Waterdrieblad - Menyanthes trifoliata

25 Apr 2020 in Waterplanten


Overblijvende water- en landplant, wordt veelal ingezet bij de aanleg van natuurvriendelijke oevers

Waterdrieblad is een plant die behoort tot de watergentiaanfamilie, ook wel Menyanthaceae genoemd. Deze plant staat in Nederland op de rode lijst van planten omdat hij in aantal afnam. Sinds januari 2017 is deze plant niet meer wettelijk beschermd. Over het algemeen kun je deze plant vinden in laagveengebieden. 

Zo verzorg ik Waterdrieblad

Deze sierlijke plant is een mooie aanvulling van de vijvertuin. Waterdrieblad vindt het heerlijk om op een zonnige tot licht beschaduwde plaats te staan. Daarnaast komt deze sierlijke plant het best tot zijn recht in een vochtige tot natte ondergrond. De bloeiperiode van Waterdrieblad is in de maanden mei en juni maar soms ook in oktober. Deze plant groeit gemiddeld 15 tot 30 centimeter de hoogte in. Daarnaast is hij prima winterhard.

Hier plaats ik Waterdrieblad

Waterdrieblad dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 1 en/of 2.

Uitleg tuindingen zones

Tuindingen zone 1: Oeverplanten

Oeverplanten staan om de vijver heen in normale tuingrond. De grond is hier droog maar bevat ook vocht. Deze grond kan zo nu en dan door een goeie regenbui onder water komen te staan maar dit is geen probleem voor de oeverplanten. De oeverplanten worden over het algemeen gebruikt als sierstuk voor de vijverrand. Zo heb je altijd zelf in de hand hoe de vijver er in zijn totaalplaatje uitziet.

Tuindingen zone 2: Moerasplanten

Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevorderen of om te overwinte-ren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien. Lees hier meer over de verschillende vijverzones


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
tuin.fr.gr Avatar

tuin.fr.gr 2 jaar geleden

Menyanthes trifoliata, ook wel waterdrieblad genoemd, is een overblijvende, bladverliezende moerasplant met lage, breedgespreide vorm en een lange, sponzige wortelstok. De bladeren zijn drietallig, middengroen, langgesteeld en wortelstandig. Waterdrieblad bloeit in april en mei, met trechtervormige, witte tot lichtroze bloemen in langgesteelde, opstaande bloemtrossen. Menyanthes trifoliata is in Nederland en België zeldzaam geworden en wettelijk beschermd. Kan gebruikt worden om sauzen, desserts en dranken te aromatiseren.
Hoogte 10-20cm. 
Plantvoorschriften
Menyanthes trifoliata houdt van een standplaats in de zon of halfschaduw en een, bij voorkeur, vochtige, kalkarme bodem.
In ideale omstandigheden durft menyanthes trifoliata zich via bovengrondse rhizomen sterk uitbreiden, insluiten in een vijvermand is dus geen overbodige luxe.
Onderhoud
Vermeerderen door delen.
Ziekten
De plant is goed winterhard, zeewind tolerant, is goed ziekteresistent en heeft weinig last van ongedierte.


Waterplanten

Koninginnenkruid - Leverkruid - Eupatorium cannabinum

Populaire plant die vlinders aantrekt. biedt nectar voor vlinders, bijen en andere insecten.


Waterplanten

Potamogeton / Fonteinkruid

Ondergedoken waterplant met lange, forse kruipende wortelstok


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox