Stijve moerasweegbree - Baldellia ranunculoides

Door Juno - 19-11-2018 in Waterplanten
0 reacties

Stijve moerasweegbree - Baldellia ranunculoides

Een bodem bedekkende bossige moerasplant

De Stijve moerasweegbree oeverplant die behoort tot de waterweegbreefamilie, ook wel Alismataceae genoemd. Deze plant staat in Nederland op de ''rode lijst''. Dit houdt in dat deze plant sterk is afgenomen in aantallen en dus vrij zeldzaam is. Oorspronkelijk komt de Stijve moerasweegbree voor in Europa. In de bloeiperiode van deze plant vormgen er kleine witte bloemetjes met in het midden een geel hart.

 

De verzorging van de Stijve moerasweegbree

Doordat deze plant vrij zeldzaam is, zie je hem niet zovaak bij vijvertuinen. De Stijve moerasweegbree vindt het heerlijk om op een zonnige plaats te staan. Daarnaast verlangt deze plant naar de moeraszone van de vijver of stilstaand of zwakstromend voedselrijk water. De bloeiperiode van de Drijvende waterweegbree is in de maanden juni, juli, augustus en september. Deze plant groeit tot gemiddeld 5 - 50 centimeter. De Stijve moerasweegbree is uitstekend winterhard.

 

Aanplanten van de Stijve moerasweegbree

De Stijve moerasweegbree dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 3, 4, en/of 5.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 1: Oeverplanten

Oeverplanten staan om de vijver heen in normale tuingrond. De grond is hier droog maar bevat ook vocht. Deze grond kan zo nu en dan door een goeie regenbui onder water komen te staan maar dit is geen probleem voor de oeverplanten. De oeverplanten worden over het algemeen gebruikt als sierstuk voor de vijverrand. Zo heb je altijd zelf in de hand hoe de vijver er in zijn totaalplaatje uitziet.

 

Tuindingen zone 2: Moerasplanten

Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevorderen of om te overwinte-ren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien.

 

Tuindingen zone 3: Waterplanten

Het waterplant gebied is weer wat dieper dan het moerasgebied. Dit gebied varieert van 0 tot ongeveer 40 centimeter diepte. In dit gebied moeten de waterplanten met de wortels in het water geplaatst worden. Over het algemeen mogen de planten ook volledig onderwater geplant worden. Waterplanten hebben veel zon nodig en stilstaand water. Uit de buurt van watervalletjes en/of fonteinen. Als ze hier wel in de buurt staan kan het zijn dat de plant gaat rotten. Ook bij waterplanten wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand. Lees hier meer over de verschillende vijverzones 

 

 

 

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions