Stijve moerasweegbree - Baldellia ranunculoides

12 Apr 2019 in Waterplanten
Afbeelding bij Stijve moerasweegbree - Baldellia ranunculoides


Een bodem bedekkende bossige moerasplant

De Stijve moerasweegbree oeverplant die behoort tot de waterweegbreefamilie, ook wel Alismataceae genoemd. Deze plant staat in Nederland op de ''rode lijst''. Dit houdt in dat deze plant sterk is afgenomen in aantallen en dus vrij zeldzaam is. Oorspronkelijk komt de Stijve moerasweegbree voor in Europa. In de bloeiperiode van deze plant vormgen er kleine witte bloemetjes met in het midden een geel hart.

De verzorging van de Stijve moerasweegbree

Doordat deze plant vrij zeldzaam is, zie je hem niet zovaak bij vijvertuinen. De Stijve moerasweegbree vindt het heerlijk om op een zonnige plaats te staan. Daarnaast verlangt deze plant naar de moeraszone van de vijver of stilstaand of zwakstromend voedselrijk water. De bloeiperiode van de Drijvende waterweegbree is in de maanden juni, juli, augustus en september. Deze plant groeit tot gemiddeld 5 - 50 centimeter. De Stijve moerasweegbree is uitstekend winterhard.

Aanplanten van de Stijve moerasweegbree

De Stijve moerasweegbree dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 3, 4, en/of 5.

Uitleg tuindingen zones

Tuindingen zone 1: Oeverplanten

Oeverplanten staan om de vijver heen in normale tuingrond. De grond is hier droog maar bevat ook vocht. Deze grond kan zo nu en dan door een goeie regenbui onder water komen te staan maar dit is geen probleem voor de oeverplanten. De oeverplanten worden over het algemeen gebruikt als sierstuk voor de vijverrand. Zo heb je altijd zelf in de hand hoe de vijver er in zijn totaalplaatje uitziet.

Tuindingen zone 2: Moerasplanten

Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevorderen of om te overwinte-ren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien.

Tuindingen zone 3: Waterplanten

Het waterplant gebied is weer wat dieper dan het moerasgebied. Dit gebied varieert van 0 tot ongeveer 40 centimeter diepte. In dit gebied moeten de waterplanten met de wortels in het water geplaatst worden. Over het algemeen mogen de planten ook volledig onderwater geplant worden. Waterplanten hebben veel zon nodig en stilstaand water. Uit de buurt van watervalletjes en/of fonteinen. Als ze hier wel in de buurt staan kan het zijn dat de plant gaat rotten. Ook bij waterplanten wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand. Lees hier meer over de verschillende vijverzones 

 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
tuin.fr.gr Avatar

tuin.fr.gr 3 jaar geleden
Dit is een bodembedekkende, rozetvormende water- of moerasplant. De lichtgroene bladeren zijn smal ellipsvormig met een spitse top en wigvormige basis. De plant bloeit van juni tot en met augustus met witachtig, roze bloempjes in piramidale, pluimvormige bloeiwijze.  Stijve moerasweegbree is redelijk tot goed winterhard, lokt vlinders en bijen, verdraagt zeewind maar houdt niet van luchtverontreiniging.
Deze plant groeit tot gemiddeld 50 centimeter.
Plantvoorschriften
Baldellia ranunculoides houdt van een standplaats in de volle zon of halfschaduw en kan zowel boven water langs de oever als tot 15cm onder water aangeplant worden in een neutrale tot kalkrijke grond.
Onderhoud
Geen snoei nodig. Eventueel delen om binnen de perken te houden of te vermeerderen.
Ziekten
Over het algemeen goed ziekteresistent


Waterplanten

Koninginnenkruid - Leverkruid - Eupatorium cannabinum

Populaire plant die vlinders aantrekt. biedt nectar voor vlinders, bijen en andere insecten.


Door DaniekDeG

Waterplanten

Potamogeton / Fonteinkruid

Ondergedoken waterplant met lange, forse kruipende wortelstok


Door tuin.fr.gr

Waterplanten

Sagittaria Latifolia / Pijlkruid

De witte bloemen met een paars hart van Sagittaria sagittifolia verschijnen in de periode juni-augustus.


Door tuin.fr.gr

Waterplanten

Schizostylis coccinea / Kafferlelie

waterplant: grasachtig blad en groeit op een warme plaats in de zon


Door tuin.fr.gr

Waterplanten

Stachys palustris / Moerasandoorn

Stachys palustris wordt in het nederlands moerasandoorn genoemd. Het is een bladverliezende vaste plant of moerasplant met een rechtopgaande habitus.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox