Waarom en wanneer moet je de grond bekalken?

09 Nov 2020 in Tuinonderhoud

Door TuindingenWaarom moet je bekalken?

Lichte grond, zoals zand, verzuurt sneller dan zware klei: grond die regelmatig wordt voorzien van voldoende organisch materiaal verzuurt minder snel. Planten en gazon groeien en bloeien goed wanneer er sprake is van een optimale zuurtegraad van de grond (ph waarde).

Wanneer moet je de tuin bekalken?

Advies is om te bekalken in het najaar zodat je hier in het voorjaar nog profijt van hebt. Kalk heeft namelijk tijd nodig om op te lossen in de bodem. Je kunt in het voorjaar wel zeewierkalk toevoegen: dit is zachte kalk en het lost sneller op. Neem altijd een periode van 6 tot 8 weken rust tussen het bekalken en bemesten,

Door natuurlijke omstandigheden kunnen de pH-waarden veranderen. Problemen die hiermee gepaard gaan zijn: 
 

  • Verminderde activiteit in de bodem
  • Het slecht dichtgroeien van het gazon, 
  • Bleke bladkleur bij planten en gazon
  • Onvoldoende opname van voedingstoffen
  • Wortelactiviteit vermindert

 

De voordelen van kalk strooien

  • De PH-waarde zal verbeteren. Planten kunnen de voedingstoffen beter opnemen.
  • Fotosynthese zal beter plaatsvinden. Dit houdt in dat de bladkleur mooier is, dankzij de magnesiumkorrels die in de kalkkorrels zijn toegevoegd.
  • Kalk bevordert de bodemstructuur
  • Kalk stimuleert de micro-organismen in de bodem zoals bacteriën, schimmels waardoor de vertering van plantaardige resten optimaal verloopt

 

Kan ik bij alle planten in de tuin kalk strooien?

Wanneer je planten die van zure grond houden kalk geeft, dan kan dit tegenstrijdige resultaten op leveren. 

 

Wist je dat...

Lavendelplantjes de voorkeur geven aan een kalkrijke bodem om te groeien en bloeien? Geef de lavendel periodiek een overdosis kalk en geniet daarna van een uitbundige bloei. Let op: geef lavendelplanten nooit meststoffen. Geef ze ook nooit water als ze in de volle grond staan.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Tuinonderhoud

Waarom je tuin NIET winterklaar hoeft te maken een goed idee is.

Dus, voordat je die bladblazer tevoorschijn haalt en je tuin rigoureus opruimt, nodigen we je uit om de voordelen te overwegen van een tuin die een beetje rommelig mag zijn in de winter. Het blijkt dat de natuur zelf vaak de beste tuinier is, en door haar haar gang te laten gaan, kun je een gezondere en levendigere tuin creëren. Laten we samen ontdekken waarom je tuin niet winterklaar maken misschien wel het beste idee is dat je ooit hebt gehad


Door Tuindingen

Tuinonderhoud

Egels lossen slakkeninvasie in de tuin op

Ontdek de innovatieve methode om op milieuvriendelijke wijze slakken in de tuin te beheersen en tegelijkertijd de natuurlijke balans te behouden.


Door Tuindingen

Tuinonderhoud

De levende bodem voeden

Je beplanting voorzien van bemesting is goed. Toch? Maar welke bemesting gebruik jij eigenlijk? Zorg voor bemesting die het bodemleven opbouwt, niet sloopt.


Tuinonderhoud

Het "slakkenprobleem" oplossen.

Ontdek hoe je het slakkenprobleem in je moestuin kunt oplossen zonder het gebruik van gif. Leer hoe je een natuurlijke en diverse omgeving kunt creëren waarin slakken en andere plagen minder schade aanrichten.


Tuinonderhoud

Hoe en wanneer moet je een laurierhaag snoeien?

Tips voor het snoeien van de laurier. Ontdek hoe je de laurier op de juiste manier snoeit, of je nu kiest voor een rigoureuze snoeibeurt of een jaarlijkse trimbeurt. Met deze handige tips kun je jouw laurier laten floreren en genieten van een weelderige groei of bloei.


Door Tuindingen

Tuinonderhoud

Potgrond bestaat grotendeels uit veen en dat zorgt voor problemen.

GOED OM TE WETEN: Welke grond zit er eigenlijk in je potgrond. Ga jij vanaf nu voor de groene optie of maakt het je niks uit?


Door Jan de B

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox