Alpenaster (Aster Alpinus)

20 Oct 2019 in Vaste planten

Door Kim

Afbeelding bij Alpenaster (Aster Alpinus)


Rotstuinplant, met kleurige violetblauwe bloemen.

Alpenaster is een plant die, zoals de naam al zegt, van oorsprong uit de Alpen komt. Hierdoor kan hij zeer goed in rotsachtige gebieden groeien. Ook kan hij gebruikt worden om muurtjes op te vullen of tussen stenen geplaatst worden.

De laagblijvende Alpenaster leeft kort. Om te voorkomen dat je gaten krijgt, moet je hem tijdig handmatig uitzaaien. Het liefst staat deze plant op een zonnige tot lichtbeschaduwde plek op een vochtige grond. Alpenaster is zeer winterhard en lokt vlinders en bijen naar jouw tuin. De bloemen zijn vergelijkbaar met die van een margriet en zijn paarsblauw van kleur.

Alpenaster bloeit in de maanden mei en juni.

Standplaats van Alpenaster

Alpenaster groeit het liefst op een droge, stenige bodem. Zorg voor een plekje in de zon of voor gefilterd zonlicht. Kan ook in stedelijke gebieden staan. 

Verzorging en toepassing van Alpenaster

Alpenaster is helaas gevoelig voor ziekten als meeldauw of bladluis. Waak hiervoor! Alpenaster is met zijn geringe hoogte ideal voorop het balkon of in een pot. Ook zou Alpenaster  mooi staan in een rotstuin. Na de bloei kun je Alpenaster van een snoeibeurt voorzien. Knip dode takken dan weg.


0
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Leonora Avatar

Leonora 6 maanden geleden
Wat is de beste zaaitijd voor de Alpenaster (Ik heb zaden van de Happy End die in mei en juni bloeit)


Tuindingen Avatar

Tuindingen 5 maanden geleden
hallo Leonora

Je kunt deze zaden onder glas voorzaaien in de maanden maart en april. Dit heeft de voorkeur. Ook kun je direct in de volle grond zaaien. Dit doe je in de maanden mei en juni, vanaf de IJsheiligen. De beste temperatuur voor de zaden om te ontkiemen is ongeveer 18 graden. Het aantal kiemdagen ligt rond de 21 dagen.


Leonora Avatar

Leonora 5 maanden geleden
Hartelijk dank voor alle info.


Vaste planten

Geranium Rozanne is een zeer langbloeiende vaste plant ( Mei tot November)

Fleurt elk stukje van de tuin op met prachtige paarse uitbarstingen van oneindige bloeiperiodes. Het zijn onderhoudsvriendelijke vaste planten. De Geranium ´Rozanne´ valt goed te combineren met andere tuinplanten. De Rozanne bloeit vanaf het voorjaar tot de eerste vorst en produceert constant nieuwe bloemen.


Door Roel

Vaste planten

Wat zijn jouw lievelingsplanten? Jaa die ene plant die net ietsie pietsie meer doet dan de rest.

En dat kan om verschillende redenen zijn. Je zult die schitterende heerlijk geurende roos maar van je zoon gekregen hebben, van je zus of een ander dierbaar iemand. Maar je kunt ook zo trots zijn als een aap met zeven staarten, als je ooit van die kleine stek van 3cm een struise plant van 1.80m hebt weten op te kweken. Vooral kleuren spelen ook een grote rol als het om een voorkeursbehandeling gaat. En dat is bij mij het geval. Ik wil in dit tuinblog een ode brengen aan een bijzondere plant.


Door Marie Mul

Vaste planten

De winterbloeier "Helleborus" vormt botanisch gezien een bijzonderheid.

Vanaf het moment dat Ellen Akkerboom zich ging bemoeien met de Helleborus gebeurde er iets bijzonders. Beleef en proef vooral de passie over haar Helleborussen.


Door Tuindingen

Vaste planten

Kaukasische vergeet-mij-nietje - opvallende bladplanten voor de schaduwtuin

De intense kleur van deze plant leent zich goed voor het oplichten van schaduwachtige plekken. Brunnera macrophylla is een aantrekkelijk plant met grote, hartvormige bladeren, die het onkruid goed onderdrukken.


Door Tuindingen

Vaste planten

Geranium Ooievaarsbek soorten

Er zijn heel veel verschillende soorten waarbij de één vooral mooi is vanwege het blad en de ander vanwege de bloemen. Sommige soorten hebben een prachtige herfstverkleuring. Geraniums zijn gemakkelijke planten die het vrijwel op iedere standplaats goed doen en slakken houden er niet van. Geraniums krijgen vaak een tweede bloei en zorgen voor een zomer vol bloemenpracht.


Door Tuindingen

Vaste planten

Smeerwortel is het manusje van alles

Deze inheemse vaste plant moet in elke tuin staan. o sterk als een smeerwortel Om te beginnen ben ik, de Smeerwortel, beresterk. Ik heb niet veel aanmoediging nodig om te groeien. Ik stel ook niet echt veel eisen aan de grond eigenlijk. Ik word vaak onkruid genoemd, maar dat bestaat niet. Dat weten we al, toch?


Door Paula kok

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox