Dendranthema / Chrysant (soort)

15 Jun 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Dendranthema / Chrysant (soort)


Chrysanten behoren tot de oudste sierplanten. Al meer dan 2000 jaar geleden werden ze in China gekweekt. Ze kwamen in de 8e eeuw naar Japan en duizend jaar later naar Europa. Er zijn meer dan 5000 rassen, waartoe ook talloze snijbloemen worden gerekend die in kassen worden geteeld. De bloemen zijn enkelvoudig, halfgevuld of gevuld en bloeien in alle kleuren, behalve in blauw. Na een grondige herziening van het geslacht Chrysanthemum behoren veel bekende soorten en rassen nu tot het geslacht Dendranthema. Voor de tuin komen vooral drie groepen in aanmerking.
Dendranthema Indicum Groep is de grootste groep, waartoe winterharde tuinplanten en vorstgevoelige potplanten behoren. Ze bereiken een hoogte van 40-100 cm en hebben doorgaans enkelvoudige of halfgevulde bloemen.

Dendranthema Koreanum Groep bestaat uit planten met enkelvoudige of halfgevulde, winterharde bloemen op lange stengels. In de laatste jaren zijn ook gevuld-bloemige rassen ontwikkeld.
 
Dendranthema Rubellum Groep telt planten die 60-80 cm hoog worden, vertakt groeien, rijk bloeien en winterhard zijn.
Dendranthema rubellum 'Clara Curtis'
 
Winterhard - Bladverliezend.
 Is een prachtige herfstchrysant voor de border.
 Bloeit van september tot oktober met enkelbloemige roze bloemen die verschijnen op 60-80 cm hoge stengels. Bladeren opvallend diep ingesneden en grijsgroen gekleurd. Het zijn sterk groeiende planten die ruige pollen vormen. Op de juiste standplaats heeft ´Clara Curtis´ sterke stengels.

Plantvoorschriften algemeen
Deze chrysant verlangt een diep, losgemaakte kalkrijke grond en een plaatsje in de volle zon. Aantal per m² 6 à 9
Meestal kan je deze plantjes aankopen in sept/okt of maart/april.
In een border met vaste planten passen ze uitstekend bij andere najaarsbloeiers en bij grassen. Een muur of schutting geeft de planten de nodige beschutting. Tegen de achtergrond van houtige gewassen als altijd groen decor of met mooie najaarskleuren, komen de bloemen bijzonder mooi uit
Onderhoud
Wanneer in juni de stengels 40cm hoog zijn kort u ze met de helft terug voor een bossiger groei. Doe dit elk jaar.
Zet tezelfdertijd een ringvormige steun ter hoogte van de afgesneden stengels.
Geef ze ook de hele zomer lang water in droge periodes, maar let er op dat de bladeren niet nat worden. Als u echter te veel water geeft, vergelen de bladeren en sterven ze af. Watergebrek daarentegen leidt tot verhoute stengels en bladval, die van onderen begint.
Niet teveel bemesten, andere groeien ze te hoog met slappe stengels.
Wanneer de bloemen zwart zijn geworden van de koude, snij je de plant boven de grond af en dek ze af met een schep compost.
Een lichte bedekking tijdens de winter is raadzaam.
Ziekten
Chrysanten kunnen door tripsen worden aangetast. De bladeren lijken dan zilver gespikkeld, de bloemen verkleuren, worden bruin of krijgen misvormingen. Houd preventief de grond vochtig en breng mulch aan. Aangetaste delen vernietigen. Desnoods spuiten met een middel op basis van pyrethrum.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox