Zo help je de vogels de winter door

20 Feb 2021 in Vogels

Door Jan de B

Afbeelding bij Zo help je de vogels de winter doorVogels voeren in de winter: wat wel en niet doen

De winter komt eraan en het koude weer bedreigt de vogels in onze tuinen. Velen verzetten zich dankzij de menselijke hulp en het voedsel dat in voedersilo's en op de voederplank wordt aangeboden. Maar pas op, sommige voedingsmiddelen brengen de gezondheid van vogels in gevaar.

Lekker beschut in hun schuilplaatsen, proberen de vogels de winter en haar omstandigheden te overleven. Voor de vogels in onze tuinen is dit seizoen een stuk moeilijker: zaden en insecten zijn zeldzaam. De voedselreserves slinken, de dagen worden korter en daarmee de tijd die ze nodig hebben om voedsel te zoeken ...

De vogels komen genieten van de vogelvoeders die wij ter beschikking stellen. Maar niet alle voedingsmiddelen zijn goed voor hun gezondheid. Beginnend met het witbrood. Het brood bevat weinig mineralen, vitamines en verstoort het spijsverteringsstelsel: "De kruimel zwelt op en wordt plakkerig". Het verstoort de spijsvertering van vogels die ten onrechte denken dat ze behoorlijk gevoed worden".

Vogels hebben ook geen systeem dat aangepast is aan een te zout en te zoete voeding. En ze kunnen lactose niet verteren, wat soms fatale diarree veroorzaakt.

wintervoer-in-de-tuin-mus-pinpelmees-specht

Gezonde voeding voor op de voederplank

  • Zonnebloempitten
  • Gemalen amandelen, noten, hazelnoten en maïs
  • Niet geroosterde en ongezouten pinda's
  • Eenvoudig plantaardig vet brood
  • Vetbrood gemengd met zaden, bessen of insecten
  • Kleine zaden van gierst of haver
  • Ontbonden vruchten (appel, verdorde peer, druiven)

pinda-rijgen-vogelvoer-winter

Pinda's rijgen en vetbollen

Met bijvoeren is niets mis, want het merendeel van de tuinvogels zal niet snel last van obesitas krijgen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat het menu van vogels voor ten minste 80% bestaat uit voedsel uit de natuur. Alle reden dus om in de winter pinda’s aan elkaar te rijgen en (zelf gefabriceerde) vetbollen op te hangen

Vetbollen gevaarlijk voor vogels

Vetbollen en pinda’s zijn vaak te koop in fijne plastic netjes. Hartstikke handig, want zo kun je ze eenvoudig ophangen. Helaas is het geen duurzame manier van vogels voeren. Daarnaast blijven vogeltjes (vooral kleintjes als het pimpelmeesje) er met hun pootjes in vast hangen. Dit kan dodelijke gevolgen hebben. Sommige grotere vogels kunnen het netje zelfs opeten, wat al helemaal niet de bedoeling is. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven. Zo kun je een vetbol in een garde duwen en deze garde ophangen. Of je koopt een speciaal rekje waar je bollen en/of pinda’s in kunt stoppen. Deze vind je in vrijwel ieder tuincentrum

Voedertips vogels in de tuin

Voer vogels het hele jaar door, maar vooral bij aanhoudende vorst of sneeuw.

Voer niet te veel tegelijk en het liefst 's ochtends (na een lange, koude nacht hebben ze behoefte aan een stevig ontbijt) en tegen het eind van de middag (om de nacht door te komen). Te veel voer kan ratten aantrekken
 

Wie eet wat en waar

Merel, Zanglijster, Koperwiek, Kramsvogel, Spreeuw.

Voedsel: Brood, gewelde krenten en rozijnen, fruit, schillen en klokhuizen, alle soorten bessen, etensresten (rijst en aardappelen) zonder zout.

Voerplaats: Een sneeuwvrije plaats op de grond met beschutting vlakbij.

Mezen.

Voedsel: Vetblokken, ongebrande en ongezouten pinda's, kokosnoten, vogelzaden en zonnepitten.

Voerplaats: Voedertafel of voederhuisje opgehangen in een boom.

Winterkoning, Heggenmus, Roodborst.

Voedsel: Universeel voer, meelwormen, broodkruimels, maden en larven, ongekookte havermout.

Voerplaats: Een zeer beschutte sneeuwvrije plaats.

Mus, Vink, Groenling.

Voedsel: Bruinbrood, onkruidzaden, gemengd strooizaad, zonnepitten en etensresten zonder zout.

Voerplaats: Op de grond, eventueel voedertafel.

Specht, Boomklever, Boomkruiper.

Voedsel: Spekzwoerd, ongebrande en ongezouten pinda's, vetblokken, zonnepitten.

Voerplaats: Vastgemaakt aan een boomstam op een rustige plaats.

vogels-eten-in-de-winter-welke-insecten

Vogelvriendelijk tuinieren

Om nog meer vogels aan te trekken kun je naast voedsel ook beschutting en een plek om een nest te bouwen aanbieden. Dat kan zelfs in een kleine tuin. Zorg voor gevarieerde beplanting in de tuin en laat afgevallen bladeren zoveel mogelijk liggen. De insecten die daarin leven worden door de vogels gegeten, net als zaden aan uitgebloeide planten. Maak een donkere plek in de tuin, bijvoorbeeld onder een grote boom. Vogels broeden of schuilen daar graag. Heb je geen grote boom in de tuin? Dan kun je ook een nestkastje ophangen. Plant klimplanten (hop, kamperfoelie) onder het nestkastje. Ook een balkon kun je vogelvriendelijk maken. Plaats bakken met vaste planten en een waterschaal. Door klimmers vanuit bakken omhoog te laten groeien langs een frame, kun je zelfs groene afscheidingen maken waarin vogels na verloop van tijd kunnen schuilen.

 

Ik zou het leuk vinden als je mijn blogbericht deelt.  
 

Wellicht heb je ook interesse in de volgende blogs:

- Ik heb een egel in de tuin 

- Katten eten egelvoer op. de oplossing

- Spinnen in de tuin, Zijn ze nuttig?
 


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Maureen Avatar

Maureen 2 jaar geleden

Heb altijd wel wat klaarstaan in de tuin. 
 


Vogels

Wat een eikels!

Hoi, mijn naam is gaai. Ooit ‘Vlaamse’ gaai, maar om mij onbekende redenen moet ik het tegenwoordig doen met alleen ‘gaai’. Ze noemen me ook wel goudvogel, rotzak, smeerlap en stinkerd. Lieve kinderen hebben vele namen, denk ik altijd maar. Míjn kinderen noemen mij trouwens ‘papa Gaai’.


Vogels

Noorderlingen

Alsof het nog steeds niet duidelijk is dat het najaar is begonnen, verschijnen er lijsters met herfstkleuren bij de oksels…


Vogels

Liever een dode poster dan een levende vogel?

Een tuin vogelvriendelijk maken is niet zo moeilijk, maar helaas is de huidige trend van de zogenaamde onderhoudsvrije ‘tuinen’ nogal vogelvijandig.


Vogels

Pimpelpandemie

Over kleine vogeltjes met stierennekjes. Het lijkt de pimpelmezen voor de wind te gaan, maar nog niet zo heel lang geleden werden er opeens talloze zieke pimpelmezen aangetroffen.


Vogels

Bijna het hele jaar lente!

De wat nonchalante maar onverstoorbare manier van voortplanten van Turkse tortels.


Vogels

Boomkruiper of boomklever

Er is een ezelsbruggetje om de boomklever en de boomkruiper te herkennen


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox