Alpenaster (Aster Alpinus)

20 Oct 2019 in Vaste planten

Door Kim

Afbeelding bij Alpenaster (Aster Alpinus)


Rotstuinplant, met kleurige violetblauwe bloemen.

Alpenaster is een plant die, zoals de naam al zegt, van oorsprong uit de Alpen komt. Hierdoor kan hij zeer goed in rotsachtige gebieden groeien. Ook kan hij gebruikt worden om muurtjes op te vullen of tussen stenen geplaatst worden.

De laagblijvende Alpenaster leeft kort. Om te voorkomen dat je gaten krijgt, moet je hem tijdig handmatig uitzaaien. Het liefst staat deze plant op een zonnige tot lichtbeschaduwde plek op een vochtige grond. Alpenaster is zeer winterhard en lokt vlinders en bijen naar jouw tuin. De bloemen zijn vergelijkbaar met die van een margriet en zijn paarsblauw van kleur.

Alpenaster bloeit in de maanden mei en juni.

Standplaats van Alpenaster

Alpenaster groeit het liefst op een droge, stenige bodem. Zorg voor een plekje in de zon of voor gefilterd zonlicht. Kan ook in stedelijke gebieden staan. 

Verzorging en toepassing van Alpenaster

Alpenaster is helaas gevoelig voor ziekten als meeldauw of bladluis. Waak hiervoor! Alpenaster is met zijn geringe hoogte ideal voorop het balkon of in een pot. Ook zou Alpenaster  mooi staan in een rotstuin. Na de bloei kun je Alpenaster van een snoeibeurt voorzien. Knip dode takken dan weg.


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Leonora Avatar

Leonora 2 maanden geleden
Wat is de beste zaaitijd voor de Alpenaster (Ik heb zaden van de Happy End die in mei en juni bloeit)


Tuindingen Avatar

Tuindingen 2 maanden geleden
hallo Leonora Je kunt deze zaden onder glas voorzaaien in de maanden maart en april. Dit heeft de voorkeur. Ook kun je direct in de volle grond zaaien. Dit doe je in de maanden mei en juni, vanaf de IJsheiligen. De beste temperatuur voor de zaden om te ontkiemen is ongeveer 18 graden. Het aantal kiemdagen ligt rond de 21 dagen.


Leonora Avatar

Leonora 2 maanden geleden
Hartelijk dank voor alle info.


Vaste planten

Geranium Ooievaarsbek soorten

Er zijn heel veel verschillende soorten waarbij de één vooral mooi is vanwege het blad en de ander vanwege de bloemen. Sommige soorten hebben een prachtige herfstverkleuring. Geraniums zijn gemakkelijke planten die het vrijwel op iedere standplaats goed doen en slakken houden er niet van. Geraniums krijgen vaak een tweede bloei en zorgen voor een zomer vol bloemenpracht.


Door Tuindingen

Vaste planten

Smeerwortel is het manusje van alles

Deze inheemse vaste plant moet in elke tuin staan. o sterk als een smeerwortel Om te beginnen ben ik, de Smeerwortel, beresterk. Ik heb niet veel aanmoediging nodig om te groeien. Ik stel ook niet echt veel eisen aan de grond eigenlijk. Ik word vaak onkruid genoemd, maar dat bestaat niet. Dat weten we al, toch?


Door Paula kok

Vaste planten

Wilgenroosje is een historische aantrekkelijke overblijvende plant

Ik kom vaak zomaar aanwaaien. Ik begroei makkelijk open plekken en verspreid mezelf ook erg makkelijk. Je zou me daarom onkruid kunnen noemen maar eigenlijk ben ik veel te mooi om onkruid te zijn. Deze bezitten ook allemaal honingrijke, helder roze of rode bloemen


Door Paula kok

Vaste planten

Erysimum / Muurbloem / steenraket (soort)

Steenraket (Erysimum) is een geslacht uit de kruisbloemenfamilie,en bestaat uit een geslacht van een tachtigtal soorten van één jarige en overblijvende, struikachtige vaste planten. Het zijn kortlevende vaste planten die zich vaak als tweejarige gedragen. Bijzonder dankbare zomerbloeier voor perken.


Door tuin.fr.gr

Vaste planten

Berenklauw opgepast

Laat de planten zien aan je kinderen en vertel ze erover


Door Tuindingen

Vaste planten

Phytolacca / Karmozijnbes

In onze tuinen komen over het algemeen twee soorten voor: de westerse karmozijnbes (Phytolacca americana),en de oosterse karmozijnbes (Phytolacca esculenta).


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox