Dianthus Deltoides / Steenanjer (soort)

29 May 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Dianthus Deltoides / Steenanjer (soort)


Anjers zijn overblijvende of zelden eenjarige, kruidachtige planten met smalle grijs-groene of blauw-groene bladeren. De bloemkelk is buisvormig, vijftallig en aan de oorsprong omgeven door twee, vier of zes brede dekbladeren. De kroonbladen zijn meestal gekerfd of gespleten. De bloem heeft tien meeldraden en twee stampers.
De wilde variëteit is helder paarsroze. In de gekweekte vorm komen ze ook voor in de kleuren rood, wit, geel, zalm, groen en tweekleurig.
Steenanjers (Dianthus deltoides) vormen losse zoden van 15 cm hoge bladeren. Ze bloeien van april tot september met 2 cm grote bloemen.
Plantvoorschriften algemeen
Steenanjers wordt gebruikt als bodembedekker, snijbloem en borderplant, maar kan ook in de rotstuin of op een groendak toegepast worden.
Koop in het vroege voorjaar planten met gezonde bladeren en met enkele ontluikende knoppen. Zo ziet u de kleur van de bloemen.
Volle zon / halfschaduw, voorkeur volle zon en luchtige standplaats. In de schaduw bloeien de anjers minder goed en zijn ze gevoeliger voor ziekten.
Dianthus is kalkminnend, houdt van een goed doorlaatbare, vochtig tot matig droge bodem, die vrij neutraal is.
Steenanjers houden van zure, kalkarme grond.
Haat natte voeten in de winter. Eens gevestigd is hij redelijk droogtetolerant.
9-12 m².
Onderhoud
Strooi organische mest en geef in de zomer op lichte grond of in potten aan kaliumrijke vloeibare mest .
Voor tweede bloei terugknippen.
Herfst: verwijder afgestorven blad om rotting tegen te gaan.
Verwijder oudere planten die lelijk en kaal worden en vervang deze door nieuwe.
In de herfst of lente vanuit stekken opnieuw aanplanten, anders sterven ze na 3/4 jaar af.
Ziekten
Spinmijt - roest-luis-wortelrot-fusarium
Scheutrot manifesteert zich door ronde of langwerpige, grijsbruine vlekken, veelal bruinrood of violet omrand. Bij een hoge luchtvochtigheid verdorren de bladeren, rot de stengelbasis en de stengels vallen om. Aangetaste planten enkele keren om de tien tot veertien dagen met een fungicide behandelen.

Soorten uit mijn tuin
Dianthus deltoides splendens
Vaste plant. Grondbedekker. Winterhard. Groenblijvend.
Bloeit van juni tot de herfst met rode/roze, langgesteelde, 1-2 cm enkelvoudige bloemen met vijf bloemblaadjes en gekartelde rand. Doorbloeiend - snijbloem.
De vrucht is een eenhokkige doosvrucht.
De plant wordt 20-45 cm hoog en heeft een kort stekelharige stengel.
De blauwgroene bladeren zijn 1-2,5 cm lang en 1-1,5 mm breed.
 
Dianthus pink kiss  
Deze plant is geschikt voor zowel binnen als buiten en redelijk winterhard
De hoogte is 10-20 cm. De vele bloempjes verschijnen in kleine clusters aan de einden van de stengeltjes. Ieder bloemblaadje van de “Pink Kisses” heeft een heel mooi afstekend paars-roze midden en een lichtroze rand.
Een beetje afhankelijk van de kweekmethode bloeit ‘Pink Kisses’ tussen maart en juni.
Het blad, dat ook ’s winters aanblijft, is blauwgroen en vormt een mooi bodem bedekkend polletje.
Als je ‘Pink Kisses’ na de bloei in de tuin zet, kan hij de winter overleven als hij niet in zware grond staat en de grond niet te lang nat is.
 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Gilberte de Leenheer Avatar

Gilberte de Leenheer 11 maanden geleden
Allo een vraagje kun je die ook in bloembakken zetten gr


frans Avatar

frans 11 maanden geleden
Bij mij lukte dat nooit goed.


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox