea purpurea ‘Kim’s Knee High’ en Echinacea purpurea ‘White Lustre’ ligt van juni tot in augustus.

Plantvoorschriften algemeen
Koop echinacea in het voor- of najaar als containerplant. Let er vooral op dat de plant een compacte groei en gezonde, donkergroene bladeren heeft. Koop in geen geval bloeiende, langgerekte of verlepte planten.
Volle zon. Echinacea bloeit het beste, als de plant elke dag zes uur zon krijgt. Voedselrijke grond. In zware klei gaan de wortels rotten. Werk compost of zand door de kleigrond om de doorlatendheid te verbeteren.
Zet de kluit van de zonnehoed op de juiste hoogte in het plantgat. De bovenkant van de kluit moet net iets onder het grondniveau komen. Vul het plantgat met aarde en druk stevig aan. Geef na het planten direct water.
Aantal : 8 tot 12 per m2 - in kleine groepjes van 3 tot 10 stuks

Onderhoud
Snoeien is niet nodig. Om de bloei te bevorderen kunt u uitgebloeide bloemen verwijderen. De laatste bloemen kunt u aan de tuinplant laten staan. In de winter blijven de verdorde bloemhoofden lang staan en zorgen soms voor fraaie beelden.
Geef bij droogte regelmatig water om een rijke bloei te bevorderen. Bemest de plant met compost of hoornmeel. Geef de stengels met de grote bloemen houvast als de planten in de wind of in zeer voedzame grond staan.
Geef verder af en toe wat mest (koemestkorrels of kunstmest) en strooi indien de grond dat vraagt wat kalk.
Voorjaar:Rond die tijd kunt u ook oudere pollen delen. Deel de wortels voorzichtig met een spade of trek ze met de handen uiteen. De deelstukken kunt u opnieuw planten. 

Ziekten
Vooral bij zeer nat weer kan echinacea door bladaaltjes worden aangetast. Hierbij ontstaan op de bladeren gele, later bruine, door de bladnerven begrensde vlekken. De planten sterven spoedig af. Aangezien de aaltjes niet te bestrijden zijn, moet u de aangetaste planten verbranden.
 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox