Alyssum / Schildzaad (soort)

15 Jun 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr



Schildzaad vormt lage kussens die zich sterk uitbreiden en aan de onderkant verhouten. De smalle, grijze, viltige bladeren zien er het gehele jaar zeer aantrekkelijk uit. De bladeren zijn grijs en ongeveer 10 cm. hoog. In het voorjaar verdwijnen de bladeren bijna onder de weelderige pracht van de bloemschermen. Deze ruiken naar honing en lokken talloze vlinders, hommels en andere insekten aan.
Kleur afhankelijk van de soort, geel, wit, roze/paars.
De bloeitijd is van ca. april tot en met mei.  De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 15 cm. Verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. en blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 26 cm. (11-15 st. per m2.)
Plantvoorschriften algemeen
Koop compacte planten in het voor- of najaar in potten. Koop in het begin van de lente zaad om zelf te zaaien.
Volle zon. Schildzaad gedijt het beste op een plaats in de volle zon en kan ook tegen hitte. Doorlatende grond, die schraal en droog mag zijn, is het beste. Op zware, natte grond gaan de planten al snel rotten.
Schildzaad is winterhard en kan jarenlang op dezelfde plaats blijven staan.
Zaaien:
U kunt schildzaad vanaf maart in kistjes zaaien. Houd dit bij 21-24°C gelijkmatig vochtig. Het zaad heeft ongeveer drie weken nodig om te kiemen.
Onderhoud
Snij uitgebloeide bloemen weg. Daardoor blijft de plant compact en wordt zaadvorming voorkomen. Geef de plant wat complete mest, zodat hij veel nieuwe scheuten krijgt.
Verouderde planten kunnen na de bloei worden teruggesneden tot 5-10 cm en zo worden opgeknapt. Schildzaad vormt pen wortels en is daardoor moeilijk te delen.
Ziekten
Schildzaad is erg gevoelig voor natte voeten. Op zware, natte grond is deze plant snel aangetast door wortelen stengelrot.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox